krzychu73 Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Napinacz, rolka prowadząca i zaślepka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek1 Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Niedawno mechanik zwrócił mi uwagę, że pasek napędu akcesoriów nie wygląda już za dobrze, niby rolki są w porządku. Czy przy przebiegu 56 kkm (rocznik 2012) wystarczy wymienić sam pasek, czy trzeba wymieniać cały komplet? Kupować oryginał (o którym za dobrze obecny stan nie świadczy, powinien przecież wytrzymać dwa razy wyższy przebieg), czy jakiś zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnyfluence Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 W moim samochodzie producent przewidział wymianę rozrządu co 120.000 km lub co 6 lat. O wymianie decyduje ten czynnik, który wystąpi wcześniej. Powód jest bardzo prosty, elementy gumowe mają ograniczoną żywotność (tak jak opony). Wymieniłem w ubiegłym roku, choć przebieg 60.000 km. Wymieniłem razem z pompą wody oraz paskiem osprzętu. Nie wymieniałem KZFR, ponieważ jest ok. Przy następnej wymianie rozrządu wymienię KZFR. Części zakupił warsztat firmy INA i otrzymał gwarancję na usługę. Koszt części i robocizny 900,00 złotych. Oprócz tych czynności w tej cenie było czyszczenie przepustnicy, wymiana płynu hamulcowego, oraz płynu chłodzącego. Uważam, że nie warto samemu kupować części, ponieważ warsztat nie da wtedy gwarancji na usługę, a to ważna operacja. Gdybym sam chciał kupować części i płyny nic bym nie zaoszczędził. Miałem spokój i mogłem tylko zawieźć rano samochód i po południu go odebrać. Każdy musi sam podjąć decyzję w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalzg Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) W ciągu kilku dni zmienię pasek i sprawdzę przy okazji rolki i napinacz i dam znać jak wyszło Wyczytałem jeszcze gdzieś w dokumentach od autka, że posiada KZFR - co się z tym robi, jakoś sprawdza, serwisuje? Aktualizacja 2017-07-31 Cześć, ostatecznie wymieniłem tylko pasek, mimo tylko 60 tys. km był już w kiepskim stanie, cała reszta akcesoriów ze względu na ich bardzo dobry stan nie została wymieniona. Koszt paska Gates ~ 55 zł, wymiana 80 zł Edytowane 31 Lipca 2017 przez rafalzg Aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelebumczyca Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Podbijam temat z maja 2017. Podczas przeglądu mechanik zasugerował wymianę łańcucha rozrządu (charakterystyczne "cykanie" przy zimnym silniku). Wymianę rozrządu wycenił na ponad 4000. Pisaliście powyżej że w tym modelu rozrządu się nie wymienia. Może można wymienić tylko np napinacz? Auto z 2009 z przebiegiem 133tys, obecnie wymiana rozrządu to 20% wartości auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Kelebumczyca napisał: Pisaliście powyżej że w tym modelu rozrządu się nie wymienia. Poczytaj osobę która się na tym zna. Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Kelebumczyca napisał: Podbijam temat z maja 2017. Podczas przeglądu mechanik zasugerował wymianę łańcucha rozrządu (charakterystyczne "cykanie" przy zimnym silniku). Wymianę rozrządu wycenił na ponad 4000. Pisaliście powyżej że w tym modelu rozrządu się nie wymienia. Może można wymienić tylko np napinacz? Auto z 2009 z przebiegiem 133tys, obecnie wymiana rozrządu to 20% wartości auta Patrząc na to, ze Renault sugeruje wymianę rozrządu koło 150k km to może i faktycznie u Ciebie już czas. Tak nie wymienia się - taka sama bajka że wymiany oleju co 30k km BTW fajny koszt robocizny Sam silnik jakby Ci rozrząd padł to ponad 6k zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Rozrząd w tym silniku się wymienia, tym bardziej jak go słychać. Jednak w mojej skromnej opinii ta kwota za wymianę samego rozrządu to cena wyje***a w kosmos. Najlepiej jak zapytasz kolegę @witman ile taka (nie)przyjemność może kosztować, bo mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, Laros napisał: zapytasz kolegę @witman ile taka (nie)przyjemność może kosztować, bo mogę się mylić. podobnie =] wiele się nie uczknie, więc się mylisz. W tym że u niego masz dodatkowo zrobioną głowicę tj planowanie, docieranie zaworów i wymiana uszczelniaczy - czego na w/w fakturze nie widzę. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez onomatopeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Z tą wyminą obu kół wałka rozrządu to trochę może przesada, nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku, aby trzeba było je wymieniać. Łańcuch, napinacz, prowadnice jak najbardziej, przy okazji sprawdzenie stanu głowicy, sprawdzenie luzów zaworowych, przepolerowanie gniazd, koszt całości około 1,5 kzł. Jak już wspominałem oznaki rozciągnięcia łańcucha potrafią występować przy około 130-150kkm, jednak mieliśmy sporo przypadków dużo większych przebiegów (180-200kkm) i oryginalny łańcuch był jeszcze w niezłej kondycji, bardzo podobnie jest w 2.0dci. Żywotność łańcucha zależy od wcześniejszej częstotliwości wymiany oleju czy stylu jazdy. Edytowane 5 Czerwca 2019 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 żywotność łańcucha zależy od materiału z jakiego jest zrobiony i stylu jazdy właściciela (rozpędzenie się z gazem w podłodze i nagły moment z automatu daje mu w d....e). TSI niezależnie czy jeździ się łagodnie, czy "sportowo" łancuchy się rozciągają. Tutaj przynajmniej w miarę porządny łańcuch użyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Obserwując inne marki silników np. TSI, FSI, THP grupy PSA (Citroen & BMW) itp ... to w 1.4TCe i w 2.0 dci są naprawdę bardzo porządne i trwałe łańcuchy, czego nie można powiedzieć o paskach rozrządu w 1.6 K4M, 2.0 F4R czy 1.5dci w tych modelach radziłbym dużo wcześniej zmieniać pasek, bo urwanie paska lub przeszkodzenie o kilka zębów kończy się dla tych silników tragicznie ! Niedawno doświadczył tego mój kuzyn w 2.0 16V F4R. Edytowane 3 Lutego 2018 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calliberr Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Witam. Czy w Scenic 1,4 Tce trzeba wymontować silnik do wymiany rozrządu? Pytam bo czeka mnie wymiana, a podobno instrukcja serwisowa przewiduje demontaż jednostki napędowej. Czy np. uniesienie silnika pozwoli wymontować obudowę rozrządu i wymianę łańcucha wraz z resztą osprzętu ? Dodam że mam doświadczenie w tego typu zabiegach, ale z tym silnikiem nie miałem doczynienia. Pytanie kieruję szczególnie do kolegi @witman bo po przeczytaniu kilku postów widzę spore doświadczenie w temacie. Proszę o wskazówki w "temacie" Dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Witam nowego kolegę. Doświadczony mechanik, który robił to nie jeden raz jest w stanie wymienić kompletny rozrząd w 1.4TCe, 1.6SCe i 2.0dci (konstrukcje Renault/Nissan) Oczywiście wyjęcie silnika daje nam większe możliwościowi ogólnej diagnozy i kondycji całego silnika i jego podzespołów, sprawdzenia ewentualnych nieszczelności, sprawdzenia stanu sprzęgła itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calliberr Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Dziękuje za rozwianie wątpliwości. Też jestem zdania że czasami lepiej zdemontować silnik i zrobić robotę z "przyjemnością" i komfortem. Zdecyduje w trakcie pracy. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi