Kiczkol Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 18 godzin temu, iksigrek napisał: Też poszukuję jakiegoś rozwiązania , może wymienić silnik, może okazać się to zdecydowanie tańsze. Podobno w silnikach po 2015 roku problem nie wystepuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Nie sądzę, żeby była jakakolwiek różnica w budowie silnika po i do 2015 roku. Prawdopodbnie zmienili tylko coś w tym nieszczęsnym napinaczu i może teraz juz działa. Nam montują jeszcze stare z nadprodukcji jako części zamienne. Przecież nie wyrzuca ich do kosza, gdzieś trzeba to upchnąc. :-( Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shine Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Witam ponownie, Panowie i Panie, jak już wcześniej pisałem, po wymianie rozrządu problem u mnie bardzo szybko powrócił i hałasy się nasilały. Więc auto ponownie wstawione do mechanika, osłuchane, posprawdzane...diagnoza, przyczyna hałasu nieznana Nie chciałem pakować się w kolejne koszty i nie kazałam wymieniać po raz kolejny rorząd, bo przecież przy poprzedniej wymianie wszystkie części były oryginalne, a przebieg to tylko śmieszne 3 tysiące kilometrów. Pomyślałem sobie, zabieram i jeżdże aż się rozleci całkowicie. Ale mój mechanik stwierdził, że jeszcze wymieni olej, bo ktoś, gdzieś mu tak podpowiedział, że tu może leżeć przyczyna. Ja mówię ok, koszt oleju żaden, spróbujemy. Zalany olejem Mobil 1 więc nie jakaś wyższa półka, tylko pierwszy lepszy jaki się nawinął pod rękę, ale o parametrach 0W40, nie tak jak w serwisie zalecają 5W40. Różnica niby znikoma, ale zrobiłem od wymiany 2 tysiące kilometrów i hałasy ustały, ucichły lub w ogóle ich nie ma , tak czy inaczej z kabiny ich nie słychać, na postoju również. Szczerze, sam w to nie wierze, ale chyba stał się jakiś cud lub na prawdę olej ma znaczenie. Gdyby to nie było moje auto, to sam bym w to nie uwierzył. Ale myślę, że wymiana oleju kosztuje tak mało, że każdy może przetestować to u siebie i sprawdzić czy to faktycznie pomaga też w przypadku innych czy tylko w moim przypadku. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 4 minuty temu, shine napisał: Zalany olejem Mobil 1 więc nie jakaś wyższa półka, tylko pierwszy lepszy jaki się nawinął pod rękę, ale o parametrach 0W40, nie tak jak w serwisie zalecają 5W40. Różnica niby znikoma, ale zrobiłem od wymiany 2 tysiące kilometrów i hałasy ustały, ucichły lub w ogóle ich nie ma , tak czy inaczej z kabiny ich nie słychać, na postoju również. Jaki miałeś wcześniej olej? Bo tu jest raczej sedno problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shine Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Cały czas lany olej zalecany przez serwis: ELF 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelGliwice Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Pomóżcie proszę:) Mogę się stać posiadaczem Scenika z 2014 r., 1.2 Tce 130 km. Auto krajowe serwisowane, garażowane pierwszy właściciel, bezwypadkowe bardzo zadbane. Ogólnie wszystko mi pasuje jest tylko jedno ale czyli silnik 1.2 Tce. Podczas oględzin stwierdziliśmy chrobotanie w silniku. Właściciel pojechał do ASO (jest jeszcze miesiąc gwarancji fabrycznej) diagnoza do wymiany napinacz i łańcuch. I tutaj moja zagwozdka brać czy nie. Uprzejma prośba o podzielenie się jak sobie poradziliście z problemami i co się dziej z autami (jest ok, ciągła walka, poszły na sprzedaż?:)). Czy ktoś miał przypadek że w ASO wymieniali napinacz, rozrząd ew. pompę oleju na gwarancji a potem gwarancja się skończyła a usterka wystąpiła ponownie. Jak reagowało ASO, wymieniali ponownie w ramach gwarancji na usługę i części (pomimo braku gwarancji fabrycznej)?. Będe wdzięczny za wszystkie informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Pewnie że brać, po wymianie nie ma problemu. A jak się pojawi to przecież masz na wymienione części znowu 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksigrek Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Dnia 27.06.2018 o 11:09, shine napisał: Witam ponownie, Panowie i Panie, jak już wcześniej pisałem, po wymianie rozrządu problem u mnie bardzo szybko powrócił i hałasy się nasilały. Więc auto ponownie wstawione do mechanika, osłuchane, posprawdzane...diagnoza, przyczyna hałasu nieznana Nie chciałem pakować się w kolejne koszty i nie kazałam wymieniać po raz kolejny rorząd, bo przecież przy poprzedniej wymianie wszystkie części były oryginalne, a przebieg to tylko śmieszne 3 tysiące kilometrów. Pomyślałem sobie, zabieram i jeżdże aż się rozleci całkowicie. Ale mój mechanik stwierdził, że jeszcze wymieni olej, bo ktoś, gdzieś mu tak podpowiedział, że tu może leżeć przyczyna. Ja mówię ok, koszt oleju żaden, spróbujemy. Zalany olejem Mobil 1 więc nie jakaś wyższa półka, tylko pierwszy lepszy jaki się nawinął pod rękę, ale o parametrach 0W40, nie tak jak w serwisie zalecają 5W40. Różnica niby znikoma, ale zrobiłem od wymiany 2 tysiące kilometrów i hałasy ustały, ucichły lub w ogóle ich nie ma , tak czy inaczej z kabiny ich nie słychać, na postoju również. Szczerze, sam w to nie wierze, ale chyba stał się jakiś cud lub na prawdę olej ma znaczenie. Gdyby to nie było moje auto, to sam bym w to nie uwierzył. Ale myślę, że wymiana oleju kosztuje tak mało, że każdy może przetestować to u siebie i sprawdzić czy to faktycznie pomaga też w przypadku innych czy tylko w moim przypadku. Pozdrawiam Witam po zalaniu Mobilem 1 0W40 , potwierdzam wyciszenie terkotania. Po wymienie przejechałem jakies 500km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 a jak z braniem oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shine Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 19 godzin temu, iksigrek napisał: Witam po zalaniu Mobilem 1 0W40 , potwierdzam wyciszenie terkotania. Po wymienie przejechałem jakies 500km Świetna wiadomość, czyli mój przypadek nie był pojedynczy, tylko faktycznie olej przez producenta jest źle dobrany. Brawo Renault, naciągać klientów na wymianę rozrządu, czy nawet całych silników, gdy rozwiązanie problemu jest tak banalne. Ja swoją megane już sprzedałem więc nie będzie aktualizacji z mojej strony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Jeżeli wymienisz olej po prostu na nowy (świeży) to terkotanie często milknie na pewien czas. Znam to z własnego doświadczenia. Dużo przejechałem na terkoczącym kole i zawsze po wymianie oleju na nowy (zawsze 5W/40) koło na pewien czas milkło albo zmniejszało częstotliwość występowania "dźwięków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shine Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 U mnie nie milkło na oleju 5W40, a na 0W40 już tak. I to nie była kwestia, że na początku po wymianie. Do momentu sprzedaży auta, po wymianie oleju zrobiłem 6 tysięcy i cały czas była cisza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 dwa tygodnie temu kupiłem 1.2 TCe 130 KM od przyjaciela i po przejechaniu 1000 km w zakresie obrotów 2000-3000 słychać wyraźne terkotanie. Pewnie zacznę od wymiany oleju, na mobil 0w40 a później zobaczymy. Shine kiedy mechanik wymieniał u Ciebie części na nowe to były jakieś ślady zużycia rozrządu i ocierania o obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 To uderzaj do ASO, jeżeli "przyjaciel" robił przeglądy to bez problemu się tym zajmą. Mi sami przy okazji ostatniego przeglądu zwrócili na to uwagę - sprawdzili mimo że nie zgłaszałem problemu jakoś specjalnie. Nie zauważyli problemów ale jakby co mam się pojawić. Renault wie o partii wadliwych elementów rozrządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 no tak, ale 4 letni okres gwarancyjny skończył się w czerwcu. Auto było serwisowane zgodnie z wymogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi