blake Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam, 300km temu wymieniłem sobie klocki hamulcowe na tyle, firma to ATE, tarcza została jeszcze dotychczasowa, ponieważ ma 7,7mm. Gdy teraz jeżdżę to hamuje jakby gorzej, rozumiem, że to ma się jeszcze dotrzeć i potrzeba czasu, ale problem polega na ręcznym, mianowicie muszę go naprawdę wyżej zaciągnąć niż poprzednio żeby złapał, jak zaciągnę jak zawsze to auto zaczyna lekko jechać w dół, tak jakby nie łapał do końca. Na chłopski rozum to rozumiem, że po wymianie powinno łapać jeszcze niżej bo klocek grubszy, ale mogę się mylić. Co zrobić ? może podciągnąć linkę ręcznego ? Ile dać klocką czasu (km) żeby hamowały jak trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 A nie użyłeś zbyt dużej siły przy wkręcaniu tłoczka? Pewnie samoregulator się uszkodził.A zasadniczy się ułoży i będzie działał prawidłowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 nie, w sam raz wkrecilem z czucie do końca inaczej by klocek nie wszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Witam. U mnie podobna sytuacja po wymianie tylnych tarcz z klockami. Rączka od hamulca ręcznego jest lużna aż do drugiego ząbka , potem już zaciąga. Czy do się to jakoś wyregulować i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Naciąg linki sam wyregulujesz. Jest kilka filmów na YT jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Dzisiaj sprawdziłem dlaczego rączka od ręcznego ma luz po spuszczeniu hamulca ręcznego i koło było zablokowane. Okazało się ,że nie cofa się linka z powrotem po opuszczeniu dżwigni ręcznego na jednym kole. Musiałem ręcznie ją cofnąć. Czy może to być spowodowane przymarznięciem linki w pancerzu(od kilku dni u mnie -9) a może coś innego padło. Na drugim kole jest ok. Każde ponowne zaciągnięcie ręcznego powoduje za każdym razem zablokowanie koła i trzeba ręcznie cofać linkę. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez roberto197272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Jak cofasz tą linkę, to ona się chowa do pancerza, czy cofa się z całym pancerzem? W M3 bardzo rzadko przymarzają linki hamulca w pancerzach , właściwie to jeszcze o tym nie słyszałem. No, chyba że po jakiejś wodzie ostatnio jeździłeś i gdzieś się nalała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Chowa się do pancerza i koło zaczyna lekko się kręcić a dzwignia ręcznego nie na żadnego luzu.Ale to po ręcznym cofnieciu linki przy kole. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez roberto197272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam. Linka do wymiany. Miałem to samo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Bez obciążenia, przy zaciągnięciu linek tłok wychodzi i przy puszczeniu nie "może cię cofnąć". Jeśli skok tłoka przekracza mm to mamy źle. Oprócz słabego ręcznego pogorszony jest hamulec zasadniczy - działa na dużym skoku pedału. Zakłóca to dodatkowe funkcje zespołu pompy w rozbudowanych systemach takich jak wspomaganie nagłego hamowania. Przy zmianie klocków należy rozruszać obrotowo tłok, a nie tylko na siłę wkręcić. Przedtem wyczyścić i prysnąć wystającą część tłoka pod gumową osłonką, a następnie dwu-trzykrotnie wkręcić i podpompować w celu wypchnięcia (zabezpieczyć, żeby nie wyskoczył). Taki zabieg wystarczy do następnej wymiany klocków. Regulacja mechaniczna linek przy wymianie jest w celu dopasowania. Dalej działają dwa samoregulatory w tylnych zaciskach. Napisał o tym @krzychu73 Edytowane 24 Stycznia 2019 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Wszystko wróciło do normy. Przyczyną niedomagnia ręcznego był mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi