Skocz do zawartości

Kodowanie wtryskiwaczy

omega

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.06.2026 o 23:02, Majpatompu napisał(a):

Dodaje link, jeśli ktoś mógłby spojrzeć co tu jest nie tak

Na pewno zbyt szybki przyrost sadzy. 

Na wykresie niepotrzebne dwa takie same parametry, napięcie czujnika różnicy ciśniennia dpf i ciśnienie różnicowe to jest to samo tylko przedstawione w innej formie, raz w mV i drugi raz w mbarach.

Brakuje obrotów silnika oraz żądanego i faktycznego ciśnienia doładowania.

Adaptacje są na 1. Nie wiem tylko co znaczy ten parametrScreenshot_20260629-201122.thumb.jpg.69d3a633f42e0d0be5a9ee7857fe5bc7.jpg

Tutaj porównanie o którym wspominał aniewa, dziwne jest że maxiecu nie czyta obrotów silnika, poza tym zwróćcie uwagę w jakim tempie wypala się sadza... Wydaje mi się jakby to była ilość wirtualna.

Co do poprzedniego filmu, specjalnie chciałem porównać napięcie z ciśnieniem, czy nie ma przekłamania.

No i jeszcze o tych adaptacjach - zakodowałem wtryski na nowo (w maxiecu) i pojeździłem zgodnie z zaleceniami, adaptacji nie sprawdzałem po kodowaniu, tylko już po przejażdżce, więc nie powiem czy pojawiły się odpowiednie odrazu, tu niech orzekną eksperci.

Przepraszam Was, wypalanie o którym wspominam jest tu:

Wypala się błyskawicznie do 2 gram, potem długo męczy się by zakończyć bo ciągle sadza jest doliczana. Ten film jest nagrany jako drugi, a w pierwszym przez pierwsze 10min jazdy nie doliczył nic. Normalnie czary...

Edytowane przez Majpatompu

• 2 tygodnie później...

Cóż, dojrzałem do prania DPF, jednak te prawie nowe wtryski hałasują więc chciałbym je jeszcze zakodować clipem. Wielka prośba dla was, kto ma i zgodziłby się to zrobić. Przyjadę, zapłacę i podziękuję jakikolwiek będzie efekt. Pozdrawiam 

Dla SID309 z grubsza wygląda to tak  jeśli chodzi o warunki do wywołania procedury adaptacji wtryskiwaczy:

Temperatura wody: 62°C - 90°C

Temperatura paliwa: 40°C - 105°C

Wymagana prędkość: > 45km/h

Bieg: 3 lub wyższy

Przedziały obrotów dla konkretnych biegów w których adaptacja może zostać wykonana:

3: 1350 – 2700 rpm

4: 1450 – 2700 rpm

5: 1500 – 2700 rpm

6: 1450 – 2700 rpm 

Wymagany czas od uruchomienia auta aby uruchomić procedurę adaptacji: > 30 sekund

Czas trwania hamowania silnikiem aby uruchomić procedurę adaptacji: > 10 sekund

Jestem ugadany na softa na 27 mego . U mnie nie pracuje górny zawór egr , bo mam to ustrojstwo z górnym HP i dolnym LP . Podmieniałem zawór , wtyczka ma napięcie, jest reakcja na wyciągnięcie wtyczki . Przepływka przez to wskazuje ,że silnik pobiera zbyt wiele powietrza . Zawór nie jest sterowany softem wcale , więc przypuszczenie jakiegoś sofcika albo wygaszenie dtc jest realne w moim przypadku . Dolny zawór egr działa ok . 

• 2 tygodnie później...

DPF wyprany, teraz zamiast co 60km wypala się co 200, więc problem jest jednak gdzie indziej. Dziś po 3tys wymieniłem znów olej, zleciała smoła więc chyba wreszcie odświeżę wnętrze. Nadal metaliczny przydźwięk podczas przyspieszania. Mam jeszcze pytanie odnośnie przybywania sadzy - jak to jest w końcu u Was? U mnie przybywa dokładnie o 0.20g 0.60g lub 1.0 gram w sekundę, potem potrafi zniknąć cały 1gram i przybywa za parę sekund o tyle samo, potem znów ubywa i tak w kółko. Odpowiedzcie mi czy to normalne i mam o tym nie myśleć czy powinno przybywać o np. 0.03 0.13. 0.26 u mnie takiej podziałki nie uświadczysz.

Edytowane przez Majpatompu

Czyli wizyta w serwisie? Umówić się po prostu na wgranie softu? Stawiam pytanie dlatego że jeszcze przed praniem DPF, po jednym z zabiegów, w tamtym przypadku akurat czyszczenie EGR, i zaglądaniu w czujniki i rurki, zapychał się podczas jazdy tak jak zwykle( nielogicznie) ale gdy doszło do wypalania, sadza spadała płynnie o setki, dziesiąte po przecinku - jeden jedyny raz. 

Umówić się na wgranie czy też aktualizację. Jak nie znam samochodu, to zawsze zaczynam przy jakichś dziwnych problemach od takiej operacji. Nigdy nie wiadomo, jaki miglanc tam wcześniej buszował i co narobił. Wystarczy, że jakiś miły człowiek wyłaczył tabelę błedów, nie mówiąc o jakichś dziwnych operacjach ze zmianami softu.