lol19pl Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Megane jest tak wyważone (jak większość krótkich przednionapędowych aut), że gdy na śniegu zakręcicie mocno kierownicą i lekko dohamujecie nogą(czasem wystarczy puszczenie gazu - chodzi o przeniesienie "masy" na przód na skręconych kołach), to tył zacznie uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Esp jest zdaje się obowiązkowym wyposażeniem aut w UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Raczej jest, bo te 2 systemy przeważnie występują razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaal Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Czy u Was też po włączeniu zapłonu pojawia się ikonka ślizgającego się samochodu z napisem OFF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 U mnie właśnie sypie śniegiem i na pustej, wiejskiej drodze chciałem wprowadzić auto w poślizg szarpiąc kierownicą i hamując i wygląda na to, że mam dobre opony zimowe, bo auto szło jak po sznurku i ESP się nie włączało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 trochę słabo że auta za 2018 roku nie mają ASR? i to jeszcze w renault które tak stawia na bezpieczeństwo? Skoro pompa obsługuje ESP to dziw że nie ma ASRa. Ja wracałem w nocy z pracy i nawaliło śniegu to też sobie potestowałem na pustej drodze ESP i ASR i od zeszłej zimy nic się nie zmieniło - działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) 14 godzin temu, rafa85 napisał: U mnie właśnie sypie śniegiem i na pustej, wiejskiej drodze chciałem wprowadzić auto w poślizg szarpiąc kierownicą i hamując i wygląda na to, że mam dobre opony zimowe, bo auto szło jak po sznurku i ESP się nie włączało. Według mnie, skoro auto szło po sznurku tak jak piszesz, to nie było potrzeby aby się uruchamiało esp, ESC w sumie bo tak nazywa to renault i nadal uważam że ESC jest połączone z ASR, we wszystkich autach jakie miałem tak było. http://www.cklasapl.com/renault_megane-2952/system_kontroli_toru_jazdy_esc_z_kontrol_261_podsterowno_347_ci_na_zakr_281_tach_i_uk_322_adem_antypo_347_lizgowym-3104.html Edytowane 16 Grudnia 2018 przez adamsxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wyłączyć można tylko w RS chyba na stałe (być może GT jeszcze). I wyłączenie jednego wyłącza drugie, bo te 2 systemy działają razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ja tam instrukcje zawsze czytam na początku użytkowania jakiejś rzeczy. Odkrywanie wszystkich funkcji i świadomość tego co się posiada jest fajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 jest ASR - ja tam z odczuciem jego działania nie mam problemu - na śniegu na parkingu czuć jak złoto jak mi gaz zabiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Czy my aby na pewno mówimy o ASR? Bo wczoraj na zaśnieżonym parkingu przy mocniejszym depnięciu koła mi się kręciły, a auto stało w miejscu. Co prawda kontrolka się świeciła, ale to moim zdaniem bardziej od ESP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Dnia 19.12.2018 o 14:24, Pitrek napisał: że ASR tak ograniczał przepustnice, że doprowadzał wręcz do zduszenia (zgaszenia) silnika. czego się spodziewać po fordzie? Kiepski system jak zdusił silnik do 0. Dnia 19.12.2018 o 14:24, Pitrek napisał: W MIV go nie ma więc myślę, że może jego działanie jest na tyle "nienachalne" że czasem może być trudno zauważalne W corsie D mam pompę ESP i ASR jest ale wyłącznika nie ma (opel zaoszczedził kolejnego $ na tym wyłączniku?), przez co działanie ASR jest opóźnione z racji braku możliwości jego wyłączenia. Idzie zamielić przez chwilkę oponami a potem nagłe odcięcie. W Sceniku tego nie doświadczę bo ASR działa momentalnie. I tak przez brak wyłącznika ASR cały system psu w d....ę ;) Bo czasami ta zwłoka ustawiona przez producenta może być za mała do sprawnego wyjechania skądśtam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi