marsss Opublikowano 15 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 (edytowane) 10 godzin temu, Pepone napisał(a): A po co chcesz wymieniać dobra uszczelkę na dobrą ??? Po prostu jeździj normalnie i tyle. Nie wariuj, nie przegrzewaj silnika (nie jeździj bez płynu np), pilnuj poziomu płynu i ciesz się życiem. Jeśli nie ubywa płynu to nie ruszaj . Najważniejsze abyś zimą po odpaleniu pozwolił się silnikowi powoli nagrzać, ich największą wadą jest konstrukcją bloku z różnych materiałów, przez co mają różny czas nagrzewania się... Edytowane 15 Września 2024 przez marsss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 20 godzin temu, jarasnet napisał(a): Jak się uchronić przed tego typu awariami silnika spowodowanymi uszczelką? Pozostaje częsta wizualna kontrola poziomu płynu chłodzącego lub patent zastosowany przez kolegę @witman. Mój znajomy niedawno wymieniał tę uszczelkę, bo mu zjadło cały płyn w zbiorniku. Żyje nadzieją, że skończyło się na wymianie tylko tej uszczelki. Koszt około 5 kPLN. I od teraz przed każdym wyjazdem podnosi maskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarasnet Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 (edytowane) W dniu 15.09.2024 o 17:18, aniewa napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa A ile kosztuje prewencyjna wymiana uszczelki? Na różnych portalach podają różne daty, kiedy to Renault zakładał te niby lepsze uszczelki do 1.4tce. Raz czytałem że po roku od premiery a raz że po trzech. Ja mam Megane z 2011, 149 tys, nic się nie dzieje. Ale jak mam kiepską uszczelkę to może ją wymienić? Edytowane 16 Września 2024 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 50 minut temu, jarasnet napisał(a): Ja mam Megane z 2011, 149 tys, nic się nie dzieje. Ale jak mam kiepską uszczelkę to może ją wymienić? W II-giej połowie 2011 r , wg; dokumentacji reno - wymieniano u.p.g na lepszą, - praktyka udowodniła, że faktycznie pojawiły się dopiero w autach z 2012 roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarasnet Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 Czyli jak bym sobie teraz wymienił uszczelkę na nową to ewentualny, przyszły problem zniknie lub zostanie oddalony w czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2024 Nowy typ u.p.g - jest wolny od wady uszczelki starego typu; - nie stwierdzono w nich ubywania płynu chłodzącego, Jeżeli już zdecydujesz się na wymianę u.p.g, a masz przebieg 149 kkm - to również powinieneś ; 1/ wymienić rozrząd kpl z kzfr, oraz dokonać ; 2/ regeneracji zaworów, gniazd zaworowych, uszczelniaczy zaworów, 3/ wyregulować luzy zaworowe, Ewentualnie wymienić również; 4// pierścienie tłokowe, 5/ panewki korbowodowe, 6/ zestaw naprawczy pompy olejowej, Będziesz miał silnik - jak nowy, Kumaty mechanik ; - powinien sporządzić kosztorys naprawy przed remontem, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezzept Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Ja chciałem was dopytać, kiedy poprawiono upg oraz czy poprawiono ściankę głowic też? Mam propozycję kupna megan 3 1.4 tce końcówka 2011r. 212k przebiegu a 204k robiony rozrząd. Cena 20k za samochód. Zastanawiam się nad kupnem, ale też nie chcę się na minę wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomSy Opublikowano 1 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2025 (edytowane) W dniu 25.11.2017 o 13:12, witman napisał(a): Przy małym ubytku nic się nie stanie, a jeśli już zaczyna ewidentnie ubywać płynu to trzeba odkręcić korek na zbiorniczku wyrównawczym, aby tworzące się ciśnienie w układzie chłodzenia i nie wciskało dodatkowo płynu w uszkodzoną uszczelkę. Czyli jeździć na poluzowanym korku? Ile powinien trwac test UPG? Aby wynik nie był zafałszowany? Ile trzymać na większych obrotach? Czy płyn ma diametralnie zmienić kolor w przypadku uszkodzenia UPG? Robiłem kilka razy test po około 8-10 min co jakiś czas przegazowując. Kolor płynu się praktycznie nie zminił ( kiedy dmuchnąłem w rurkę już tak). Ostatnio miałem wymieniony termostat i wiem ,że układ byl zapowietrzony 😞 po wymianie Edytowane 1 Marca 2025 przez TomSy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi