superAs Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Wczoraj na przeglądzie po 2 latach i przejechanych 37k km dowiedziałem się że konieczna jest wymiana wszystkich klocków i tarcz hamulcowych. O ile klocki można przyjąć za normalne w takim przebiegu, to tarcze mnie bardzo zdziwiły. Serwis stwierdził, że są z miękkiego materiału i będą się tak scierać... Całość kosztowała mnie 3000zł!!!! Czy ktoś w Megane IV miał też tak szybko wymieniane tarcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Zweryfikowałeś sam grubość tarcz czy zaufałeś serwisowi? Klocki przy takim przebiegu też powinny być w dobrym stanie, chyba że jeździsz mega agresywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekrus Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) U mnie ostatnio miałem przegląd po 2 latach w MIII - 57 tys km - zużycie klocków 70%/40% (przód/tył). Nie wiem jak trzeba jeździć aby tak zajechać hamulce. Odczuwałeś jakiś dyskomfort przy hamowaniu? Oddali Ci stare części? Edytowane 27 Lutego 2018 przez tomekrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Tak dla potwierdzenia powyższego: u mnie w Megane III po 44 000 km (i prawie dwóch latach użytkowania) zużycie klocków wyszło na poziomie 55%/30% (przód/tył) i póki co, tarcze są OK. PS: Tak BTW, to jak to możliwe, że masz 2-letnią Megane IV? Sądziłem, że one weszły do sprzedaży tak mniej więcej od czerwca 2016. Mój Megane III jest w kwietnia 2016, a pojawiają się "trójki" jeszcze właśnie z czerwca '16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superAs Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Samochodem jeździ głównie żona, po mieście i bez szaleństw. Nie sprawdzałem wcześniej stanu układu bo przy tym przebiegu nie spodziewałem się takich jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Myślę, że Cię naciągnęli. To niemożliwe żeby przy przebiegu 37kkm była konieczność wymiany klocków, a co dopiero tarcz, które powinny przeżyć jakieś 2 komplety klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Możliwe w przypadku wady fabrycznej, ale wtedy walka o wymianę na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Tylko jak rozumiem koledze @superAs nikt nie wspomniał o wadliwej, tylko o zużytej części. Warto zawsze prosić o zwrot lub chociaż okazanie wymienionych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superAs Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Teraz trudno powiedzieć czy to wada fabryczna, byłem ciekawy czy ktoś jeszcze miał podobny problem. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Dnia 27.02.2018 o 01:51, superAs napisał: Całość kosztowała mnie 3000zł!!!! Strasznie szybko Ci poleciały wszystkie tarcze i klocki. Mało prawdopodobne aby przy przebiegu poniżej 40 tys km tarcze kwalifikowały się do wymiany, chyba że jeździsz jak Lewis Hamilton ? Podziwiam Cię za gruby portfel... Dobra tarcza hamulcowa przednia 280 mm do Megana IV to koszt ok 160 zł x 2 + komplet klocków ok 100 zł, z tyłu podobnie cenowo o ile są bez łożyska (tarcze 260 mm) więc swobodnie powinieneś się zmieścić w 700-800 zł u Pana Mietka. Chyba że ze gwarancja górą..... Edytowane 1 Marca 2018 przez mayn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superAs Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Tylne podobno są z łożyskami, ale to nie zmienia tego iż dałem się skroic serwisowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Niestety. Już od MII stosowane jest takie łączone rozwiązanie. Napisz które to ASO, tak ku przestrodze dla potomności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superAs Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Jedyne w Gdańsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOJO Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Czyli te same ASO co Gdyni , u mnie też zbliża się wymiana ,ciekawe ile krzykną sobie .......... mój mechanik za 1,5 tyś ogarnie mi temat na zdecydowanie lepszych materiałach i to z pocałowaniem ręki .Być może stracę gwarancje na układ hamulcowy ale co to za gwarancja jak podjechałem z problemem piszczących klocków ,i usłyszałem że ten typ tak ma i nic nie zrobią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianK Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Panowie, to ja się pochwalę że mam 105 tyś km. na pierwszych tarczach i klockach i jeszcze z 5-10 przejeżdżą do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi