krzychu73 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Dnia 26.11.2017 o 16:27, Arithel napisał: Nie polecam tarcz i klocków Bosch. Wydałem na cały komplet ponad 1000zł a efekty są mizerne ... Tarcze pordzewiały już pierwszego dnia Przy hamowaniu piszczy Słabe hamowanie, nie ma w ogóle efektu "stania dęba" No i kilka razy się przejechałem przez to ryzykując wypadkiem bo auto nie dawało rady wyhamować (jeżdżę też innymi i nimi podobne manewry wykonują) Generalnie strasznie nie polecam Po co pierdoły pisać? To może tylko świadczyć o niefachowym montażu.Jakby przyczyną był stary płyn to dopiero na zagrzanych jest kiepskie hamowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwakk Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Witam Przymierzam się do wymiany tarcz i klocków w meg3.Już zakupiłem zestaw oryginał ale co powinienem mieć w rezerwie (osłonki gumowe śruby itp.) aby nie mieć niespodzianki podczas wekhendowego remontu środki czyszczące smar itp posiadam. W Mazdzie6 miałem śruby osłonki i nie było niespodzianki Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arithel Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Dnia 27.11.2017 o 21:15, krzychu73 napisał: Po co pierdoły pisać? To może tylko świadczyć o niefachowym montażu.Jakby przyczyną był stary płyn to dopiero na zagrzanych jest kiepskie hamowanie. Rdza też jest przez niefachowy montaż ? O takowym montażu nie ma mowy, bo robi to u mnie zawsze ta sama osoba, która robi mi auta (jak i dla mojej rodziny, znajomych) od wielu lat. Polecam poczytać opinie o Boschu na innych forach - wiele osób narzeka i wniosek jest jeden - to już nie ten sam "Bosch" co był kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Arithel napisał: Rdza też jest przez niefachowy montaż ? Rdza jest naturalnym zjawiskiem. Wilgoć osadza się po nocy lub dłuższym postoju i powoduje rdzawy nalot. Żeby go zdjąć daj kilka razy po hamulcach (nie musi być mocno) ale na jakimś dłuższym odcinku żeby klocki przetarły kilka razy tarcze. Jeśli nie pomaga i widać, że klocek nie przylega cały swoją powierzchnią do tarczy to znaczy, że albo coś z montażem albo z układem albo z częściami (kwestia dopasowania do auta) jest nie tak. Jeśli problem masz głównie z tyłu to zaciągnij kilka razy ręczny na chwilę podczas jazdy z niską prędkością. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 7 godzin temu, Arithel napisał: Polecam poczytać opinie o Boschu na innych forach - wiele osób narzeka i wniosek jest jeden - to już nie ten sam "Bosch" co był kiedyś JA też odradzam Boscha , w poprzednim aucie okładzina (jeszcze gruba) na klocku popękała i oderwała się w kawałkach blokując zacisk , nie było to przyjemne będac w trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ja z kolei w Megane II od kiedy je mam (2012.11) montuję klocki i tarcze od Bosha (przez Bosh Service przy Kobierzyńskiej w Krakowie) - i nigdy nic złego się nie stało, hamulce hamują, zużywają się standardowo (przejechałem tak >90 kkm). Wg mnie nie można poprzez pojedynczy incydent polecać/nie polecać czegokolwiek. Niemniej warto to opisać, by poznać obraz czy to wyjątek czy jednak reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Dnia 26.11.2017 o 16:27, Arithel napisał: Słabe hamowanie, nie ma w ogóle efektu "stania dęba" Jeśli wymieniony komplet to hamulec jest żyleta ,chyba że jet coś nie tak z układem a "zmieniacz" tego nie wychwyci lub sam spartoli.Dla jasności ja się nie wypowiadam czy bosh jest lepszy czy gorszy od innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zamontowałem komplet przód + tył Zimmerman - przejechałem już pierwsze 300 km. Po montażu zgodnie z instrukcją obsługi, wykonałem ok 10 hamowań z 100km/h do godziny trwających ok 3-5 sekund. Podobno po to aby klocki i tarcze się dopasowały, przy czym między hamowaniami robiłem przerwy ok 1 minuty. Wrażenia - auto hamuje bardzo dobrze ! nic nie piszczy. Dopiero po montażu i pierwszej jeździe próbnej zdałem sobie sprawę, że tylne łożyska były już do wymiany (na nowych tarczach łożyska są zintegrowane z piastą więc siłą rzeczy zostały wymienione - teraz jest kompletna cisza w kabinie). Jestem zadowolony z wymiany zobaczymy jak będą zachowywać się po ok 2 tys km . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1e Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ile kolego wyszła Cię ta cała impreza i gdzie kupowałeś bo też stoję przed wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi