Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomoc w wyborze silnika Megane III HB

matisoft

Rekomendowane odpowiedzi

To co było 2.0 wolnossące w MIII to dziadowski Nissanowski M4R. Zaufany znajomy mechanik mi mówił (głównie w kontekście Laguny III) abym nawet nie patrzył na takie ogłoszenia, zwłaszcza jak myślę montować gaz. 

Ja nie pojmuję, jak nie można było wsadzić chociaż 1.8. I druga sprawa te 110km to jakaś porażka, ani jazda ani ekonomia. Jak już dokładali zmienne fazy to mogli podciągnąć pod 120KM. Wczoraj nie wiem jakim cudem ale Leona 2 FL 1.6 TDI 105km scignąłem. Od drugiego biegu do spodu i mnie nie wziął. Bardziej zdziwiony byłem ja niż gość w Leonie. 

1.8 miał 125 KM i niewiele wyższy moment obrotowy od 1.6, ale spalanie byłoby wyższe, pewnie o 0,5 do 1 L.

@Renia08

fazy zadziałały i zrobiły robotę. Z pewnością i chałas się zmniejszył. Miałem 1.6 i jak było z nim wszystko dobrze to w przedziale 90-130 dynamika była wystarczająca. Najtrudniej było rozpędzić to auto do tej prędkości nie robiąc wirów w baku. Ale to zasługa skrzyni - krótkie biegi. Pamiętam byłem w Bieszczadach to zaletę tej skrzyni zauważyłem- czułem się jak na OSach.

Najgorsze co mogło spotkać Renault to sojusz z Nissanem i ich cudowne silniki. Za nim nissan był w rękach Renault to każdy z nich rdzewiał,  diesel kopcił a benzyna brała olej. Zaraz będą pisać o wyjątkach.

Wtedy każde auto miało takie przyspieszenie i maluch tak nie odstawał od reszty. Z resztą jaki to ma sens gdy auto wygląda jakby miało z 200KM, a ledwo wlecze się spod świateł. Wczoraj coś mi strzeliło "puknęło" pod maską jak stałem na postoju i nagle auto przestało szarpać i wibrować podczas jazdy i przyspieszania. Mam wrażenie, że to KZFR raz się zapieka, a raz działa.

Edytowane przez Renia08

Nie no meganka 3 w hatchbacku czy tam w tych 5 drzwiach nie wygląda jak auto które miałoby 200 koni :D. Prędzej jak taki zwykły samochód dla statecznego cżłowieka, zero w nim agresji. Ja nie wiem skąd to narzekanie, moja meganka była żwawa i spokojnie sobie radziła tak w mieście jak i na autostradzie nie odstając bardzo od reszty aut.

Mówcie sobie co chcecie zrobiłem 1.6 w trzy lata tyle co przeciętny Nowak czy Kowalski w 9 lat, i nie narzekałem ani wtedy ani teraz. Czasami się przejadę renówką i łezka zakręci mi się w oku, ale fakt większy silnik to i większa dynamika więc teraz tysiąc razy wygodniej mi się jeździ i nawet przy 180km/h nie mam głośniej jak przy 110km/h w megance 

• +1 1

• Prezes zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!