Konrados1906 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Witam. Jestem świeżym posiadaczem Megane 3 i mam jedną usterkę, która mnie osobiscie irytuje. Otóż sprzedawca twierdził, że to częsta przypadłość, kabel od poduszek pod siedzeniem kierowcy sie naciaga i jak udsunie sie do końca, lub pare ząbkow do przodu to wyswietla sie ten blad. Miał ktoś takie coś? Ile moze kosztowac naprawa? Regulamin pkt. 5.6, 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 27 Marca 2017 przez Konrados1906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Może tak być, ale może też być co innego. U mnie szlag trafił czujnik uderzeniowy w drzwiach pasażera. Musisz podpiąć CLIPa, bez tego się nie dowiesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrados1906 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Generalnie da sie z tym żyć, bo i tak nie siedze tak daleko ale denerwuje mnie to, tym bardziej ze to moje nowe auto. Tzn generalnie byl sprawdzony pod komputerem, ale nic nie wykryło, a jesli to ten czujnik to jaki koszt? Rozumiem ze to nie musi oznaczać, że auto było jakieś wypadkowe? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 27 Marca 2017 przez Konrados1906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Jeśli to się zawsze pojawia tylko przy odsuwaniu fotela to pewnie rzeczywiście będzie to kostka. Tak czy owak powinieneś podpiąć CLIP, żeby mieć pewność, a po naprawie skasować błąd (zostaje zawsze w pamięci, mimo że na desce się nie wyświetla). W przeciwnym wypadku jeśli w przyszłości znowu będziesz miał jakiś problem z poduszką, to po podpięciu CLIPa nie będziesz wiedział, który błąd jest stary, a który nowy. Odpowiadając na Twoje pytanie, usterka czujnika uderzenia nie świadczy o wypadku. Zwykła usterka elektryczna, jak to w Renault. Ja za używany czujnik zapłaciłem 40 zł., nowy kosztuje 300. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrados1906 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Jak odsunę bardziej do przodu, kontrolka gaśnie, więc to chyba ta kostka o której wspomniałeś. Dużo to może kosztować? I zrobi to mechanik "standardowy" czy raczej aso lub serwis typowo zajmujący sìę Renault? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Ja bym poszukał jakiegoś elektryka/elektronika specjalizującego się we Francuzach. Nasz forumowy spec ma warsztat w Kaczorach koło Chodzieży, ale Tobie to chyba raczej nie po drodze. Co do kosztów, to miałem problem z kostką pod fotelem w moim poprzednim aucie (Clio) kilka lat temu - diagnostyka komputerowa i naprawa (gość po prostu przylutował wszystko na stałe eliminując kostki - podobno wtedy w ASO też w tych modelach tak robili, bo w kostkach wiecznie coś nie stykało) wyniosła mnie 80 zł. Teraz pewnie to kosztuje trochę więcej, ale ogólnie to nie jest droga w usunięciu usterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 u mnie ta usterka jest bardzo denerwująca ponieważ bardzo trudno ja zdiagnozować, jak samochód postoi to błąd się nie pokazuje na desce rozdzielczej, jak jadę dłużej (tak jakby się nagrzała część) błąd się pojawia, czasem pali się do postania auta czasem zgaśnie zaraz, a czasem pali się przez 100 km, co może nie łączyć, czy na kompie wywali co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Nawet jak kontrolka nie pali się cały czas, to błąd zostaje w pamięci dopóki się go nie skasuje z poziomu komputera diagnostycznego. Także jak podłączysz komputer to będziesz wiedział gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrados1906 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Okazało się że u mnie nie było wcale tej kostki pod siedzeniem, tylko jakoś tak połączone, dlstego rozłączało. Zastanwiam sie tylko kto to tak połatał, bo w Szwajcarii chyba w ten sposób nie naprawiają samochodów. Chyba że się myle? Teraz jakbym chciał siedzenie zdjąć to sie nie da bez oderwania tych kabli, ale prxynajmnej działa Dodano: 07 kwi 2017 - 13:01 W sumie to odpowiedx mam w poście Jottara, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_dz Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Witam. W mojej Megance (ph1 2012r.) mam trochę inne objawy. Po wejściu do samochodu wita mnie komunikat "Kierownica niezablokowana". Parę chwil później pojawia się "Skontroluj poduszkę powietrzną" i do tego otwiera się centralny zamek. Zamek stuka nawet gdy nie był zamknięty, również co jakiś czas podczas jazdy. Muszę podjechać i podpiąć się pod komputer, ale może zanim to zrobię ktoś z Forumowiczów ma pomysł co może powodować takie objawy? Zarówno klepanie centralnego zamka jak i brak blokady kierownicy pojawiły się razem z komunikatem o poduszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
credo1 Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Generalnie problem może tkwić w czujniku na szynie fotela kierowcy. Dwupozycyjny - fotel odsunięty daleko od kierownicy załącza duży ładunek do wystrzelenia poduszki pow. Blisko fotela czujnik - włącznik uruchamia mały ładunek poduszki. Oczywiście po strzale w przeszkodę. U mnie był on uszkodzony. Wymieniłem - pasuje ze scenica II. Od 1,5 roku kontrolka się nie zapala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_dz Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Ale czy czujnik o którym piszesz, powodowałby otwieranie centralnego zamka i uniemożliwiał blokowanie kierownicy? Ostatnio objawy na parę dni ustąpiły, a wczoraj zaczęło się od nowa. Mam podejrzenie, że po całodziennym środowym deszczu dostała się gdzieś woda i robi zwarcie. To by tłumaczyło też wcześniejsze pojawienie się objawów oraz ich ustanie "po przeschnięciu". Podejrzeń nabrałem czytając post kolegi darekturek, który po umyciu samochodu ma jeszcze bardziej dziwne objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 (edytowane) Podpinam się pod temat. W momencie odpalenia auta z HF lub włożenia karty do slotu (zapłon) zapalają się i gasną wszystkie kontrolki. Po chwili strzela jednokrotnie centralny i wywala błąd poduszki na desce. Pomarańczowa poduszka + pomarańczowy klucz i komunikat "skontroluj poduszkę powietrzną". Błąd zostaje w czasie jazdy. Oprócz tego co wymieniłem nic się nie dzieje. Błąd pojawił się dziś podczas gdy auto było u gazownika na montażu. Oddawałem auto bez błędu, odebrałem z błędem. Gazownik twierdzi, że nie zrobił nic co by mogło taki błąd spowodować. Co to moze być? Bardziej wina gazownika czy przykry zbieg okoliczności? Jutro sprawdzę na clipie bo podłączali jakiś "gutmann" i wyskoczył "błąd stały obwodu prądowego poduszki powietrznej prawej". Błąd pojawił się w czasie diagnostyki przed strojeniem sondą AFR. Wcześniej go nie było. Edytowane 24 Lipca 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Może gazownik wyciągał schowek pasażera i odłączył przewód od wyłącznika poduszki pasażera a następnie zapomniał go podłączyć. Możesz wyciągnąć trójkątną zaślepkę z prawej strony deski i sprawdzić czy wyłącznik jest podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 @aniewa pytałem. Kokpit nie był demontowany, schowek nie był wyciągany. Żaden przewód nie był odłączany oprócz akumulatora na więcej niż 24h. Instalator dzwonił do swojego znajomego elektryka i podobno możliwe jest choć bardzo rzadkie aby przy odłączeniu aku na więcej niż 24h rozkodował się centralny zamek, choć on działa. Jadę popołudniu do speca od Renówek, mam nadzieję, że mi pomoże. Podłączyłem na szybko ELMa i Torque i pomimo, że błąd jest na desce to Torque go nie pokazało. 16 minut temu, aniewa napisał: Może gazownik wyciągał schowek pasażera i odłączył przewód od wyłącznika poduszki pasażera a następnie zapomniał go podłączyć. Przełącznik działa. Sprawdziłem to i po przełączeniu go w pozycję OFF wyskakuje komunikat, że wyłączono poduszkę pasażera. Pozostałe kwestie bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi