maciomirek Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam! Moje kzfr daje o sobie znać Scenic 2003 o dziwo 72tys. Dziś w serwisie w Zielonej Górze pan wycenił naprawe z 30% rabatem na 1690 zł (pasek, rolki, kzfr, bez pompy wody) z pompą około 2 tysi Dodam że pan upierał sie ze nic RP nie dokłada. Zresztą moje auto jest z niemiec Tam było serwisowane do końca, ale to ich nie interesuje (sam mi o tym powiedział) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Też wymieniałem przy 70tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomer Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Znalazłem temat o KZFR na angielskim forum http://www.meganeownersclub.co.uk/forum/viewtopic.php?f=6&t=8152 a w nim z forum rosyjskiego http://www.megane-club.ru/forum/index.php?showtopic=5396&st=60 Wygląda na to ze ktoś próbował zreanimować/ulepszyć KZFR. Czy ktoś z was próbował tej metody ? Czy ktoś znający rosyjski mógłby przejrzeć ten temat i rozpoznać czy opisane metody coś rzeczywiście dają ? Znalazłem jeszcze numer części FE36415 - to ze strony Intercars - czyżby ktoś poza Deplhi produkował to koło? Czy ktoś z was instalował ten zamiennik? Pozdrawiam, Tomer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafarx Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witam, naprawiał ktoś może koło takim zestawem naprawczym http://allegro.pl/kolo-zmiennych-faz-rozrzadu-renault-zestaw-napra-i2949963252.html ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 To nie jest zestaw do naprawy KZFR tylko uszczelniacze wałków rozrządu które przy okazji wymiany KZFR można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Moje kzfr daje o sobie znać Scenic 2003 o dziwo 72tys. Dziś w serwisie w Zielonej Górze pan wycenił naprawe z 30% rabatem na 1690 zł spróbuj zapytać u Braciaków w Zielonej górze, powinno być taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorphoo Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Witam Posiadam megane II z 2004 o przebiegu 134000. Niedawno dało o sobie znać KZFR. Grzechotanie przy odpalaniu no i auto od razu gasło. Przy drugim odpaleniu bez problmu. Mniejsza moc itd. Nie było widocznych komunikatów jak np swiecący sie service, ale pod podpięciu pod clipa był błąd stały związany z przestawieniem rozrządu. No więc wymieniono KZFR oraz olej i filtry (bo akurat wychodzila wymiana). Rozrządu nie wymieniałem ponieważ wymieniany był pół roku temu. Zostały sprawdzone czujniki i niby wszystkie dobre. Po wymianie autko odpala bez problemu, zmiejszyło się spalanie i poprawiła dynamika. Jednak nie minął tydzień a na wyświetlaczu wyskoczył service i ikona silnika. Podjechałem do elektryka, skasował błąd, ktory dotyczyl przestawienia rozrządu. Dojechałem do domu i ok. Następnego powtórka z rozrywki... No więc zostawiłem mu auto na kilka dni i niby wszystko działa ale cały czas wyskakuje ten błąd i service po kolojnym odpaleniu. Czy może być tak że elektrozawór jest jeszcze do wymiany? Czy na nim powinny być jakieś uszczelki albo coś? Może ma ktoś fotkę takiego elektrozaworu? Jak można sprawdzić czy on działa poprawnie? Edytowane 3 Lutego 2013 przez vorphoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Rozrządu nie wymieniałem ponieważ wymieniany był pół roku temu Przynajmniej trzeba było wymienić pasek na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ja jezdze na oleju Liqui Moly 5w30 Top Tec 4200 . Silnik na nim jest duzo cichszy oraz zwawszy niz elf'ie . Minusem jest to ze przy temperaturach silnika ponizej 5 stopni czasami , 5-10 razy w miesiacu zagrzechota kolo . Bledu nigdy nie mialem a zrobilem tak juz 60 tys . A i mam oprocz tego innych znajmych ktorzy jezdza na roznych olejach . Z moich spostrzezen wynika ze na grzechotanie w 90% ma wplyw olej . Uzywanie oleju ktory byl uzywaty na piewrszy montarz powoduje ze mozna przejechac 120 tys bez zadnych problemow . Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Panowie, mam taki problem, że gaśnie mi samochód przy odpalaniu. Z tym, że nie zawsze... jak postoi 6 godzin czy dłużej to odpala bez problemu. Natomiast problem pojawia się jak próbuje odpalić kilka godzin po ostatniej jeżdzie. Na rozgrzanym silniku nigdy nie ma problemu. Sytuacja wygląda podobnie jak na filmach na yt gdzie jest problem z kołem, gdzie po odpaleniu szybko odrazu traci obroty i gaśnie, ale w ogóle nie ma żadnego hałasu jak u osób posiadających ten problem. Czytałem, że to może być czujnik faz, a nie samo koło, miał może ktoś podobny problem? Wolałbym, żeby to nie było koło bo wymieniałem kilka miesięcy temu rozrząd i kolejny taki wydatek średnio mi się uśmiecha. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viman Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam, wygląda na to, że i u mnie kółeczko zaczyna się odzywać. Czy ktoś dysponuje wzorem pisma ro Renault Polska w tej sprawie? pozdrawiam Viman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo33 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A ja właśnie jestem po wymianie koła. pocieszające jest tylko to że okazało się że koło było od nowości , czyli wytrzymało 10 lat i 134 tys. km. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Czy wraz z kołem był wymieniany też elektrozawór KZFR? Mam ten sam problem i zastanawiam się co zrobić z tym zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo33 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Też liczyłem że to może być elektrozawór (używany można kupić za 100 i nie trzeba wydawać na mechanika ).Czyściłem go ciągle i wmawiałem że to jego wina. W końcu po zimie koło zaczęło grzechotać przy każdym porannym odpalaniu i kupiłem kZFR. Po wymianie wszystko OK. Poza tym zauważyłem że przy padniętym kole przy odpaleniu obroty nie wzrastały tak wysoko jak teraz- wyglądało tak jakby nie chodził na tzw. ssaniu. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez lolo33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Ja tez jestem po wymienie KZFR . Okazalo sie ze kolo zalozone przez fabryke . Przebieg 143 tys. km , drugi pasek ale reszta wymieniena pierwszy raz . Moje spostrzezenia . Najlepszy to olej elf 5W40 ale wtedy wymiena co 10 tys km max 12 . Stosujac valvoline , Liqui Moly mozna wydluzyc do 18 tys. km . Filtr mann , purflux. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, interpunkcja - damiar Edytowane 5 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi