antonescu Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Trzeba zacząć od tego że dla wielu "mechaników" ustawienie zbieżności polega na najechaniu na ruchomą płytę na stanowisku diagnostycznym. Wszystkie SKP w ten sposób dokonują pomiarów. Ale to jest wielki błąd, takie badanie można traktować tylko jako wstępne ustawienie czy orientacyjny pomiar zbieżności. Do prawidłowego ustawienia używa się czujników podpinanych do każdego koła jednocześnie. I tak jak koledzy piszą, kierownica na prosto i dopiero ustawianie drążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Wszystkie SKP w ten sposób dokonują pomiarów. To nie pomiar, tylko kontrola luzów w zawieszeniu, te płyty to takie szarpaki, żeby gość z SKP nie musiał sam "szarpać" poszczególnych elementów. Kontrola i ustawienie możliwe jest dopiero po założeniu głowic na obręcze kół. Głowice mają zasilanie np. akumulatorowe i komunikują się z jednostką centralną dającą bieżący wynik na ekranie monitora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Szarpak to szarpak a płyta to płyta. Ktoś mnie nie chce zrozumieć. Oto talmach.net/index.php?go1=stacja&go2=zbieznosc"]płyta . Napisałem co i jak bez wnikania w szczegóły odnośnie zasilania, komputera czy całej procedury która wcale taka prosta i szybka nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 antonescu, na tym co pokazałeś w linku nie dokonasz ustawienia zbieżności, możesz pomierzyć wzajemny stosunek kół jednej osi do siebie. Po wymianie przekładni, czy drążków należy, tak jak koledzy wcześniej napisali zrobić to na przyrządzie, gdzie przednie koła sa ustawione na płytach ale innego typu, tylne koła na wózkach z rolkami, do wszystkich kół podpięte są głowiczki pomiarowe połączone ze sobą i dodatkowo z komputerem. Wtedy masz zrobiona zbieżność w stosunku do wszystkich kół i geometrycznej osi pojazdu. Na tym co pokazałeś wystarczy, że oś tylna będzie lekko przesunięta w stosunku do przedniej (źle najechałeś) i już zbieżności nie ustawisz. Kierownica nie będzie do jazdy na wprost) Tu link do takiego urządzenia nowszej generacji (głowice laserowe) i pod kołem widać to co w temacie nazywane jest płytą: http://www.elwico.com.pl/strona.php?38086 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 No przecież tak napisałem. Wymieniałem drążki i wielkie było moje zdziwienie jak panowie mechanicy właśnie na takiej płycie próbowali ustawiać zbieżność - panie my tak zawsze robimy i jest dobrze. Ustawiamy tylko i wyłącznie na sprzęcie specjalnie do tego przeznaczonym, czyli czujniki montowane do każdego koła. Napisałem o płycie i prawidłowym sposobie po to aby ludzie którzy mają jakieś problemy ze skręconą kierownicą czy ściąganiem auta wiedzieli jak powinna przebiegać procedura ustawiania zbieżności i nie dali sie nabijać w butelke że niby renault to nie auto i trzeba kierownicę przestawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Panowie ta dyskusja odchodzi chyba od tematu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraulista Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Witam. Jest sposób nauczenia otwierania i zamykania drzwi z przycisku? Drzwi od strony kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Nie kumam. Chcesz się nauczyć otwierania i zamykania drzwi przyciskiem ? Opisz dokładniej co sie dzieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 otwierania i zamykania drzwi z przycisku Chyba wiem o co chodzi. Przyciskiem możesz tylko drzwi zamykać (ewentualnie jak masz domykanie szyb to dwukrotne przycisnięcie zamknie drzwi i szyby). Otwiera drzwi czujnik będący pod klamką. I tu nie ma czego uczyć. Tylko w pilocie wymienić baterię na nową lub lepszą. Zarówno przycisk jakj czujnik reagują tylko jak przy drzwiach jest pilot (w klamce jest antena), który emituje fale. Jak bateria jest słaba to może nie otworzyć bez przyciśniecia pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1234111 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Nikt jeszcze wymyślił sposoby wgrania języka polskiego w komputer w meganceII phI bez odwiedzania serwisu i wysyłania tam czegoś gdzieś?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 w serwisie też Ci nie wgrają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viper111 Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam, czy ktos podpowie jak w Megane II po lifcie (2006 rok) zmienic jezyk menu komputera? Strasznie mnie wnerwiaja te szlaczki co mam teraz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 viper111, i poczytaj, było :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viper111 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja szukalem i wyczytalem, ze w MII przed liftem nie ma polskiego i zmiany dokonuje sie w serwisie, ale w megane II po lifcie moze jest mozliwosc zmiany samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 viper111, coś słabo szukałeś ;-) . Tylko podpięcie pod Clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi