airbites Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zależy tez od kraju, Bo chyba w Rosji czy w Australii Megane IV z silnikiem 1.2 130 KM podają 13 sekund do setki, a w Argentynie podają że potrzebuje 9,5 sekundy. Więc nie wiem od czego to zależy. chyba do panującej klimatu pewnie przystosowanie lub do normy wg kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwro Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 19 godzin temu, airbites napisał: Widać że nissanowski silnik 1.6 ma gorsze elastyczność niż 1.6 K4M. NA 5 biegu potrzebuje o ile się nie mylę 14,5 sekund. Megane III hb z silnikiem 1.6 110, przyśpiesza od 80-120 w 14,6s na 5 biegu oraz w 20,0s na 6 biegu, który odpowiada 5 w MIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Pewnie nie tak do końca, trzeba by zerknąć na przełożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale ja piszę o Megane II z 5 biegową.... Jeszcze ma wpływ opór powietrza który Megane IV wychodzi najgorzej w rodiznie generacji. Megane I miało 0.30 Cx, Megane II 0,35 Cx, Megane III 0,33 Cx, Megane IV 0,36 Cx(niektóre zródła 0,37 Cx). Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielarz Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Hej, co do silnika 1.3 TCE - spodziewajcie się go zaraz po wejściu w życie normy Euro 6.2. Pamiętajcie że wiąże się z tym GPF ( filtr cząstek stałych) co utrudni nieco życie ..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Znamy już dane techniczne silników 1.3 TCe. Megane IV 1.2 TCe 130: 0-100km/h 10,6 s Megane IV 1.3 TCe 140: 0-100km/h 9,9 s Megane IV 1.3 TCe 160: 0-100km/h 9,2 s Na elastyczność powinno być jeszcze lepiej za sprawą większego Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Oby te dane były zawyżone 160 koni i ponad 9 do setki. Czy oni dodatkowo progi betonem wylali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Nie...wysoki opór powietrza ma wpływ i dłuuuugie skrzynie biegów. W porównaniu starszych braci. Widzę czarno nad chmurami Renault w przyszłości..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Konkurencja średnio o 1 sec szybsza do 100 przy słabszych silnikach, elastyczność tez lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 zastanawiam się czy Renault potrzebuje koniecznie silnika z dwoma wersjami mocy? 140 i 160 km? Po co to? ten sam silnik. Pewnie inny sterownik. Nie lepiej było zrobić 1 moc? Jaka będzie różnica w cenie. Zawsze Ci którzy kupią 140 km będą mieli niedosyt a kupią bo tańszy. 18 minut temu, Sarna1 napisał: Konkurencja średnio o 1 sec szybsza do 100 przy słabszych silnikach, elastyczność tez lepsza. Myślę, że jak ktoś kupuje silnik 1.3 to nie na wyscigi. 1 sekunda na papierze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 No masz rację na papierze niby 1 sec a w życiu to przepaść. Octavia, golf, leon, przy 150km lepsze osiągi. To Meg3 1.2 tce ma 9,7 przy 130 koniach. Bez sensu te nowe silniki. Z resztą, od r tygodni czekam na wyznaczenie terminu jazdy testowej nowym Meg rs. Auta zablokował do jazdy importer bo się przegrzewaja. Czekają na nowe części. W nowym aucie :)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Akurat grupa VAG i ich wyniki to średni przykład. Tu coś podkreca tu coś wytna, tu coś przestawia i mają wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosto21 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 dane o przyspieszeniu do 100km/h przez 1.2 tce 130km są nieco przekłamane lub mierzone feldze 19". W rzeczywistości na 16" wynik jest znacznie lepszy niż katalogowy ! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Ltar I nie zapomnij dopisać że po 30 tys. km remont kapitalny silnika.... Protsto21 Po czym tak twierdzisz? Mierzyłeś stoperem czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowall Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Witam wszystkich serdecznie! Jestem na etapie kupna samochodu i wybór padł na Megane IV... Już praktycznie byłem zdecydowany na 1.2 Tce 100KM (kupuje 2016 rocznik), ale zacząłem szukać opinii i wyszło, że silnik został już wycofany... Pwoem szczerze, że nie chciałbym się władować na jakąś minę teraz. Ktoś coś się może wypowiedzieć? Szukałem też 130KM, ale to już nie moja półka cenowa jednak, a mam max 50k do wydania. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi