MARCINO97 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Podmieniłem wczoraj czujnik ciśnienia, akurat u mnie zaworek był także czynnika nie musiałem spuszczać. Wtrącając się do tematu. W mojej M III jakiś czas temu przestała w ogole załączać się klima. Wentylator sprawny, czujnik temperatury parownika sprawny, czujnik ciśnienia również. Czynnik jest mimo to klima nie chłodzi. Auto na climatroniku. Nie mam clipa ale w autocomie pokazauję informację "AC wstrzymana przez kalkulator wtrysku" Widnieje jakiś niby błąd (ciąg cyfr) ale nie da rady go usunąć. Jakieś podpowiedzi? Dodam że parametry temperatury zewnętrznej są okej, są jeszcze jakieś inne czujniki temperatury oprócz tego w lusterku? Jakiś czujnik wilgotności który może blokować uruchomienie klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 4 minuty temu, MARCINO97 napisał: "AC wstrzymana przez kalkulator wtrysku" Kalkulator wtrysku wstrzymuje działanie sprężarki praktycznie tylko wtedy gdy ciśnienie odczytane przez czujnik ciśnienia klimatyzacji jest mniejsze niż 2 bary. Zacznij od odczytu ciśnienia czynnika wskazanego przez wymieniony czujnik. To jest podstawa działania klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCINO97 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 No dobra ale tak jak napisałem, podmieniałem czujnik na nowy i mimo to klima dalej nie załącza się. Czym jest w tym przypadku ten kalkulator wtrysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Sama wymiana czujnika ciśnienia o niczym nie świadczy. Dużo ważniejsze jest to co on przekazuje do sterownika silnika (inaczej kalkulatora wtrysku). Może być po drodze uszkodzony przewód, zaśniedziały pin itp. i sterownik widzi za małe lub za duże ciśnienie lub w ogóle nie widzi danych z czujnika ciśnienia. Podgląd tej informacji w sterowniku silnika jest najważniejszy dla dalszej diagnozy problemów z klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCINO97 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Oprócz oryginalnego clipa idzie jakimś programem sprawdzić te ciśnienie? Na moim autocomie raczej nie będzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 ELM 327 na chipie PIC18F25K80. Poczytaj temat o interfejsach diagnostycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauziak Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 (edytowane) W trakcie jazdy kilma załącza się? W moim przypadku było tak ,że na postoju nie chciała nawet ruszyć a w trakcie jazdy przy otwartych tylnych oknach startowała i chłodziła. Problemem była zbyt mała ilość czynnika chłodzącego. Aby klimatyzacja działała poprawnie musisz mieć minimum 2bary cisnienia w układzie. Edytowane 8 Czerwca 2022 przez Krauziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCINO97 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Czynnik jest, klima ostatnio w ogóle przestała się załączać. Ciśnienie będe sprawdzał na dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Jakie powinno być ciśnienie czynnika przy pracującej klimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 U mnie od 8 bar do 16 bar. Przy 9 bar załącza się drugi bieg wentylatora i wyłącza przy spadku ciśnienia do 8 bar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 13.4-14 czyli ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 @aniewa przy 9 bar drugi bieg? U mnie włącza się gdzieś przy 15bar. A jak jest wnętrze mocno nagrzane to i 19 bar widzę w odczytach. Ale w mojej chłodnicy brakuje już lameli od dołu:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 3 godziny temu, halas2 napisał: przy 9 bar drugi bieg? Masz rację coś mi się pomyliło. Sprawdzałem to dosyć dawno temu i tak jakoś zapamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Ważne że wyprostowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cin2011 Opublikowano 27 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Witam dołączę się do tematu mam megane 3.1.5dci 2011 klima manualna dziwne rzeczy zaczęły się dziać jak jade to nie chłodzi ale jak stoję to chłodzi nie raz się zdarza że jak jade to załączy się na chwilę I koniec i znowu stane chłodzi jade nie chłodzi mam obstawiać sprezarke ze nie wyrabia ? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi