Skocz do zawartości

1.5 dci 110KM - klekot przy przyspieszaniu

niebianskaskurwoala

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, dyzol napisał:

Tylko słychać wyraźnie na zimnym pracę wtryskiwaczy

Mam podobnie chociaż wydaje mi się, że nie za każdym razem. Jeżeli słyszę to tylko na zimnym silniku podczas przyśpieszania. Gdy dmuchawa chodzi na wyższym biegu to już tego dźwięku praktycznie nie słychać. Specjalnie tym się nie przejmuję.

To raczej zależy od tego jaki silnik jest zamontowany w danym samochodzie ze względu na rocznik. W mojej megane z 2013 1.5 dci 110 KM też słychać dosyć głośną pracę przy przyspieszaniu, a jeździłem kiedyś też 1.5 dci 110 KM tylko z 2011 i chodziła cicho jak pszczółka. Jeździłem też clio z 2015 1.5 dci ale coś poniżej 100 KM i też chodziło cichutko 

16 godzin temu, dyzol napisał:

Sorki, źle się wyraziłem z tym klekotem.Silnik chodzi cichutko.Tylko słychać wyraźnie na zimnym pracę wtryskiwaczy.Takie cykanie.Pewnie jestem przewrażliwiony ale chciałem się upewnić czy inni użytkownicy tego silnika też to słyszą :-D

Tak jest - też tak mam. Silnik ogólnie pracuje cicho, ale wtryskiwacze na zimnym tak cykają.

Na pewno pomaga im 2T, ale mimo wszystko taki odgłos jest.

Po lekkim nagrzaniu ten silnik pracuje bardzo cicho i sympatycznie jak na dizla.

• 5 miesięcy temu...
  • 5 lat później...

W moim przypadku stuki występowały podczas przyśpieszania w zakresie 1500-2200 obr/min. Po odpuszczaniu z gazu ustępowały po rozgrzaniu silnika były troszkę słabsze. Silnik na biegu jałowym pracował idealnie nawet przy dodawaniu gazu, podczas jazdy miał moc. Po podłączeniu do komputera brak błędów ,próba przelewowa wyszła idealni po 20-21ml przez 4 minuty. Przyczyną stuków okazał się 3 wtryskiwacz. Po wymianie i zakodowaniu stukanie całkowicie zanikło.

• 2 lata później...

A ja zasłyszałem ciekawostki które pomogły jednej z osób mających ten problem. Otóż terkot wtrysków może wynikać m.in. z wgranej starszej kalibracji sterownika ECU. Tych dla np dla 832 wyszło kilka. Kolejne rewizje podobno optymalizują pracę silnika i ciut zmniejszaj spalanie (to sobie zweryfikuje na swoim dyliżansie). Zalecana jest aktualizacja (ok 300zł u tunera lub ok 700zł w ASO). Oprócz tego ważne jest ustawienie koła zębatego pompy paliwa na znak podczas wymiany rozrządu ponieważ mechanicy nie zwracają na to uwagi bo przecież to już nie jest rotacyjna. Z jakiegoś powodu ten znak jednak tam się znajduje. Mój mechanik to zignorował właśnie z tego powodu a może być to klucz do sukcesu. Na instrukcji np Continentala jest jasno napisane, że te znaki mają być ustawione.

Temat klekoczących/terkoczących/rzęrzących wtryskiwaczy podczas dodawania gazu/jazdy ze stałą prędkością śledzę i analizuje już od 4 lat jak mam swoje auto i to jest niesamowity temat bo do tej pory nikt nie miał na to pomysłu. U mnie terkot jest identyczny jak na wcześniejszym filmiku u autora.

Wymieniłem wszystko:

* rozrząd x2

* wtryskiwacze oryginał nowe

* świece żarowe Beru GE110

* sprzęgło alternatora

* koło pasowe oryginał

* pasek akcesoriów oryginał

* akumulator Exide chyba 74Ah

* poduszki silnika oryginał

* przewody przelewowe paliwa

* przewód grucha paliwa

* kabel masowy

* uszczelki dolotu oryginał

* intercooler

* rura intercoolera

* turbina

* MAP

* MAF

* filtry powietrza

* filtry paliwa

* oleje 5W30 (co ciekawe dla mojego powinien być 5W40 wg MyRenault)

* ceramizery

* oleje 2T do paliwa

* antyżele do paliwa

* oczyszczacze do wtrysków

* osłona rozrządu

Sprawdzane były ciśnienia na listwie, doładowanie, resetowanie adaptacji wtrysków i pompy.

Dorzucam swoje wypociny na każdym wątku na tym forum bo to jest niesamowite, że nikt nie ma na to rozwiązania. Dolewanie olejów 2T to nie jest coś co powinno się robić żeby auto jeździło normalnie. To powinno być ewentualnie doraźne a nie rozwiązanie problemu.

Zatem w moim przypadku najpierw wjeżdża aktualizacja ECU a potem przy wymianie rozrządu będę stał i się gapił wręcz na ten znak żeby się zgadzał.