gw8 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Witam, w mojej Megane po uruchomieniu rano zauważyłem taki dźwięk słyszany tylko z zewnątrz: czy to może być zużyte łożysko np. alternatora? Nie ma żadnych komunikatów o błędach, autem normalnie dojechałem do pracy (30km) Mogę spokojnie wrócić, czy to coś poważniejszego? VIDEO0091_1280x720.mp4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 1 godzinę temu, gw8 napisał: po uruchomieniu rano zauważyłem taki dźwięk słyszany tylko z zewnątrz: Ze zdjęcia wynika, że brakuje nakrętki przy śrubie górnej mocującej alternator ; - prawdopodobnie drga alternator, - pasek alternatora pracuje z wibracjami, co źle wróży, 1 godzinę temu, gw8 napisał: Mogę spokojnie wrócić, czy to coś poważniejszego? Bez dokręcenia śruby alternatora - nie jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gw8 Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Cytat X Dzięki za odpowiedź. Śrubę oczywiście dokręcę, natomiast jeśli dobrze kojarzę, to odkąd mam auto (rok)to nie było tam nakrętki...Mogło to sprawić ze po tym czasie coś się wypracowało? REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Po dokręceniu nakrętki włączyć; klimatyzację, światła, dać po garach i obserwować czy ; 1/ pasek osprzętu; - chodzi cicho? - nie ma skłonności do spadania? - jest wystarczająco mocno naciągnięty? - czy napinacz oraz pasek nie wpadają w drgania ? ( wymiana napinacza i paska ), - czy alternator drga ? 2/ koło pasowe wału chodzi równo i nie bije na boki ? - czy wszystkie koła są w jednej płaszczyźnie? ( wymiana na nowe ), - czy koła nie są nadmiernie wyrobione/wypracowane?? 3/ dokładnie osłuchać miejsce skąd ewentualnie pochodzi ten dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Z tego co pamiętam to u mnie też wystaje szpilka bez nakrętki jak na foto powyżej,ale jeszcze sprawdzę z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Oczywiście, tam nie ma żadnej nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gw8 Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Po sprawdzeniu wygląda na to że z kołami, paskiem, alternatorem wszystko jest w porządku...natomiast dźwięk nadal jest. Dodam jeszcze że występuje tylko na zimnym silniku, po kilku, kilkunastu minutach ustaje. Jeżeli w czasie tego pisku zgaszę silnik i uruchomię jeszcze raz, to już go nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Czy ten dźwięk nie jest z naprężacza paska osprzętu? Umnie przy wymianie pasków nowy naprężacz na zimnym chwiłę po rozruchu hałasował. Była na to reklamacja, którą uznano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gw8 Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Sprawdzałem napinacz i jest raczej w porządku, przy kręceniu nim nie widać nic podejrzanego. Natomiast koło pasowe sprężarki klimatyzacji stawia opór - ciężko się nim obraca jedną ręką, tak powinno być, czy może to ono wydaje ten nieszczęsny dźwięk? Klimatyzacja chłodzi dobrze, ale gdy jest włączona to wentylator cały czas na wysokich i głośnych obrotach. Edytowane 30 Lipca 2019 przez gw8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Trzeba ruszyć Panowie i Panie ten temat bo mam to samo i do czasu aż nie dodam gazu. Kilka osób też o tym mi mówiło. Ktoś musi temat znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRbociek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dnia 16.10.2019 o 20:57, Renia08 napisał: Po co mnie przedrzeźniasz i jak tam wyjaśniło się ? Dalibyście odpowiedź dla potomnych. REGULAMIN Forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Mam spokój od paru miesięcy, samo udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi