darco Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Witam. Jeżdżę od 3 lat Megane IV rp 2016 wersja intense. Dzisiaj zauważyłem, że w lewej lampie przedniej boczna listwa oświatlenia led świateł dziennych słabiej świeci. Prawdopodobnie następiło/ lub jest w strakcie wypalenie- uszkodzenie tej listwy. Prosze o informacje, czy jest możliwość naprawy/ wymiany uszkodzonej listwy czy też wiąże się to z wymianą całej lampy. Serdecznie dziekuje za wszylkie informacje. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamykxp Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Nie wymieniasz całej lampy tylko moduł świateł dziennych. Na czerwono masz zaznaczone na którą stronę jest przeznaczony moduł a na niebiesko diody które odpowiadają za świecenie dziennych i postojowych. drl megane iv.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darco Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 @kamykxp dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanmil Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Czyli moduł ten można wymienić bez wyjmowania lampy? U mnie nie świeci się dolną część wąsa czyli jego połowa. Górna część świeci. Żeby to naprawić trzeba kupić cały ten moduł za 600zl? https://allegro.pl/oferta/modul-led-jez-renault-megane-iv-260555097r-lewy-8108473618 Za tyle to można cała lampę kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajkus1 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 W tych lampach dzienne działają na zasadzie podobnej do światłowodu, pseudo światłowody są podświetlane diodami z przetwornicy ''jeż''. Dziwny objaw jak na uszkodzenie przetwornicy. Może być tak że dioda wypaliła, wytopiła światłowód, widziałem taki przypadek. Wtedy światło jest słabsze i ma bardziej ciepłą barwę. Oczywiście mogę się mylić i może to być uszkodzenie przetwornicy. Trzeba wyjąć lampę i to sprawdzić. Dnia 2.10.2019 o 10:44, Fanmil napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Trzeba wyjąć lampę, nie ma dojścia do przetwornicy DRL "jeż" Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanmil Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Czyli zdejmujemy zderzak i płacimy 600 zł tyle co w za jeża w Mercedesie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajkus1 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Można znaleźć w niższej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamykxp Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 @Fanmil To co pokazałeś w linku to jest zestaw do lampy a Ty potrzebujesz moduł drl czyli sam prostokąt z żeberkami tam są diody i najprawdopodobniej jedna jest uszkodzona i dlatego świeci tylko światło postojowe. Można taki moduł wychaczyć już 150 zł. Tak czy siak musisz wyciągnąć lampa i wykręcić ten moduł. Bez zdemontowania zderzaka się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodyrochu Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 od wczoraj stalem sie posiadaczem megi 4 energi 1.2 130km przy zakupie nie zauwazylem ze prawa lampa na dzienych nie scieci od polowy tzn ten was czy jest mozliwosc go wymiany lub naprawy dzieki za odp Regulamin forum się kłania i ZASADY PIOWNI POTÓW NA FORUM - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanmil Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Gratuluję zakupu. Odpowiedź jest we wcześniejszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodyrochu Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 to czyli musze wymienic ten modul i to powinno sprawe zalatwic Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 @mlodyrochu mógłbyś wstawić zdjęcie tego światła? Dla potomnych oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodyrochu Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Hej, poradziłeś sobie z tym problemem ? U mnie jest podobnie, światła dzienne po prawej stronie świecą nieco cieplejszą barwą. Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenie to prosiłbym o poradę Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Ale jaja - z którego roku macie te auta?? Ja mam z 2016 (z tego co pamiętam produkcja lipiec) i nic się nie dzieje - tylko że nasz Megi ma ze 34 tyś. nalotu. To bardziej "ciepłe" świecenie to wygląda na kończenie się diod - znam z innych sprzętów taki temat. Jak sobie obejrzałem moduł DRL - to przy wprawie i posiadaniu odpowiednich narzędzi (stacja lutownicza itp.) istniała by możliwość ich wymiany - największy problem to że są diodami SMD, no i trzeba by pogrzebać żeby znaleźć pasujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi