Histe Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Kontynuuję problem braku oświetlenia w drzwiach M wersja Limited. Wiązki w obu przednich drzwiach są, po podłączeniu lampek świeci tylko ta od pasażera. Pomyślałem, że najprościej będzie przeciągnąć kabel od drzwi pasażera do drzwi kierowcy i połączyć.. Pytanie tylko, czy po rozłączeniu i ponownym złączeniu tej kostki przy drzwiach ( na zdjęciu), nie wywali mi jakiegoś błędu, a na tablicy wskaźników będę miał jak na choince. Może ktoś praktykował i odpowie ? Jeśli uda mi się i uruchomię oświetlenie, pochwalę się, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Odłącz akumulator i na pewno nie wywali żadnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Histe Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Dzięki , czasami proste rozwiązania umykają uwadze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Ja się zastanawiałem, czy nie pociągnąć kabli z oświetlenia bagażnika, wpiąć go w piny w kostce od strony karoserii a te kable w drzwiach od kostki pociągnąć bezpośrednio do lampki. Albo wpiąć się w wolne miejsca na piny, ale nie wiem jakie tam końcówki w tę kostkę wchodzą i gdzie je dostać I tak już 3,5 roku zachodze w głowę z tym wszystkim... Tu jest opis kabli w kostce https://megane.com.pl/topic/77521-smooth-megane-iii-grandtour-phi-15-dci-2010-dziennik-budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 A nie lepiej oddać auto do kumatego elektronika niż ciągać druty ;) po w miarę nowych samochodach ? przeciez naprawienie tego dla fachowca to klika minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Histe Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Sęk w tym, że nie ma co naprawiać, bo auto nie miało tego od początku swojego istnienia. Oczywiście "kumaty elektryk" zrobi to, ale na pewno nie zajmie mu to kilka minut, a i wykasuje sporo. Temat jeszcze przemyślę, póki co największy problem to dwukrotne przeciągnięcie kabli z drzwi do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 23 minuty temu, Histe napisał: dwukrotne przeciągnięcie kabli z drzwi do kabiny Dlatego myślałem o lampce w bagażniku, a nie w prawych drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) jakby ktoś był ciekawy to w renault sam moduł (bez podnośnika szyb itp) kosztuje 1230 zł Brak oświetlenia to wina modułu na 99%. Zdaniem osoby z serwisu albo szukać na necie (ciężko znaleźć) ale też należy dobrać moduł o takim samym wyposażeniu jak własny (HF, blokada szyb, składane lusterka). Jeden facet się "zlitował" a nie pchał rad: tylko serwis i na jutro zamawiamy tylko powiedział, że ta żarówka ma 5w i jeśli tylko działają drzwi (zapala się środkowe światło) to aby do niego się podpiąć. Chyba innego wyjścia nie ma. Aha, moduł nie naprawialny. Ciekawe czy z laguny 3 by nie działały te moduły. Na aukcjach dość sporo i to w o wiele niższych cenach Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez dreq02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Na bank moduł jest dobry. Też miałem kiedyś problemy z żarówkami w drzwiach. A zaczęło się od tego jak wyjąłem te co były i włożyłem ledowe. Wtedy na chwilę coś chyba zaświeciło ale bardzo słabo i potem przestały działać do tego stopnia, że nawet zwykłe żarówki nie działały. Tez myślałem, że może coś z modułem się stało ale od strony pasażera działało, szyby działały.. więc stwierdziłem, że to nie to. I zacząłem szukać bezpiecznika. I nie pamiętam już nawet czy znalazłem odpowiedni czy zacząłem wyciągać wszystkie po kolei i jak to skończyłem to się okazało, że wszystko zaczęło działać. I jest tak do dzisiaj. Mam pełne oświetlenie led w Megi łącznie ze schowkiem, bagażnikiem i górnym oświetleniem. I powiem, że wszystko ładnie działa i wygląda spoko. Myślę, że w momencie wymiany żarówek pojawia się inny opór w układzie i moduł odcina prąd do danego światełka. A po odcięciu źródła zasilania błąd się kasuje i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Przed chwilą, maro81 napisał: Na bank moduł jest dobry. Z tym, że niekoniecznie. Mam tak samo, jak autor powyżej i wszystko wskazuje na moduł, bo wszystkie wersje (łącznie z bezpiecznikami) już były przerabiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 16 minut temu, mrarek napisał: Z tym, że niekoniecznie. Mam tak samo, jak autor powyżej i wszystko wskazuje na moduł, bo wszystkie wersje (łącznie z bezpiecznikami) już były przerabiane. Aha chyba, że tak. Ja tak na dobrą sprawę na 100% nie wiem jak to zrobiłem. Robiłem parę czynności naraz, a która pomogła nie mam pojęcia Tak wnioskuję, że bezpieczniki bo to najbardziej racjonalne. Ale robiłem też zamykanie drzwi, otwieranie. Akumulatora nie odłączałem. Ale rozumiem, że szyby Ci działają, tak? A ten moduł odpowiada również za szyby. Więc padł by tylko częściowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 żarówka w drzwiach pasażera a kierowcy to całkowicie inne systemy zasilania. Jaki masz nr modułu (jeśli wiesz) i jakie wyposażenie? (HF, el lusterka, blokada szyb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Rozwiązanie dla przyszłych użytkowników: Winą braku światła w drzwiach przy sprawnej elektryce, żarówce, mechanizmie opuszczania szyb, sterowniku elektrycznych lusterek był moduł / sterownik podnośnika szyb. Czyli wszystko mamy sprawne ale nie świeci nam żarówka - to wina modułu. Musimy go wymienić w całości. Rozbierając stary moduł brak śladu uszkodzeń, wilgoci czy spalonej elektroniki. Po wymianie modułu trzeba szyby przyuczyć (działają ale co kilka cm a nie całościowo). Jak taki moduł dostać. W serwisie Renault kosztuje 1230 zł bez znaczenia jego numer. Podany był mi dedykowany do samochodu (wg ich systemu) a zamontowałem dokładnie ten sam co u mnie (w niższej wersji) i działa. Z tymi numerami to do końca nie wiadomo na 100%. Bo teoretycznie najlepiej zamówić ten sam numer modułu (nr to 8070....), jednakże powinien pasować moduł o innym numerze ale z tą samą wersją wyposażenia. Muszą zgadzać się piny od wyposażenia. Jeden odpowiada za właśnie oświetlenie a dwa za lusterka. Ponoć hf i blokada dziecięca nie ma znaczenia. Dlatego jeśli ktoś nie może znaleźć swojej wersji modułu może zaryzykować (najwyżej umówić się o zwrot) kupując inny numer ale to samo wyposażenie samochodu. Ja znalazłem swój (wszystko to samo razem z numerem) dzwoniąc do 58 firm rozbierających samochody czy innych szrotów. Pytałem wcześniej w 26 różnych sklepach i żaden nie sprzedaje czegoś takiego ani też nie sprowadzi na zamówienie. Tylko stacje demontażu. Jak widać dość trudno to dostać. Także chciałem jeszcze raz podziękować użytkownikowi forum z Świętokrzyskiego za pomoc w określeniu usterki, pomocy w poszukiwaniach i założeniu sterownika. Jak elektronika Renault to tylko do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 No nie mów że wydałeś taką kasę na naprawę światełek w drzwiach? Ja ich w M3v3 nie miałem od nowości, nawet za 100 zł, bym za nie nie zapłacił, razem z oprawkami, których też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) moją wadą jest pedantyczność ;/ i lubię jak wszystko działa. Nawet długopis za 2 zł. Nie miałem, nie przeszkadzało mi. Wczoraj byłem na weselu i muszę powiedzieć, że na nieoświetlonym parkingu czy gdzieś były całkiem spoko. Nie sądziłem ale to rozwiązanie jest dobre i przydatne. Nie wiedziałem dopóki nie miałem. Co do modułu to się za jakiś czas pewnie znajdzie kupiec / handlarz. Jak ktoś nie ma tego światła a spalił mu się moduł to czemu ma nie kupić. Zakładałem kamerę cofania na navigacji która nie obsługiwała kamer. Kupiłem, starą sprzedałem i o ile pamiętam to chyba 15 zł na tym "straciłem". Jakiś koleś kupił tylko jako navi do scenica czy trafica i tylko na tym mu zależało i niczym więcej. Edytowane 9 Września 2018 przez dreq02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi