Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

TomTom w Megane III

Madu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Od tygodnia posiadam Megane Grandtour 1.5 DCI 110KM 2013R Dynamique z radiem z dwoma gałkami (po prawej wejście USB + jack) to chyba jest Blaupunkt, mały wyświetlacz na desce (bez navi), zwykły hamulec ręczny. Nie mam nawet czujek cofania i to chciałbym jak najszybciej zamontować bo parkowanie przodem odpada (zaczepiam prawie o każdy krawężnik) a tyłem sprawia spory kłopot (szczególnie żonie). Walczę ze sobą czy zamontować zwykłe czujniki z buzerem, czy dołożyć wyświetlacz diodowy, czy może kamerę cofania z ekranem LCD. Ale gdzie ten ekran zamontować??? A na końcu zastanawiam się nad dołożeniem oryginalnej nawigacji Tom Tom + czujniki cofania + kamera cofania. Czy to jest możliwe do zrobienia. Czy ktoś pomoże w oszacowaniu kosztów zakupu elementów składowych i podpowie czy jest to wykonalne, czy warto w to wchodzić? Czy czasem nie będzie za dużo rozbierania samochodu. Jak ktoś pomoże, będę ogromnie wdzięczny!

Edytowane przez aston76

Hej, przeczytałem cały temat i widzę że wszystko da się zrobić, ale mogą być komplikacje. Począwszy od zakupu poszczególnych elementów modele-nr seryjne po montaż i końcową konfigurację (Clip)

Czy jest ktoś (najlepiej w okolicy Warszawy) kto ma doświadczenie, czas i pomógł by mi w skompletowaniu wszystkich elementów, późniejszym ich montażu i odpaleniu tak żeby działało ??? Oczywiście za odpowiednią gratyfikacją !!! W razie czego dojadę i do Poznania :)

• 3 tygodnie później...

Witam,

koledzy jestem nowy na forum, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mam Lagunę III i TOM TOM Carminat. Mam SE_Navcore_8.842_Carminat_TomTom i do tego mapę Central_and_Eastern_Europe_885_4058. Wszystko ładnie śmiga. Postanowiłem zaktualizować mapę. Na nowej sformatowanej karcie zrobiłem wszystko jak należy, wgrałem SE_Navcore_8.842 oraz nowszą mapę Gotowiec Western_and_Central_Europe_2GB_890_4234. Po włożeniu karty do navi wyświetla się komunikat na czerwonym tle "Problem z mapą. Nie można używać tej mapy w tym urządzeniu: Western_and_Central_Europe_2GB-571". Co to oznacza ? Zgodnie z plikiem ze zgodnością navcore z mapami ten navcore powinien działać z tą wersją mapy. Może spróbować 890_4237 ? Pozdrawiam Radek

post-80860-0-22842600-1429208778_thumb.png

post-80860-0-30923200-1429208795_thumb.jpg

Dzięki gregorex. Zainstalowałem od nowa SE_Navcore_8.842_Carminat_TomTom oraz mapę Europe_945.6175. Wszystko działa tak jak chciałem. Wg załącznika zgodność map na to Navcore najnowsza działająca mapa jest w wersji 945.6248 dobrze myślę ?

post-80860-0-65516100-1429602925_thumb.jpg

Edytowane przez radekpl

Witam, nie chcę zakładać osobnego tematu odnośnie drobiazgu:

mam radio pod navi (2 wyjścia antenowe, R-Plug&Radio+) - dołożyłem i działa, chcę założyć nawigację. Mam ekran pod navi (niestety live), ramkę, ale nie mam pełnej wiązki kabli. Dosztukowałem już prawie wszystko - poza kablem antenowym łączącym radio z ekranem, i tu pytanie : czy nie wiecie gdzie kupić taki krótki gotowy kabel antenowy (fakra din)?

Edytowane przez aston76

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• Like
      • 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
        • +1
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!