aniewa Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Bardzo prawdopodobne, że masz rację. Swego czasu nagrywałem parametry pracy silnika podczas 40 minutowej jazdy z obrotami 1700-2700 i temperatura spalin przed turbiną oscylowała w granicach 380-480 st a na filtrze było 330 -390 stopni. By samoczynnie się wypalił musi być ponad 600 celsjuszów na filtrze. Nie wiem czy jest możliwe osiągnięcie tych temperatur podczas jazdy ekspresówką lub autostradą z dużą prędkością. Niedługo będę robił trasę po ekspresówce to sprawdzę jeszcze raz parametry podczas tej jazdy utrzymując obroty ponad 3 tysiące i sprawdzę czy ubywa sadzy bez załączenia piątego wtrysku. Fakt faktem nieraz jeżdżę z większymi obrotami na dłuższych trasach a filtr zawsze wypala się z zadziwiającą regularnością 500-600 km i zawsze włącza się piąty wtryskiwacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xkarolx96 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Coś w tym jest, już kilkukrotnie zauważyłem podczas jazdy z większą prędkością od 170 km/h w górę że na chwilę załącza się wtryskiwacz. Tak jakby miał pomóc w utrzymaniu wyższej temperatury filtra. Dzieje się to nawet gdy nie ma dużej ilości sadzy, więc wygląda to tak, jakby sterownik przy okazji samoistnego uzyskania temp. filtra wykorzystał to do wypalenia jakiejś ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Należy rozróżnić dwie rzeczy. To co napisałem zakładając temat to kontrolka jest podłączona do elektrozaworu zasilającego piaty wtryskiwacz. Otwarcie elektrozaworu nie jest równoznaczne z otwarciem wtryskiwacza. Zdarza się podczas jazdy, że elektrozawór paliwa otwiera się na kilka, kilkanaście sekund w sumie nie wiadomo po co bo przy poziomie sadzy kilka, kilkanaście gramów. Raczej nie do wypalania sadzy. Tak samo dzieje się po wyłączeniu silnika, prawdopodobnie dla rozładowania ciśnienia paliwa w przewodzie do wtryskiwacza. Mam też kontrolkę sygnalizującą załączenie grzałek nurnikowych i zawsze przy wypalaniu sadzy załącza się elektrozawór paliwa i włączają się grzałki nurnikowe. Wtedy na 100 % jest wypalanie filtra. Tak jak pisałem w poprzednim poście sprawdzę jeszcze czy jest możliwy ubytek sadzy podczas gdy sterownik nie wprowadza procedury wypalania. Wydaje mi się to mało prawdopodobne ale sprawdzę temperaturę spalin przed turbiną, w filtrze dpf i stopień zapełnienia podczas jazdy ekspresówką bez załączania piątego wtrysku. Jak temperatura dpf osiągnie ponad 600 stopni i sadzy będzie ubywać oznaczać to będzie samoczynne wypalanie filtra bez rejestracji w liczniku wypaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beez1 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Nie mam piątego wtryskiwacza natomiast zamontowałem kontrolkę pracy grzałek nurnikowych i zaobserwowałem że przy normalnej jeździe zwykle dom - praca - dom w sezonach od wiosny do jesieni grzałki załączają się co 380-600 km. W lecie trasa Chorwacja i z powrotem i temperatury na zewnątrz 30-40 st C, grzałki załączyły po 3000 km. W sezonie zimowym przy temperaturach ujemnych i 0+ oraz trasach podobnych jak wcześniej, kontrolka grzałek świeci przez 75% czasu jazdy - czy to jest prawidłowe? Edytowane 25 Lutego 2019 przez beez1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Zimą to jest prawidłowe, grzałki nurnikowe w temperaturach ujemnych grzeją przez kilka kilkanaście minut, w trasie to przez około 15-20 km chyba, że wcześniej gasi się samochód i ponownie uruchamia. U mnie wyłączają się dopiero gdy silnik osiągnie 76 stopni C. Ale jak kontrolka zgaśnie i ponownie się zaświeci na rozgrzanym silniku to oczywiście jest to oznaką wypalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane11289 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 A czy któryś z Kolegów posiadający silnik k9k636 bez piątego wtrysku mógłby sprawdzić czy podczas procesu wypalania FAPa grzeją lusterka? Gdzieś na forum Dacii wyczytałem, że im grzeja lusterka i szyba tylna, więc podłączają bez zbędnych kombinacji diode do lusterka i tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek1967 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Ja mam założoną kontrolkę na grzanie lusterek i niestety ani razu mi się nie włączyła. Może tylna szyba się załącza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Załączenie ogrzewania tylnej szyby zawsze skutkuje załączeniem ogrzewania lusterek. Lusterko pasażera zasilane jest bezpośrednio z tylnej szyby natomiast ogrzewaniem lusterka kierowcy steruje moduł drzwi kierowcy. Edytowane 15 Marca 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane11289 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 14 godzin temu, aniewa napisał: Czyli, że trzeba podłączyć się pod lusterko pasażera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) To chyba nic nie da. Załączenie ogrzewania tylnej szyby załącza ogrzewanie obydwu lusterek, trochę innymi drogami ale zawsze grzeją obydwa. Możesz spróbować podłączyć się pod prawe by mieć 100 % pewności. Edytowane 16 Marca 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane11289 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 No to czyli na to wychodzi, że pod kierowcy też będzie dioda świecić. Tylko pytanie czy faktycznie przy wypalaniu grzeją lustra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Dlaczego Renault zrezygnowało z stosowania 5 wtryskiwacza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Pewnie dlatego, że filtr jest bezpośrednio za turbiną przy bloku silnika a nie pod samochodem. Nie ma więc problemu z osiągnięciem odpowiednio wysokiej temperatury spalin dla procesu wypalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal860111 Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Witam podłącze się pod temat po czym rozpoznać że filtr DPF zaczął się wypalac podczas jazdy Megane GRANDTOUR 3 nie zapala się żadna kontrolka więc jak to sprawdzić bo podejrzewam że filtr się nie wypala prawidłowo a 5 wtryskiwacz nie podaje dawki paliwa do wypalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Przestudiuj temat; Wypalanie FAP-a - Uwagi użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi