Gość Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Witam. Tak jak w temacie. Moja Meggi po przejechaniu dzisiaj 60 km podniosła na liczniku tylko jeden kwadracik na zegarach i ani sni o tym, by zapalil sie choć drugi. W aucie jest cieplo, leci ciepłe powietrze. W czym może byc problem? Dodam, że dzisiaj zakupilem te auto. Licze na jakies sugestie, pozdrawiam REGULAMIN - 5.6 literki PL. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
splice Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 U mnie dokładnie to samo ;) Meganke kupiłem tydzień temu. Podłączałem pod OBD i wychodzi że silnik łapie max 73 stopnie, po zagrzaniu ta temperatura waha się 70-73 stopni. Na wyświetlaczu kolejna kreska pojawia się po osiągnięciu 80 stopni. Temperatura właściwa to 83 stopnie. Dziś mi przyszedł nowy oryginalny termostat z obudowa i czujnikiem - jutro postaram się wymienić i dam znać, ale myślę że powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Wcale nie powiedziane, że musi być coś nie tak. W różnych wersjach zegarów drugi kwadrat zapala się przy różnej temperaturze cieczy. Podłącz jakiś interfejs diagnostyczny (nawet najprostszy obd) i śledź temperaturę cieczy, żeby zobaczyć, czy silnik się dogrzewa. Następnie eksperyment: na postoju mocno gazuj, żeby się zapalił drugi kwadrat (na pewno się zapali) i napisz przy jakiej temperaturze to nastąpiło. W moich zegarach zapala się przy 73, ale zetknąłem się z takimi, w których zapala się przy 80 (cały czas mowa oczywiście o dieslu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
splice Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 W PH III czyli od 2014r zapala się od 80 stopni. Podobno ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Kurcze troche to dziwne, ze po przejechaniu ok 10 km po miescie i 50 km na trasie jest jedna kreska. Pierwszy raz sie spotykam z takim czyms REGULAMIN - 5.6 literki PL. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 A nie włączyłeś ogrzewanie przypadkiem zaraz po uruchomieniu silnika? Jeśli tak to nie dziw że nie podniósł wskaźnik temp. wody. Pozwól silnikowi nagrzać do 80 stopni podczas jazdy i potem włącz ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 21 minut temu, airbites napisał: A nie włączyłeś ogrzewanie przypadkiem zaraz po uruchomieniu silnika? Jeśli tak to nie dziw że nie podniósł wskaźnik temp. wody. Pozwól silnikowi nagrzać do 80 stopni podczas jazdy i potem włącz ogrzewanie. A co to jakiś Wartburg Po to jest termostat żeby działało jak trzeba - nigdy w żadnym samochodzie a miałem ich już kllkanaście nie stosowałem się do Twojej rady To w miarę nowe auto - ma działać - jak się nie nagrzewa to znaczy że termostat za szybko puszcza płyn na duży obieg. Może być też błąd czujnika ale to raczej sporadyczne akcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Trochę to dziwne, u mnie przy aktualnych temperaturach druga kreska zapala się po przejechaniu około 5km po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 12 godzin temu, airbites napisał: Jeśli tak to nie dziw że nie podniósł wskaźnik temp. wody. Pozwól silnikowi nagrzać do 80 stopni podczas jazdy i potem włącz ogrzewanie. lol widać ktoś żyje w erze aut z lat 80tych że wiecznie niedogrzane były. Pan słyszał o takim wynalazku jakim jest termostat? W obecnych samochodach jak jest sprawny to auto zawsze nagrzeje się podczas jazdy do temp. roboczej ww tym że to wymaga czasu. I gadanie poczekaj aż się nagrzeje i potem puść ogrzewanie jest tak bezsensowne że głowa boli. Tutaj pewnie termostat wyzionął ducha i się nie domyka i stąd niedogrzanie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 No nie wiem, u mnie megance 2 i w megance 3 zimą włącze ogrzewanie wnętrza to przez 25 km wskażnik temp silnika nie podniósł wcale. A jak nie włączę ogrzewanie wnętrza na początku to normalnie podnosi wskażnik do roboczej. wymiana termostatu ( niesczelność obudowy) nic nie pomogło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 @airbites to coś masz ewidentnie nie tak.. u mnie czy to dawniej w MII, czy teraz w MIII temperatura rośnie również przy włączonym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Ja obstawiam termostat. @airbites to coś jest u Ciebie nie tak. U mnie zimą silnik (benzyna) z włączonym ogrzewaniem nagrzewa się normalnie. Po 5-6 km wskazówka jest w połowie. Co prawda ustawienie max nagrzewania trochę spowalnia proces rozgrzania, ale nigdy wskazówka nie stoi w miejscu. Edytowane 30 Października 2018 przez Colt1255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
splice Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Wymiana termostatu pomogła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Panowie dzisiaj zauważyłem, że przy szybszej jeździe ok 120km/h kwadraciki podniosły się do temperatury roboczej czyli na środek po czym znowu spadła do jednego kwadracika. Jak myślicie? Czujnik czy jednak termostat? Sorry za głupie pytania, ale nie chcę wymieniać wszystkiego metodą prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Hmm...chyba że u mnie jest zapowietrzona nagrzewnica wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi