ravon Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Muszę wymienić gumkę od przedniej wycieraczki. Czy profil takiej gumki jest uniwersalny czy do meganki jest jakiś dedykowany? Edytowane 13 Listopada 2017 przez ravon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Nie sądzę byś uzyskał jednoznaczną odpowiedź bo to wróżenie z fusów. Ja w MII tak sztukowałem wycieraczkę tylną (zamontowany zamiennik z uwagi na złamane ramię) i pasowała guma od pierwszej lepszej wycieraczki. Kup gumę i sprawdź jeśli chcesz tylko czy nie prościej i szybciej kupić nowe pióro? Przecież to nie kosztuje majątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) No niby majątku nie, ale jakby guma za 15 zeta pasowała to jednak lepiej jak pióro za 50 Edytowane 14 Listopada 2017 przez ravon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Ok więc próbuj, a za 50 zł i to z przesyłką kupisz komplet piór np. Valeo First, nie są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 7 minut temu, pbet napisał: np. Valeo First, nie są złe. Dobre też nie. Przy prędkościach autostradowych nie przylegają do szyby (sprawdziłem na sobie i więcej nie kupię), a na forum były z tego co pamiętam dwa przypadki, kiedy pękło w nich plastikowe mocowanie i wycieraczka odpadła podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Mam takie. Nie pisałem, że to szczyt marzeń tylko, że można je kupić za 50 zł z przesyłką i nie są złe (bo nie są, nie ma tragedii). Z przyleganiem do szyby przy prędkościach autostradowych zgoda - u mnie dotyczy to tylko wycieraczki kierowcy i jakiś 3 cm w lewym dolnym rogu szyby. Żeby nie tworzyć nowego tematu o piórach wycieraczek: link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Przepraszam że się wtrącę ale to ktoś jeszcze wymienia same gumki w piórach ? :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Nie wszyscy mają pensje prezesów, naród oszczędza jak może. same gumki kosztuję poniżej 10 zł , a kompletne pióra ponad 40 zł, a czasami też ponad 100 zł. Wymiana gumek to 5 minut. 95% Polaków się po to schyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 tez nie mam pensji prezesa (chociaż trochę ponad średnią zarabiam, ale wycieraczki wymieniam raz do roku? to ile mnie to kosztnie... obecnie mam oryginalne renault założone bo nie skrzypią na szybie i nie przeskakuje guma jak dojdzie do skrajnego punku na szybie i wraca - co np. na wycieraczkach norauto działo się od początku. Cena oryginału po rabacie była o 20 zł większa niż kpl. w norauto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 W tym samym czasie montowałem w swoim autku wycieraczki Champion a w żony Valeo First właśnie. Valeo nie są złe, jednak bardziej trwałe okazały się championy. Teraz przychylam się do opinii niektórych kolegów i zamontuję jakieś dobrej jakości gumki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 No z tą pensją prezesa to lekka przesada. Wydać na wycieraczki raz do roku czy nawet co pół 50 czy nawet 100 zł to chyba nie problem dla posiadacza samochodu. Więcej chyba każdy z nas wydaje na inne "pierdoły" i zachcianki (jak się później często okazuje zbędne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Dokładnie, wymieniam wycieraczki 2 razy w roku i te 50-100 zł to rzeczywiście nie problem w zamian za dobrą widoczność, aczkolwiek zrobię dla świętego spokoju eksperyment z gumkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Naprawdę wymienisz 2 razy w roku? Ja mam wycieraczki , które mają już 22 miesiące, prawie 90 tys km przebiegu i wcale nie planuję ich wymieniać. Naprawdę dobrze zbierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) 10 godzin temu, kacper69 napisał: Ja mam wycieraczki , które mają już 22 miesiące, prawie 90 tys km przebiegu i wcale nie planuję ich wymieniać. Myślę, że 'przebieg' w przypadku wycieraczek to rzecz wtórna, jeśli w ogóle mierzalna (powinien być w komputerze licznik machnięć ). Przykładowo, ja w Megane II w czasie 90 kkm wymieniłem wycieraczki pewnie z 4-5 razy (średnio co roku). Ale w tym momencie mam już ponad rok (Bosh), więc te 22 m-ce są możliwe. Niemniej, mieszkając i jeżdżąc po Krakowie - nie wiem może przez pyły PM - wycieraczki bardzo szybko się niszczą i >>naprawdę dobrze zbierają<< może przez miesiąc-dwa. Później po prostu zaczynają się pojawiać smugi, których z czasem jest za dużo i wówczas dla mnie to czas na wymianę. A smugi są uciążliwe szczególnie przy czujniku deszczu, który niejednokrotnie uruchamia wycieraczki nadgorliwie (choć porównując MII do MIII - w tej drugiej jest lepiej) i niepotrzebnie zamazuje szybę. Patrząc na to, wymiana gumek nawet co rzeczone wyżej 2 m-ce wcale nie jest taka głupia. PS: jestem typem, który bardzo dużo pryska po szybie (płyny głównie z Lidla - może to niszczy gumki?) i ogólnie lubi mieć czystą szybę i w każdym aucie jakie miałem wycieraczki wytrzymywały podobnie. Edytowane 16 Listopada 2017 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 10 godzin temu, kacper69 napisał: Ja mam wycieraczki , które mają już 22 miesiące, prawie 90 tys km przebiegu i wcale nie planuję ich wymieniać. Ja kupiłem w tym roku Megane III z 2009 z przebiegiem 93500 i wycieraczki były jeszcze oryginalne, nie wymieniane od nowości, blaszki pordzewiałe, ale zaczęły mazać dopiero przy ok. 95 tys. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi