droopy Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 @gophfer teraz obejrzałem sobie ten filmik wyżej pobieżnie i chyba jednak się nie zrozumieliśmy ;) Ty pytasz o te pływające prowadnice zacisku, a nie prowadnice klocka, tak? Ta pasta Plastilube jest do prowadnic klocków, źle Cię zrozumiałem. Te trzpienie natomiast, jeśli pamięć mnie nie myli, ktoś na forum polecał tę pastę https://allegro.pl/oferta/pasta-tloczkow-prowadnic-cylinderkow-180g-ate-7325057086?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samochodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=Cj0KCQjw4qvlBRDiARIsAHme6os-0HzApvQA3RSEirAIM6Eg6iDEm9Mm0klLNBSiU_yaEDXlaJnUStsaAsnzEALw_wcB Nie wiem, czy ta Plastilube będzie OK do tych trzpieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Ja mówię o tyle, nie wiem jak te elementy profesjonalnie się nazywają z przodu są raczej prowadniczki ale ja teraz będę robil tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Tak tak, o tylnych zaciskach mowa. Też nie wiem, czy to się nazywa "pływająca" profesjonalnie, ale obejrzałem to i już wiem, skąd określenie brudnego smalcu, ona biaława jest na tym filmie. Plastilube jest do prowadnicy, po któej klocek się porusza, te blaszki możesz tym posmarować. Ale czy do trzpienia, po którym zacisk pływa będzie OK to nie wiem. Jak wyżej, w innym temacie ktoś do tych trzpieni polecał bodajże właśnie ten smar z ostatniego linku. Tu nie pomogę, bo ja używam smaru do hamulców, który po prostu jest w domu od dawna, nie da się odczytać co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Wydaje mi się, że gość tym samym smarem smaruje prowadniczki w przodzie I te prowadniczki/tłoczki w tyle (podobno jest to smar typu jak ten TRW PFG-11) Z drugiej strony to się tak zastanawiam, czy to dobry pomysł smarować smarem miedzianym lub pastą montażową te blaszki i miejsca styku klocków z zaciskiem (tak jak na filmie). Przecież do tego będzie się łapał/kleił syf i może lepiej to tylko dobrze oczyścić z rdzy i niech pracuje an sucho.... Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Teoretycznie ma to wyeliminować piski, drgania klocków. Ogólnie plecków nigdy nie smaruję, po to w sumie są te takie nakładki z tworzywa na pleckach klocków. Prowadniczki dla klocków natomiast zawsze pokrywałem smarem, tym Plastilube właśnie i nigdy nie było problemów. Tyle, że gość tam nawalił na ranty klocka pędzlem, nie wiem czy to nie przesada. Sam jedynie przejadę po prowadnicy delikatnie ubrudzonym w paście palcem, warstwa jest minimalna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Dnia 8.04.2019 o 20:16, droopy napisał: ...Ale czy do trzpienia, po którym zacisk pływa będzie OK to nie wiem. Jak wyżej, w innym temacie ktoś do tych trzpieni polecał bodajże właśnie ten smar z ostatniego linku. Tu nie pomogę, bo ja używam smaru do hamulców, który po prostu jest w domu od dawna, nie da się odczytać co to jest. Przy całych tych nie małych kosztach (brawo :( dla projektantów z Renault, za tarcze wraz z łożyskami) wydałem te dodatkowe 12zl na smar TRW, także jestem uzbrojony w pastę montażowa Ate plastilube oraz smar TRW. Mam gotowy zestaw na prawdopodobną przyszłoroczną wymianę w przodzie. Orientuje sie ktoś czy da się dokupić tylko same gumowe osłony tulei bez całego zestawu, bo nie mogę znaleźć ...? https://www.iparts.pl/czesc/zestaw-tulei-prowadzacych-zacisk-hamulca-trw-st1515,0-161-st1515-875589.html Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Odświeżam wątek bo w przyszłym tyg będę wymieniał klocki (przebieg 78tys) i tarcze (przebieg 138tys) przód. Będę posiłkował się filmikiem jak poniżej, chciałem upewnić się tylko co do smarów. Zamiast miedzianego jak na filmie , użyje ATE Plastilube Nie wiem co za smar gość używa do smarowania prowadnic zacisków (czas 2:55 w filmie) czy mogę użyć TRW PFG 110 , czy może również to być ATE Plastilube ? Mam jeszcze taki smar TRW (dostałem chyba wraz z pływającymi sworzniami jak wymieniałem tył) Edytowane 21 Marca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 https://images.app.goo.gl/uVcf7weQEGDeyGcj7 coś w tym stylu jest do tłoczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Piastę bardzo dokładnie szczotą wyczyść przed montażem nowej tarczy, bo gość z filmiku nie zadał sobie takiego trudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Wszystko dokładnie oczyszczę, filmik jest jedynie dla mnie zobrazowaniem co i jak , ja zawsze wszystko robię powoli i dokładnie (jakbym chciał szybko i byle jak to bym oddał do mechanika ) Rok temu robiłem tył i po wymianie zaciski były tak wyczyszczone i przesmarowane , że wyglądały jak nowe Chodzi mi tylko o te smary , wydaje mi się ze do prowadnic zacisków z przodu mogę użyć TRW PFG 110, może ktoś potwierdzić....? Edytowane 21 Marca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) https://images.app.goo.gl/uVcf7weQEGDeyGcj7 coś w tym stylu jest do tłoczków. 21 minut temu, gophfer napisał: Wszystko dokładnie oczyszczę, filmik jest jedynie dla mnie zobrazowaniem co i jak , ja zawsze wszystko robię powoli i dokładnie (jakbym chciał szybko i byle jak to bym oddał do mechanika ) Rok temu robiłem tył i po wymianie zaciski były tak wyczyszczone i przesmarowane , że wyglądały jak nowe Chodzi mi tylko o te smary , wydaje mi się ze do tych tłoczków z przodu mogę użyć TRW PFG 110, może ktoś potwierdzić....? moim zdaniem nie, to jest to samo co plastube, zobacz opis, nie stosować z gumą Edytowane 21 Marca 2020 przez mariuszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Być może źle nazwałem to co miałem na myśli chodzi mi o ten element jak na zdjęciu, to chyba nie jest nazywane tłoczek tylko prowadnica zacisku... Edytowane 21 Marca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 W dniu 21.03.2020 o 12:29, gophfer napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa To to smarowałem zwykłym smarem i nic się nie dzieje W dniu 21.03.2020 o 12:04, gophfer napisał: Wszystko dokładnie oczyszczę, filmik jest jedynie dla mnie zobrazowaniem co i jak , ja zawsze wszystko robię powoli i dokładnie (jakbym chciał szybko i byle jak to bym oddał do mechanika ) Rok temu robiłem tył i po wymianie zaciski były tak wyczyszczone i przesmarowane , że wyglądały jak nowe Chodzi mi tylko o te smary , wydaje mi się ze do tych tłoczków z przodu mogę użyć TRW PFG 110, może ktoś potwierdzić....? moim zdaniem nie, to jest to samo co plastube, zobacz opis, nie stosować z gumą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) @mariuszekf Poprawiłem w mich postach sformułowanie tłoczki na prowadnice zacisku, bo o to mi chodzi. No to może użyje tego samego smaru, który dostałem wraz zestawem tylnych sworzni Edytowane 21 Marca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Ten na pewno będzie OK Ja też do napraw używam dużo odpowiedniej chemii. W tym przypadku mam to: CRC BRAKLUBE PRO 100ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi