Morcinek92 Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam, Mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby. Pompa słyszę, że pracuje, ale nie leci płyn na szybę (wycieraczka zaczyna pracować). Miałem już wcześniej taki przypadek i oddałem samochód do serwisu gdzie powiedzieli mi że przewód się "skręcił" i nie był drożny. Gwarancja na samochód dobiegła końca i sam chciałbym uporać się z problemem. Po otwarciu tylnej klapy oglądałem przewód wchodzący pod uszczelkę ale nie widać żeby coś było nie tak. Czy ktoś miał podobny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Nie drozny to może być wąż ogrodowy jak się pokręci .Nie elektryczny.Żle doczytałem myślałem że chodzi o elektrykę. Edytowane 26 Lipca 2018 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Najprawdopodobniej pompka do wymiany w niej jest taki zawór co jak pryskasz przód to kręci się w prawo a jak tył to kręci się w lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Również u mnie przestał działać spryskiwacz tylnej szyby. Pompkę słychać. Już wcześniej były z nim problemy a dodatkowo zauważyłem, że po użyciu zostają na tylnej szybie jakieś białe śmiecie. Ktoś na forum chyba kiedyś pisał, że miał zapchany przewód ale nie mogę tego znaleźć. Sama końcówka jest drożna bo jak ścisnę przewód między klapą a nadwoziem to płyn leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terribad Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie przy działającej pompce wylatywały białe śmieci o konsystencji świeżego silikonu, diagnoza w ASO - zapchany układ. Po przepłukaniu wszystko działa bez problemu do dziś. To było około rok temu, od tamtej pory przy uzupełnianiu płynu dolewam odrobine wody demineralizowanej. Może działa efekt placebo, ale wydaje mi się ze wtedy powstaje mniej piany w zbiorniczku, a wspominanie śmieci to właśnie przymarznięta piana (niskiej jakości płyn do spryskiwaczy?). Edytowane 25 Stycznia 2020 przez terribad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 U mnie przypomina to białe płatki które rozpadają się przy dotknięciu. Płyn stosuję raczej dobry. Czy zrobili to w ramach gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 U mnie też zapchał się kiedyś spryskiwacz ale z przodu. Sam go przedmuchałem ustami, wyleciała jakaś maź jak kolega wyżej pisze (nie polecam smaku płynu ). Od tego czasu wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Znajdźcie pod nadkolem przewód idący na tył (od pompki) i spróbujcie przedmuchać sprężonym powietrzem. Najlepiej wcześniej rozpiąć przewód na drugim końcu (odpiąć go od końcówki spryskującej) - będzie dużo łatwiej przedmuchać i pewnie wyleci syf. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Tak chciałem zrobić ale żeby odpiąć wężyk od końcówki spryskującej to trzeba rozebrać klapę, nie ma chyba innego dostępu do trzeciego stopu. Inne pytanie co to za zanieczyszczenia. Mi na pewno nic tam nie wpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 No niestety - żeby odpiąć od pompki trzeba zdemontować/odchylić nadkole, a żeby odpiąć wężyk od spryskiwacza trzeba pozdejmować plastiki z klapy. Czasami po prostu z tych płynów potrafi się wytrącić syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Spryskiwacz naprawiony. Przeciąłem wężyk pod klapką w bagażniku po prawej stronie. Zapchany był odcinek idący do klapy. Podpiąłem strzykawkę z wodą i przepchałem. Wyleciała kupa białego czegoś. Pompka nie dałaby temu rady. Od strony pompki wszystko było drożne. I jeszcze tak dla informacji. Przewód idący z góry pod klapką w bagażniku to ten od strony pompki (chociaż wydawałoby się, że powinno być odwrotnie). Do klapy leci ten idący w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalselv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dokładnie to samo mi się przydarzyło... białe paprochy zatkały mi dysze spryskiwacza z przodu, wystarczyło odłączyć wąż i "wyssać". Z tyłem trochę większy problem, bo nie da rady odpiąć łatwo wężyka, pryskałem WD40, dłubałem drucikiem, ale przeczytałem forum i zakupiłem strzykawkę, tyle że nic nie ciąłem i wepchałem ją w dysze spryskiwacza, wtrysnąłem wodę - idzie ciężko i "ciśnienie" wywala paprochy na zewnątrz, 3 razy i poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 To białe czy świeży silikon to przypadkiem nie kamień z kranówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 A kto leje kranówę do spryskiwacza - a teoretycznie płyn powinien być jakości takiej aby cudów w nim nie było. Jak jest w rzeczywistości - to każdy widzi. Pomijam jeszcze fakt, że kupa ludzi kupuje najtańsze płyny w markecie i potem ma pretensje do całego świata. Ja od lat kupuje płyny w sieciówce na B, czasami na L - i nigdy nic mi się nie wytrąciło, ani nie odbarwiło, nie popierniczyło uszczelek ani nie zostawały zacieki na masce. Kiedyś kupiłem płyn na szybko w markecie (chyba Real'u) i miałem po pierwszym użyciu zacieki na masce z płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Każdy leje co chce, dla mnie kranówa jest do picia i gotowania. A płyny mają odpowiednie składniki myjące itp. i jest różnica w tym jak myją one, a jak zwykłą kranówa z płynem Ludwik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi