g18 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć Koleżanki i Koledzy, mam problem (?) Przy mrozach nasiliły się stuki - dźwięk metaliczny po uruchomieniu silnika K4M 848 1.6 100KM, wcześniej występowały okazjonalnie. Generalnie odpalam stuki trwają max 5 sekund i wszystko wraca do normy, czy to powiedzmy norma tych silników czy jednak coś zaczyna padać ? Olej wg wskazań komputera jest na max, check nie pali się. Poniżej link do filmu Stuki przy uruchomieniu Dziękuję za wszystkie porady. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez g18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Należy stwierdzić czy masz koło KZFR w Megan III ?? Nie występuje we wszystkich silnikach 100 KM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Właśnie nie posiadam takiej wiedzy - posiadam to auto stosunkowo niedawno - osobiście nie wymieniałem jeszcze rozrządu, od góry żadne wtyczki nie są widoczne, natomiast opinie są podzielone, jedne osoby mówią, że te silniki nie miały KZFR a inne że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udaj się do kumatego mechanika na kontrolę/wymianę rozrządu, to się wszystkiego dowiesz, a jednocześnie usuniesz usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ten silnik chyba nie ma. Sprawdź po prostu, czy w okolicach korka wlewu oleju masz elektrozawór. Powinna być wtyczka, jak nie ma, to nie ma KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mnie to wygląda na KZFR, ale to mechanik musi potwierdzić. Swoją drogą co to za wersja megane albo może rocznik, że ma taki dziwny wyświetlacz komputera pokładowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Wersja to Authentique, rocznik 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zrób dobre zdjęcie góry silnika (bez plastikowej osłony), to zobaczymy czy jest zawór KZFR. Dokładnie chodzi o to miejsce jak zaznaczone na zdjęciu w tym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Tak to wygląda u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Czyli nie masz zaworu, a więc nie masz KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Przecież w silniku 100KM nie ma KZFR, a te 10KM w wersji 110KM to właśnie podobno dzięki KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 12 minut temu, pbet napisał: Nie papuguj. w mojej magane 3 przy silniku k4m 848 jest KZFR mimo 100KM także nie jest to regułą REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 @moorgan dzięki za info, o takiej teorii czytałem ale już wiem, że byłem w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 A na jakim oleju obecnie jeździ auto? Nie jest to czasami praca popychaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g18 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Auto jeździ na Elf 5w40, wcześniej wg książki poprzedniego właściciela też jeździło na takim, nie ma żadnych ubytków. Ogólnie mam ten samochod od jakiś 20 tyś. Olej był już wymieniany 2x raz po zakupie i drugi po jakiś 12 tyś. Wygląda na to, że trzeba będzie podjechać do mechanika, ja oprócz KZFR czytałem o pompie oleju, która jest na łańcuszku i też podobny dźwięk wydaje, a o tym co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi