qweluke Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) czy możecie mi powiedzieć co dokładnie potrzebowałbym aby założyć czujniki cofania z tyłu? jakie części, - zderzak z otworami - czujniki z wiązką kabli - sterownik pdc co dalej? I gdzie fabrycznie jest montowany sterownk PDC? Czy trzeba go dodatkowo jakoś pod komputer podpinać czy tylko pod światła cofania? edit: z tego co popytalem to chyba nie jest to takie proste, trzeba później jeszcze podpiąć to pod komputer podkładowy i to aktywować więc bez kabla to samemu nic nie zrobie a chińszczyzna z allegro mnie nie interesuje ;\ Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez qweluke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Na pewno sterownik od czujników cofania PDC komunikuje się z komputerem UCH po sieci CAN, i to połączeni będziesz musiał podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 A orientujesz sie może gdzie/jak i czy domyślnie wiązka kabli jest wyrpowadzona do bagażnika czy będę musiał ją samemu prowadzić? Czy po podłączeniu do CAN będę musiał jeszcze je jakoś włączyć na komputerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A teraz moje pytanko, bo też sie przymierzam do montażu czujników parkowania. Jak wiadomo teraz na rynku dostpene są rózne opcje - od czujników z sygnalizacja dzwiekowa poprzez wyświetlacze odległości aż po kamerki cofania... Wiadomo ze jak sie cofa, to patrzy w lusterka a nie na jakies monitorki. Nigdy wczesniej z tego udogodnienia nie korzystalem wiec dla doświadczonych pytanie - co lepiej zamontować? Dla mnie ważne by było praktyczne i skuteczne. 1. fabryczne czujniki montowane w Megane III (by było jak w standardzie bez zbetnych bajerów i wyświetlaczy) 2. takie proste czujniki - tył i przód z sygnalizacją dźwiekową http://allegro.pl/czujniki-parkowania-8-sens-sam-dzwiek-super-cena-i3637299202.html 3. tył i przód z wyświetlaczem odległości http://allegro.pl/czujniki-parkowania-szary-czarny-pelna-ochrona-i3642210504.html 4. kamera cofania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Wiadomo ze jak sie cofa, to patrzy w lusterka a nie na jakies monitorki. Bo w rzeczywistości układ kamera/wyświetlacz służy do kontroli co jest bezpośrednio za samochodem (dziecko, pies, niski słupek, kamienie, doniczki itp i zerkasz tylko co pewien czas) a czego w lusterkach czy przez szybę nie zobaczysz a czujniki mogą nie wyłapać. Z własnego doświadczenia. Edytowane 21 Października 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Albo montuj zwykłe czujniki z tylko dźwiękową sygnalizacją, albo kamera cofania. Widzę, że masz hb, więc ta pierwsza opcja jest w zupełności wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) No tak mam hb. Faktycznie chyba same czujniki wystarcza bo wtedy bede miec tyl i przód a jak opcja kamery to tylko tył. A kamera to chyba dobra w wiekszych autach takich jak scenic czy espace. A teraz pytanie jakie czujniki- czy takie proste z allegro wystarcza czy lepiej takie fabryczne jak montuja w meganie? Gdzies czytalem ze fabryczne z megana maja jeszcze możliwość zmiany poziomu glosnosci a te zwykle chyba nie maja takiego udogodnienia hmm Edytowane 21 Października 2013 przez S-Driver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) fabryczne maja możliwość zmiany głośności z poziomu komputera i maja 2 głośniczki (przód gdzieś pod deską i drugi gdzieś z tyłu) - przydaje się podczas manewrowania miedzy różnymi przeszkodami - wiesz czy konczy się przod czy tył. Wydaje misie jednak że oryginał może słono kosztować w ASO :-( Edytowane 22 Października 2013 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 W aso fabryka to faktycznie majątek Ale pozbierać sprzęt i zamontować to z 1000 zł by wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 i tak chyba droga zabawa... na alledrogo za jeden czujnik chcą 60-80PLN - całą wiązkę na tył widziałem za 500PLN... do tego druga taka na przód + robocizna + lakierowanie pod kolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Hmm kupiłem , wiązka przód z czujnikami 200 zł - moduł park 50 zł - tylny zderzak w kolorze kompletny z czujnikami 300 zł przycisk park 50 zl = 600 zl - sprzedam stary dobry zderzak za 250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) to sporo. Poki co kupilem czujki z allegro za 150 z przesyłką na przód i tył. Troche bedzie zabawy no ale coś za coś. Montował ktoś już sam takie czujniki do M3 i sluży jakąś dobrą rada? Np . gdzie i jak pociągnąc kable od zderzaków przód i tył. Czy wewnatrz czy zewnarz auta itp? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 1 Listopada 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Największym problemem będzie przedostać się z komory silnika do wnętrza Sprawdź wiązkę do przednich halogenów jak masz 10 pinów to masz kabelkologię pod oryginalny park- kabelki lecą od zderzaka do wnętrza pod konsolę Jak nie to pozostaje walka Ułożyć kable w lewym nadkolu i przewiert do lewego słupka i wujście koło wiązki drzwi kierowcy - tak zaleca renault układać kable opis z dokładania alarmu jak nie ma wiązki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Dzieki kolego! A wiesz może gdzie sie wpiąć kabelkiem co daje +12 po włączeniu zapłonu? Myślałem o podświetleniu gniazda zapalniczki. Tylko ze one sie wlacza juz w momencie otwarcia auta/drzwi a po za tym nie wiem czy tam jest dioda czy żarówka i czy tam bedzie +12. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) W związku z tym że nie mogę jeszcze wystawić czegokolwiek w dziale sprzedam / za mało postów / jeśli kolega mocno szuka to mogę zaoferować ; cięcie Kolego Andrzejm36 od sprzedaży jest odpowiedni dział i tam sprzedajemy. Na forum jest instrukcja co należy zrobić aby sprzedać jak się nie ma uprawnień. Aston76 Edytowane 5 Listopada 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi