agata88 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 mam problem z pynem chłodzacym , po właczeniu silnika/ zimny/ jest wyciek - kropla płynu pod termostatem wyciek jest może nie duzy bo po nagrzaniu silnika jest tam sucho / płyn odparowuje/ ale pozostaje osad ubytek płynu to 1litr na 1000km czy to wyciek z połączenia tam gdzie jest termostat, czy może z pompy wody gdzie jest wyciek jezeli cieknie z pompy wody?? jak to sprawdzić? czy w tym silniku układ ma odpowietrzniki czy nie , gdzie sa ?? megane 2 1,6 16v 2003 może jakieś fotki, szukałem ale nic nie mogłem znaleść na temat tego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Jeśli cieknie przy termostacie to może uszczelka puściła :( Pompę cieczy chłodzącej możesz sprawdzić jedynie po dostaniu się w okolice rozrządu i zdjęciu osłon lub próbować od spodu. Jeśli jest odpowietrzenie to na wężach lub przy samej chłodnicy, jeśli nie ma "koreczków" to nie ma :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata88 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 ROZRZĄ - pompa wody jest po stronie tej co termostat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Agata88 pompa wody jest po przeciwnej stronie niż termostat. Jest ona napędzana paskiem rozrządu i bez rozebrania auta za dużo się nie zobaczy. Korek odpowietrzający powinien znajdować się na jednym z wężów od nagrzewnicy za silnikiem po środku auta. Edytowane 12 Listopada 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Korek odpowietrzający powinien znajdować się na jednym z wężów od nagrzewnicy za silnikiem po środku auta. Tak jest w przypadku silników 8V, w 16V odpowietrznik jest jeden, na obudowie termostatu. kropla płynu pod termostatem A dokładnie gdzie? Przydała by się jakaś fotka. Bez tego trudno powiedzieć co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata88 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 nigdzie nie mogę znaleść fotki mojego silniak aby był widoczny termostat,ale skoro pampa jest po drugiej stronie to pewnie cieknie z uszczelki od termostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Tak jest w przypadku silników 8V, w 16V odpowietrznik jest jeden, na obudowie termostatu. No nie zgodzę się z Kolegą. U mnie jest odpowietrznik na przewodzie z nagrzewnicy a na obudowie termostatu żadnego odpowietrzenia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OE Reniak Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy :( Oczywiście że jest odpowietrznik W obudowie "plastikowej" - to wystający kapturek który należy poprostu odręcić W obudowie aluminiowej odpowietrznikiem jest śrubka na klucz 10mm znajdująca się na samym termostacie (najbardziej wysunięta na zewnątrz) http://imageshack.us/photo/my-images/10/big45445111v2j.jpg/ Jeśli chodzi o wyciek: W obudowie "plastikowej" najczęściej cieknie uszczelka pod całą obudową, natomiast w aluminiowej cieknie uszczelka tetmostatu. Wyciek z pompy wody można potwierdzić przez sprawdzenie obecności płynu chłodzącego lub jego zaschniętych śladów pod kołem pasowym wału korbowego, jeśli to jednak termostat wycieki będą widoczne na połączeniu skrzyni biegów z silnikiem... Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Zdjęcia należy zamieszczać wykorzystując hosting forum. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 No będę musiał się przyjrzeć obudowie dokładniej. Czyli u mnie są aż 2 odpowietrzniki. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OE Reniak Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy :) ...ja bym chętnie zobaczył odpowietrznik w Megane II 1.6 16v na przewodzie nagrzewnicy - bo rozumiem że taki pojazd masz na myśli... - wnioskuje z Twojego opisu Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie :( P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Ok zrobię zdjęcie jak znajdę czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OE Reniak Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) jeśli możesz to podaj typ techniczny swojego Meg i rocznik BM0C CM0C KM0C ?? Faktycznie w Dialogys jest dodatkowy odpowietrznik na przewodzie powrotnym z nagrzewnicy... Edytowane 14 Listopada 2012 przez OE Reniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Odgrzeję kotleta, bo dostrzegłem wczoraj ten sam problem u siebie. Zauważyłem, że ubyło płynu w zbiorniczku i poszukując przyczyny, zastałem całą mokrą obudowę termostatu, pod nią również nieciekawie. Zacząłem dokręcać śruby, o dziwo niektóre trochę doszły. Wytarłem to wszystko i zacząłem obserwować. Na 3 śrubach mocujących obudowę widać, jak nadmuchują się banieczki. Pytanie, czy jest sens wykręcić każdą taką śrubę, dać na gwint trochę silikonu i skręcić to? Jak sączy się po śrubach, to tylko wymiana uszczelki tej obudowy wchodzi w grę? Masakryczna robota :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Mam pytanie z czystej ciekawości. Czy obudowy termostatu do 1.6 16V są zamienne, w sensie metalowa pasuje w miejsce plastikowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Miałem ten i ten silnik. Z metalową obudową nie miałem problemu natomiast z plastikową owszem. Zużyła się uszczelka i olej dostawał się do płynu. Zalecam wymianę uszczelki na nową. Ja nie wykręcałem śrub na silikon. To uszczelka trzyma szczelność. Dokręcając zbyt mocno można jedynie uszkodzić obudowę jak i uszczelkę. Co do zamienności też chciałbym wiedzieć. Przyłącze czujnika temperatury wody jest różne. W plastikowej szybko wymienia się czujnik. Zawleczka zamiast gwintu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi