kataryniarz Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Posty nie na temat zostały usunięte - kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
press2 Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Witam, Nie pisałem wcześniej bo czasu nie było, u mnie po 46000 km palił średnio po 0,6 0,7 l na 1000 km, druga wizyta w serwisie i silnik został wymieniony na nowy - stary motor miał problemy z pierścieniami i palił olej - nowy nie wiem dokładnie bo przejechał jakieś 2000 km i narazie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 19 godzin temu, press2 napisał: x O kurcze, a ile trwała diagnostyka zanim zdecydowali że wymienia silnik ? REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
press2 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Pierwszy raz pojechałem w październiku 2018 - czyszczenie chemiczne pierścieni i zmiana oprogramowania silnika - wiedziałem że nie pomoże i nie pomogło :). Potem czasu nie było i pojechałem drugi raz w kwietniu 2019 - wymiana silnika na nowy - w poniedziałek oddany i następny czwartek odebrany - silnik sprowadzany z Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meca Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Od początku tyle brał, czy z biegiem kilometrów spalanie oleju się powiększało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
press2 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 W zasadzie od początku, spalanie było różne tak w przedziale 0,4 - 0,8 L na 1000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Ha - czyli jednak miałem rację że jest problem z pierścieniami! U mnie obecnie jest 42000 km - nie wziął ani grama oleju; martwi mnie, że za chwilę kończy się gwarancja :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meca Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Jeśli przez tyle nie było ubytków to znaczy że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Jestem ciekaw czy istnieje zależność pomiędzy "docieraniem" silnika, delikatną jazdą do 3500 km i wymianą oleju po dotarciu, a zwiększonym zużyciem oleju? Jak to u Was jest? Było dawanie w palnik czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Palnik od nowości, zero ubytku , wymiana oleju co 10 tys pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario111 Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Ja kupiłem jako demo z przebiegiem 600 km ,obecnie 10000 km, pewnie była traktowana w miarę ostro .Do 3000 km jezdziłem max do 130 km/h , wymiana oleju po roku przy przebiegu 7000 km. bez żadnych ubytków/dolewek .Od nowości olej wlany na maxa i tak samo po wymianie mam na maxa na bagnecie .Na chwilę obecną byłem na spasowanie tylnej klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganire Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Dnia 26.04.2019 o 18:42, pawelbass napisał: Hej, czy ktoś ma nadal problemy z nadmiernym zurzyciem oleju w 1.6 sce?jak pisałem wcześniej pierwszy komunikat o niskim stanie pojawił mi sie po przejechaniu 4000, dolałem 1litr.Od tamtego czasu zrobiłem 2300km i ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj znowu pojawił sie komunikat o uzupełnieniu oleju.Czy po wymianie oleju problem u was ustał całkowicie? Wychodzi ze 0.43l oleju na 1000km.Tak wiem w książce jest napisane że do 0.5l/1000 km.Ale mimo wszystko uwazam że to spora ilość. Czyli automatycznie pojawia się komunikat ? To dobrze że nie trzeba co chwilę sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 1 godzinę temu, ganire napisał: Czyli automatycznie pojawia się komunikat ? To dobrze że nie trzeba co chwilę sprawdzać. Zgłaszaj do aso niech Ci silnik wymieniają, pierścienie przekraczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazariode Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 No to sporo oleju Ci bierze, chociaż w ASO powiedzą że wszystko w normie. U mnie bierze ok. 1L na 10 000 km. Nie czepiam się aż nadto bo w ASO powiedzieli że ten typ tak ma. W Auto świat czytałem ostatnio o silnikach w nowych autach które biorą 1L na 1000 km i to normalne, ponoć są to silniki o niskiej szczelności..... Ogólnie po za tym auto ma 30 000 km i jest wszystko ok. Za chwilę zrobię przegląd i zobaczymy. Komunikat jest automatyczny kiedy poziom dochodzi do minimum. Zobaczymy za 7 miesięcy koniec gwarancji i zobaczymy co ASO wtedy powie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) W moim 1.6 16V ostatnio dolałem max 0.5l na 1000km przed planowaną wymianą oleju czyli w sumie po 11tyś, olał bym temat bo w sumie, i tak zaraz wymieniam, ale KZFR nie lubi jak jest mało oleju, a mam dobre serce, i dbać lubię więc . Co do tego silnika to sporadycznie czasami doleje te 0.5 na około 10/12tyś km czasami nie, zależy od stylu jazdy, a ostatnio kręcę autko dosyć wysoko więc wcale się nie dziwie, że coś łyknie w dodatku mam gaz . Co do Clio 0.9Tce tutaj ciężko mi powiedzieć autko typowo do ruchu w mieście, nie kręcone wysoko chyba, że wsiądę Ja, albo ojciec wtedy po tych maleńkich 3 garach dostaje ostro. Przebieg na ten moment lekko ponad 1.6k, i ani grama oleju nie wypiło, a na benzynie przejechało od nowości 4km + to co zrobi zanim przełączy się na LPG, a robi to masakrycznie szybko dużo szybciej niż moja megane . Natomiast jak już mówimy o piciu oleju w innych autach i markach to skoczę lvl wyżej mamy 3 busy Fiat Ducato 2.3 180KM 10ep, autka piją olej, w zależności od ładunków i terenie po którym się poruszają. Generalnie olej zmiamy co około 20/25tys nie jak zaleca producent co 45tyś . Generalnie olej bardzo drogi wchodzi 6l, a kupuje się go w bańkach 2l 125zł za bańkę i trzeba te 8l kupić 6 na wymianę i +- te 2l na dolewki. Jak autko śmiga po Alpach np z powiedzmy tą "legalną" toną na dupie to pije, i czasami te 2l pójdzie szybko, a czasami od wymiany do wymiany potrafi zostać nawet litr oleju z dolewki tak więc tragedii nie ma. Dla ciekawskich olej Selenia 0w30 Edytowane 23 Maja 2019 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi