aniewa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Czy da się tak zrobić że bedą sie zapalały i gasły dopiero po odpaleniu silnika? Da się zrobić, wystarczy przewód sterujący włączeniem świateł (pomarańczowy nr.3) podłączyć pod + po zapłonie. Kolega Nel podał Ci złącze i pin pod który masz to podłączyć. Elektryk w Lublinie podłączył sterowanie światłami pod + akcesoriów i dlatego tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Witam, zwracam się z prośbą o pomoc. Chcę w Megane II zamontować światła do jazdy dziennej w zderzaku w miejscu fabrycznych halogenów. Chcę podłączyć je pod instalację fabrycznych halogenów. W Megane II halogeny działają po przekręceniu manetki na ŚWIATŁA POZYCYJNE LUB ŚWIATŁA MIJANIA. Jaki musiałbym zamontować przekaźnik by, po przekręceniu manetki na ŚWIATŁA POZYCYJNA i odpaleniu HALOGENÓW wywołać reakcje by ŚWIATŁA POZYCYJNE PRZÓD zgasły. Liczę na pomoc, od razu prosiłbym o nie pisanie ze to"niezgodne z przepisami RD, głupie, nie wykonalne" i tym podobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Nie da się tak zrobić jak chcesz z prostego powodu, bo aby zadziałał przekaźnik od halogenów, muszą być włączone przynajmniej pozycyjne. Wyłączenie pozycyjnych powoduje automatycznie wyłączenie halogenów. I za to odpowiada elektronika auta. Można próbować zastosować same przewody od halogenów z oryginalnej instalacji auta i dokładać dodatkowe przekaźniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 od razu prosiłbym o nie pisanie ze to"niezgodne z przepisami RD, głupie, nie wykonalne" i tym podobne. no to w zasadzie nie ma co pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wystarczy zwykły przekaźnik na 12 V z dwiema parami styków roboczych. Muszą być dwie pary bo światła pozycyjne mają dwa niezależne obwody do lewego i prawego światła. Cewka przekaźnika podłączona do halogenów tak by przekaźnik zadziałał po włączeniu halogenów. Przewody do pozycyjnych należy przeciąć i podłączyć do styków biernych przekaźnika czyli tych które są zwarte jak przekaźnik nie działa. Po zadziałaniu przekaźnika styki bierne rozłączą się i pozycyjne stracą zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Po zadziałaniu przekaźnika styki bierne rozłączą się i pozycyjne stracą zasilanie. Z przodu może tak, ale zostają jeszcze tylne pozycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Malykubek pisze, że chce rozłączyć tylko przednie pozycyjne. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 I to jest już samo w sobie nielegalne. ;) Ja bym nie kombinował, że światłami pozycyjnymi, tylko dołożył sobie nową instalację do przekaźnika załączającego/wyłączającego światłą dzienne automatycznie oraz wykorzystał istniejącą instalację od halogenów. I to jest najszybsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Ty to nie ja, ja pytam o rozwiązanie pod siebie. Tylne światła pozycyjne chcę, zeby zostały. Czuje ze jest to wykonalne, bo podpinałbym się już pod przewody za skrzynką BSI. Więc komputer już puścił sygnał i "dał prąd". @aniewa Czy ten przekaźnik ma jakiś symbol? Aha czyli przekaźnik 4 PINowy? REGULAMIN forum jasno określa zasady dodawania zdjęć :!:- Prezes Czy dobrze rozkminiłem problem na rysunku powyżej? Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Wystarczy przekaźnik np. o symbolu R2 z cewką na 12 V. Ten co pokazałeś jest z jedną parą styków i musiałbyś podłączyć dwa takie przekaźniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) polecam podłączyć światłą dzienne poprzez przekaźnik wg załączonego schematu. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez moorgan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Przymierzam się do montażu DRL NARVA w Megane II Ph2, z tego co wyczytałem mają one automat i wystarczy je podpiąć bezpośrednio pod AKU. Wydaje mi się, że lepiej wykorzystać do tego "+ po zapłonie", zgadza się ? Po wertowaniu forum wytypowałem podłączenia do skrzynki przy AKU CM (złącze 6-ścieżkowe) CZARNE - styk 1 (+ po zapłonie zabezpieczony bezpiecznikiem) - styk 3 (masa elektroniczna przedniej podłużnicy z lewej strony) AN (złącze 8-ścieżkowe) BRĄZOWE - styk 1 lub 5 (+ Światła pozycyjnego prawego/lewego zabezpieczony) Możecie potwierdzić poprawność połączeń i przy okazji pytanie o samą skrzynkę. W Ph2 jest ona "do góry nogami", czy aby się do niej dostać muszę wykręcać podstawę AKU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Tak bardzo dużo rozbierania do tej skrzynki. Ja podłączałem 2 rodzaje DRL poprzez automat i drugie po + po zapłonie. Przez automat 10 min pracy, + po zapłonie czas liczony w godzinach. Edytowane 18 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Dobra w temacie dostania się do skrzynki doczytałem trochę i w najgorszym wypadku oprócz ECU, muszę ściągnąć jeszcze podstawę AKU. Jak kwestia połączeń o których pisałem, jest poprawnie ? Nie chciałbym się wlutować nie tam gdzie trzeba :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) DRL NARVA mają automat i nie trzeba kombinować z żadnym zapłonem czy rozbieraniem skrzynek. Podłączenie jest banalne i zajmuje parę minut. Masz trzy druty: jeden do masy, drugi do "+" na akumulatorze, a trzeci podpinasz pod przewód idący do świateł mijania. Koniec. Identyczny automat jest w światłach Daylight4 Philipsa i działa bezbłędnie. (Są te te same światła tylko pod inną marką) Edytowane 20 Listopada 2015 przez gRRuby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi