lukasz243243 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Cześć Wszystkim! Miałem dzisiaj szkodę parkingową, była ona wynikiem uślizgu znajomego na oblodzonym terenie. Czy orientujecie się ktoś ile +/- może kosztować naprawa elementów jak na zdjęciu? Jest wgniotka na błotniku i mocne zarysowanie lakieru na tylnym zderzaku. Jutro mam mu określić ile to będzie kosztowało i czy ewentualnie spisujemy dokumenty z ubezpieczenia. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Malowanie zderzaka 500, szpachel i malowanie błotnika z cieniowanie, drzwi też 500. Jak znajomemu szkoda kasy to lepiej spisać z jego oc - straci 10% zniżek i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Na drzwiach nie potrzeba cieniować bo uszkodzenie jest z tyłu elementu i da radę wycieniować na samym błotniku, ale koszt to tak jak kolega Sarna1 napisał, jak tani warsztat to może 8 stów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Mogłeś podjechać do mechanika lub blacharza/lakiernika i zapytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackowskipatryk Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Pisz dokumenty. Za pomalowanie 2 elem. zapłacisz 1000zł. I gówno z tego masz. Jak spiszesz dokumenty z ubezp. sprawcy to gość straci z 50zł na ubezpieczeniu a Ty masz prawo do wymiany części na nowe czyli podjedź do salonu ASO i zapytaj ile kosztuje naprawa na nowych częściach masz do tego prawo. Oni dadzą Ci wycenę a Ty se pomaluj za 1000zł a resztę prebaluj z rodziną. Miałem podobnie też chcieli mi dać 500 zł za malowanie maski nie zgodził się i chciałem na nowe części i dostałem 2250za maskę jak gość mi puknął przy cofaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Racja ,a jeszcze znajomy będzie narzekał że tyle kasy Ci mósiał dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 1 godzinę temu, Papf napisał: Mogłeś podjechać do mechanika lub blacharza/lakiernika i zapytać... Byłem u najbliższego lakiernika, powiedział mi 1400 netto. Wyciągnąć kwotę brutto z kieszeni boli więc nie chce tak znajomego pociągnąć po kieszeni z drugiej zaś strony samochód jest uszkodzony więc sprawa prosta że chce mieć go w stanie pierwotnym. Pracuje codziennie do później godziny i nie mam jak jeździć po różnych warsztatach stąd pytanie do Was. 1 godzinę temu, jackowskipatryk napisał: Ty masz prawo do wymiany części na nowe czyli podjedź do salonu ASO i zapytaj ile kosztuje naprawa na nowych częściach masz do tego prawo. Nie znam się kompletnie na tym co mogę w co nie dlatego podpytuję. Taką wycenę z ASO wysyłam później do firmy ubezpieczeniowej znajomego, ona wypłaca mi kwotę na którą obydwie strony przystaną a ja później maluję co potrzeba gdzie chce? Z czego wynika prawo do ubiegania się o możliwość ubiegania się do naprawy na nowych częściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Z tego co widzę uszkodzenie jest tylko na zderzaku który jest z tworzywa. Czytaj kolor zawsze się będzie różnił względem błotnika. Moim zdaniem nie ma potrzeby lakierować błotnika. 1400 netto to jakaś kwota zaporowa, ale tyle liczą w autoryzowanych serwisach. Poszukaj czegoś za miastem, takie lakierowanie powinno się zamknąć w 600 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Zderzak mocno oberwal, błotnik się wgiął więc te dwa elementy potrzebują interwerncji. Dobrze że zaczepów nie wyrwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 W takim razie dodatkowo lakierowanie błotnika i cieniowane drzwi, ale na pewno można zrobić to taniej. Zachowaj te zdjęcia bo przy sprzedaży będą mierzyć i wyobrażać sobie bóg wie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Zdecydowałem się na spisanie szkody z OC znajomego. Dam znać co z tego wyjdzie. Dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackowskipatryk Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Bardzo dobrze zrobiłeś. Zobacz ile wycenią z ubezpieczenia i podjedź do ASO na wycenę oni są najdrożsi. A potem możesz szukać tańszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Nie dalej jak 1msc temu myjnia automatyczna porysowała mi auto. Szczotka od mycia kół nie trafiła w koło tylko w drzwi kierowcy, przy okazji porysowała próg i błotnik # i tak z obu stron samochodu # myjnia oczywiście ubezpieczona. Compensa podjęła sprawę likwidacji szkody, przysłany przez nich rzeczoznawca wycenił polerowanie ;) na 900 pln. Odstawiłem samochód do serwisu ASO, wycena serwisu 6000 ;), dodatkowo 1500 pln za samochód zastępczy ma okres 7 dni roboczych. Compensa przyjęła wycenę, auto zrobione prefekt. Nie baw się w półśrodki, wstawiaj do aso i niech robią. Po to płacimy ubezpieczenia żebyś miał auto w stanie idealnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackowskipatryk Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Kolego warsztat niezależny też polakieruje jak należy to nie jest fizyka kwantowa a chłopakowi zostanie parę złociszy. Jedź do ASO powiedz że sam płacisz za naprawę i poproś o kosztorys. Jak Ci ubezpieczyciel tego gościa poda cenę podobną do Twojej wyceny to się zgódź i tyle w temacie. Nie wiem co Ci więcej radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi