nssk Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Od sierpnia mam Micheliny Crossclimate +, 205/50/17, nie mogłem się doczytać na forum czy jak zamienie koła (przód z tyłem) to muszę przekładać czujniki. Pojechałem do wulkanizatora, zrobiliśmy test no i dla potomnych: można zamieniać całe koło stronami (bez przekładania czujników) wskazanie w komputerze pokładowym aktualizują się poprawnie;) Druga informacja dla potomnych: po 20 000km ww. opony na tylnej osi zużyły się 1mm a na przedniej o 2mm ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragoniak Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Tydzień temu zakładałem nowe felgi z nowymi czujnikami. Wystarczy zainstalować czujniki na feldze wrzucić na samochód i wszystko samo się rozpozna. Wyszukiwanie nowych czujników zajmuje około 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario111 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Witam U mnie niestety po założeniu drugiego kompletu kół z oryginalnymi czujnikami przejechaniu kilku km komputer ich nie wykrył i pokazuje błąd i teraz czy tylko ASO czy do zakładu wulkanizacyjnego , czy ASO nie będzie sie czepiac ze nie u nich było programowanie czujników. Jednak czujniki załapały pomógł reset komputera Edytowane 16 Listopada 2018 przez mario111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubowitz78 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Hej. Odnośnie czujników ciśnienia.Ostatnio mnie kumpel oświecił,że nie ma potrzeby żadnego programowania czujników i przypisywania ich do danego koła jeśli są oryginalne.Serwis kasuje za taką usługę jeśli ktoś o tym nie wie-niestety. Tak jak napisał kolega dragoniak-wszystko samo się rozpozna. Dla tych co szukają czujników do Megane 205 GT-są inne-ale koszt ten sam. Czyli za czujnik 90 zł-podaję numer jakby ktoś z Was potrzebował i był zainteresowany: 407005663R Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2018 przez lubowitz78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary_milloki Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Witajcie, dolaczam sie do tematu ale moje pytanie jest nastepujace. Czy moge zalożyć do mojej Megane z czujnikami cisnienia zwykłe felg stalowe bez czujników i czy bedzie to miało jakiś wypływ na błędy ? Czy poprostu nie bedzie wkrywane ciesnieni i nie bedzie z tego powofu zadnych konsekwecji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 5 minut temu, hary_milloki napisał: Czy moge zalożyć do mojej Megane z czujnikami cisnienia zwykłe felg stalowe bez czujników Możesz. 5 minut temu, hary_milloki napisał: Czy poprostu nie bedzie wkrywane ciesnieni i nie bedzie z tego powofu zadnych konsekwecji ? Na 100% będzie błąd na desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Ja też nie mam w stalowych felgach na zimę czujników ciśnienia i nie jest to bardzo upierdliwe ,po prostu co jakieś 20km zapala mi się komunikat o błędzie ciśnienia ,który wyłączam przyciskiem na manetce i następne 20km jest spokój .Przy jeździe w mieście (krótkie odcinki max 15km )nie jest to upierdliwe no ale na trasie może wkurzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary_milloki Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 PIT-MEN jakie masz auto ? Megane iv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) @hary_milloki co by nie miał to błąd i tak będzie w każdej marce jeśli mają być czujniki, a ich braknie, komp wywali komunikat / kontrolkę / może dźwięk ale auto będzie normalnie jeździło poza różnymi wizualno/dźwiękowymi doznaniami w gratisie Edytowane 18 Listopada 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Tak jak jest napisane w stopce Captur 1,5. Przecież w zapasie nie ma czujników i da się jeździć ,więc podejrzewam ,że błędu na stałe nie zapisze . Edytowane 19 Listopada 2018 przez pit-men Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) W capturze nie ma w ogóle czujników. Przynajmniej poliftowym. Jest system zczytwywania średnicy koła. Za pomocą bieżni ABS. Także nie musisz co chwile kasować komunikatu, wystarczy ze zresetujesz system na zimowych kołach. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Tak jak w Citroen c4 I Peugeot 2008 . Ale ten system jest do bani. Mówi że jest malo powietrza a nie mówi ile. Przerabialem kilka razy w C4 . Jest bo musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav84 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jaki jest nr katalogowy czujników do M IV? I czy są zamienniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Ten system "z ABS-u" to jest i w KIA, kolega ma w Rio. On jest zachwycony, gdyż twierdzi że te tradycyjne, na baterie, szybką tracą swoją żywotność. Podał przykład: ów kolega był przez rok w Grecji, tam - jak wiadomo - jest cieplej i w nowym służbowym Aurisie po pół roku, podczas "zimnych" poranków baterie zaczęły nie domagać i wyskakiwał błąd, ale nie czujnika - tylko ogólny, z ciśnieniem. No cóż, u mnie póki co, auto ma 2,5 roku, i spędza czas nocami w garażu, gdzie zimą jest pewnie tak jak w Grecji na zewnątrz i na razie problemu nie ma. Ponoć, że w tej Toyocie on nie miał też wartości ciśnienia pokazywanej w kokpicie. Natomiast system w KIA faktycznie się resetuje osobnym przyciskiem przy kierownicy, po każdej zmianie kół/dopompowaniu/spuszczeniu. Nie wiem jak z jego precyzją, jak interpretuje poszczególne koła, z jaką szybkością zadziała w razie ubytku, ale na pewno jest mniej problemowy dla użytkownika. Ja byłem przeciwnikiem tego co mam w MIII, ale zmieniłem zdanie i cenię sobie wiedzę o tym ile mam w kołach z możliwością podglądu na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Może się zdarzyć wyświetlenie awarii na mrozie. Miałem tak. Robisz kalibracje i spokój. Co do systemu dzialajacego na bazie abs - miałem okazję poznać w C4 . Dlaczego lipa ? Nie mówi ile mam powietrza w kole. Nie wiem czy dojadę do stacji czy mam zmieniać koło. Jest bo musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi