Andrzej-2010 Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 8 godzin temu, Maciek_B napisał: Szarpanie Znika po przejechaniu kilku km Kiedy wymieniany/kontrolowany był rozrząd?? Dokonać skanowania temperatury do momentu prawidłowej pracy silnika; - płynu chłodzącego, - powietrza wlotowego, - paliwa - podciśnienia, Zapewnić szczelność map-sensora, Przeczyścić przepływomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 14 godzin temu, Maciek_B napisał: Czy MAP sensor 0281002997 ma wbudowany termistor? Wtyczka ma tylko 3 styki. Posiada tylko czujnik ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_B Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Wtryskiwacze się koduje. Akumulator miałem odpięty na tydzień (byłem w delegacji) - brak jakiejkolwiek zmiany. Test przelewu nie robiłem. Wymieniałem jedynie przewód przelewowy, bo stary się rozciekł. Korekty wtryskiwaczy są na poziomie 0,8...1,2. Wtryskiwacze nie były wyciągane - unikam tego. Poza tym fakt, że po kilku km problem mija sugeruje, że to raczej nie wtryskiwacz. Przepływ powietrza zweryfikuję i jutro wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Zrób przelewy to może co nieco wyjaśnić. I zaobserwuj na jakichś wykresach OBD czy nie ma rzutów na pomiarze przepływu powietrza, temperatury powietrza, płynu chłodzącego, paliwa itp. Patrząc na liczby w czasie jazdy niewiele zobaczysz, nie wychwycisz korelacji dlatego zachęcam do obserwacji wykresów. Pytanie dlaczego ECU zawyża dawkę paliwa a owo paliwo fizycznie nie trafia do cylindrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_B Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Zrobię wykresy, ale to chwilę potrwa. Na pewno wrócę z danymi. Zastanawia mnie, dlaczego po kilku km jazdy wszystko jest ok... poza wyświetlanym zużyciem paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 A jaka jest proporcja przebiegu tych kilku kilometrów do calego przejeżdżanego odcinka? Pytanie też czy zmiana naliczania spalania nie wynika z jakichś manewrów w ECU (tuning, zmiana softu -grzebanie w ogolnosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 5 godzin temu, Maciek_B napisał: Zastanawia mnie, dlaczego po kilku km jazdy wszystko jest ok. Należy zrobić zalecane pomiary; -to może czegoś się dowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_B Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Witajcie ponownie. Załączam pdf z wykresami z dzisiaj z okolic 15:00. Temperatura na zewnątrz ok. 21st.C. Tryb "szarpania" trwał ok. 3 min - tyle uwiecznione na wykresach. Zwróćcie uwagę na ciśnienie na listwie, obroty i ilość powietrza wpływającego. Samochód stał w miejscu... Po tych ok. 3 min. ustabilizowało się i potem było ok. Ponowię próbę jutro rano. Samochód będzie na dworze... tryb szarpania K9K836.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Jeżeli ; - nie skontrolowałeś ustawienia rozrządu, - nie zapewniłeś szczelności map-sensora, - nie przeczyściłeś przepływomierza, to pomiary są mało wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 13 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) No i fajnie... A na osi X cały okres to 3 min? Dziwnie wygląda rozbieżność wskazań tego samego parametru (?) - raz ciśnienie w listwie szaleje a na drugim wykresie stabilne. Raz masa powietrza szaleje a na drugim wykresie w miarę stabilna. Temperatura płynu robi dobre wrażenie. A czy masz parametr rail pressure demand? Czyli zadane ciśnienie w listwie? Edytowane 13 Października 2023 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_B Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 W dniu 13.10.2023 o 17:18, Andrzej-2010 napisał: Jeżeli ; - nie skontrolowałeś ustawienia rozrządu, - nie zapewniłeś szczelności map-sensora, - nie przeczyściłeś przepływomierza, to pomiary są mało wiarygodne Ustawienie rozrządu - hmmm. I po 4 km jest ok? MAP sprawdzałem - o-ring cały Przepływomierz czyszczony W dniu 13.10.2023 o 17:19, Pepone napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Oś X to całe 3 min. Parametru rail pressure demand niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 1/ Sprawdzić stan czujników przy pedałach, 2/ Przeczyścić/wymienić egr ; Ma być zamknięty na ; - obrotach biegu jałowego , - dopóki silnik nie jest obciążony, - i/ lub nie osiągnie optymalnej temperatury pracy , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_B Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 EGR nowy. Czujniki przy pedałach? Pedał gazu jest hermetyczny i do środka nie "wejdę". Wtyczkę odpinałem - jest czysta. Czy wie ktoś jaką rezystancję ma mieć przepustnica? Na których pinach mierzyć? Czujnik położenia przepustnicy pokazuje mi jedną wartość - 89,...90,2%. Nawet jak dam gaz do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 11 godzin temu, Maciek_B napisał: Czujnik położenia przepustnicy pokazuje mi jedną wartość - 89,...90,2%. Nawet jak dam gaz do końca... To nie ma związku z pedałem gazu. Ta przepustnica, o której wspominasz w zacytowanym poście jest cały czas otwarta w granicach 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 (edytowane) Spróbuj z odpiętym przepływomierzem. Później bym spróbował z odpiętym egr. Jak wygląda wykres z czujnika ciśnienia spalin. I jak wygląda odczyt z przepływomierza gdy auto jest już po trybie szarpania? Edytowane 16 Października 2023 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi