Tomasz_29 Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Witam, w związku z tym że przepustnica sterowana jest elektronicznie mam pytanie - czy podczas czyszczenia można normalnie zmieniać położenie łopatek przepustnicy po prostu na nie naciskając? Czytałem też, że komputer sam przeprowadzi adaptację po złożeniu wszystkiego w całość... prawda? Czym najlepiej czyścić przepustnicę - zwykła benzyna może być? Warto przeczyścić silniczek krokowy przy okazji? Jakieś rady w tym temacie? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Najlepszy do czyszczenia takich elementów jest zmywacz do hamulców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Można tą łopatkę przekręcić ale nie polecam się nią za bardzo bawić. Może być benzyna (ale nie za dużo), dobry jest pędzelek do takiego czyszczenia (maczamy go i czyścimy). Nie jestem pewien ale chyba nie ma typowego osobnego silniczka krokowego w silniku montowanym w MIII 1.6 16V; elektroniczna przepustnica tam jest jak w MII... Edytowane 29 Lipca 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_29 Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Zmywacz do układu hamulcowego mam, także spróbuję - dzięki. Oczywiście łopatkami nie będę się bawił, będę chciał je tylko uchylić żeby dokładnie wyczyścić nagar... niestety w mojej megance zaczęły falować obroty i przypuszczam, że to przepustnica standardowo może dawać o sobie znać. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witam, wyczyściłem perzepustnicę w mojej Megane (75 tyś przebiegu), ponieważ falowały obroty na wolnym biegu. Było trochę oleju na przepustnicy od strony filtra powietrza. Pewnie to z odmy. Po czyszczeniu silnik faluje mniej ale całkowicie to nie ustąpiło. Trzyma obroty pomiędzy 3 i 4 kreską obrotomierza ale czasami chwilowo spadnie na 3 kreskę czyli 750 obrotów. Co jeszcze można wyczyścić/sprawdzić zanim oddam samochód do mechanika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 @szmydu - może to kwestia włączonej klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Nie, to nie kwestia klimy. Jak jest Klima włączona to obroty sa wyższe i wtedy obroty nie spadają aż tak nisko. Edytowane 9 Maja 2017 przez szmydu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Po czyszczeniu z reguły adaptacji CLIPem pomaga na ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Pytanie mam, bo próbowałem w weekend wyczyścić przepustnicę, ale nie mogłem zdjąć tego gumowego węża. To cholerstwo ma się tak mocno trzymać? Oczywiście opaskę odkręciłem i była luźna. Przykleił to ktoś, czy jak? Poddałem się w końcu, bo ze światłem w hali miałem problemy. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zimno pewnie tam masz dlatego ciasno siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Dzisiaj już mi się udało. Żeby mieć miejsce do odkręcenia trzeba tę rurę zdemontować. Namęczyłem się ze śrubami które dokręcają przepustnicę (albo za krótki, albo za długi klucz). Mimo, że w ASO mówili mi, że była czyszczona, to raczej bez odkręcania. Była dosyć brudna (zdjęcia tego nie oddają), i zaolejona. Ale czarnego osadu też trochę było. Czyściłem środkiem do mycia zacisków hamulcowych, więc schodziło przy samym psikaniu. Wytarłem tylko potem bawełnianą szmatą. Nie robiłem adaptacji clipem. Najpierw obroty były wyższe (na wolnych ok 1500), ale po krókiej przejażdżce (ok 2km) wróciły do normy. -------------------------------- Mam jednak 2 pytania: 1) czy powinna być całkiem zamknięta? U mnie nie była 2) czy na wężyku w zaznaczonym mijescu powinna być opaska zaciskowa. U mnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 1/ Po krótkiej przejażdżce (ok 2 km) obroty wróciły do normy. Czyli do jakiej wartości? Czy obroty są stabilne?? 2/ Połączenie powinno być szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 1) stabilne, sporo poniżej 1tyś, jeszcze jutro po drodze do pracy sprawdzę (dzisiaj nie jeżdżę bo jestem jeszcze "wczorajszy") 2) wiadomo, że ma być szczelne, ale wężyk schodzi lekko. Czy tam oryginalnie jest opaska? Auto było odpalane, więc nagrałem jak się zachowuje po czyszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsxx Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Cześć U mnie tam nie ma opaski. Też zauważyłem, że wąż jest luźny. Uważam, że może tam być lekki przeciek. Poprawiłem przy okazji montowania oil catch tank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Kurczę, całkiem zapomniałem o temacie. Dzisiaj skombinuję tam jakąś opaskę. Montowałeś jakąś samoróbkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi