Andrzej-2010 Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Zwiększona wartość podciśnienia to ; - przytkany/brudny układ dolotu powietrza, - silnie zabrudzony filtr powietrza , - przytkany przewód serwa, - przytkana odma olejowa, - uszkodzony zawór recyrkulacji par benzyny lub przytkane/ niedrożne jego przewody do zbiornika z węglem aktywnym i do zbiornika paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Przeczyściłem styki, odpowietrzylem układ i wyniki są jak poniżej. Widać poprawę. Odłączenie rury przed przepustnica nie zmieniło wskazań. Filtr powietrza ma niewiele przejechane poza tym sporo km robię autostradą więc zabrudzony nie jest. Zawór par paliwa mogę jakoś szybko odpiąć żeby zobaczyć czy to on tutaj paskudzi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Pozostała tylko zmiana przepuszczającego elektrozaworu ( miejmy nadzieję, że koło się cofa do pozycji zerowej) i będzie problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Elektrozawór wymieniłem na oryginał końcem maja (tak go zakupiłem więc zapewne od razu został zamontowany). Z jednej strony byłbym trochę zawiedziony ze po ponad 4 miesiącach szwankuje a z drugiej strony ciągle mogę go oddać na gwarancji a jeśli to faktycznie jego wina wówczas bym się cieszył. Mam gdzieś chińczyka w domu rodzinnym na drugim końcu Polski także spróbuję podmienić. Jest możliwość sprawdzenia czy kzfr wraca do pozycji zerowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 11 minut temu, lukasz243243 napisał: Jest możliwość sprawdzenia czy kzfr wraca do pozycji zerowej? Takie rzeczy się robi przed zmianą rozrządu. Jest to bardzo trudne, ale dobry mechanik jest w stanie wydać orzeczenie na temat sprawności samego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Dnia 20.10.2020 o 06:38, Andrzej-2010 napisał: - przytkana odma olejowa, - zużyty olej, dawno nie zmieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) Nie wykluczam przytkanej odmy lecz na pewno nie wynika to z dawno zmienianego oleju lub jego zużycia. Do 140 tys stosowałem LM 5W40 a teraz używam Motul 5W40 zmieniając go co 10-11 tys. km, nigdy nie zdążyło mi się przeciągnąć dłużej. Jest jakiś sposób na sprawdzenie odmy lub jej profilaktyczne przeczyszczenie? Edytowane 21 Października 2020 przez lukasz243243 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 18 minut temu, lukasz243243 napisał: Do 140 tys stosowałem LM 5W40 a teraz używam Motul 5W40 zmieniając go co 10-11 tys. km, Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Nie wiem do czego dążysz? Są osoby które jeżdżą na Elfie i nie mają żadnych problemów, ja zmieniłem na podane powyżej i nie sądzę aby to był zły wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 11 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: - zużyty olej, dawno nie zmieniony. Po wymianie oleju, ta pokrywa będzie wyglądała tak samo. W przypadku dokładnie tej pokrywy, przydało by się aby się trochę przytkała bo ma bardzo łatwo przerzucać olej do dolotu. @lukasz243243: czy przypadkiem na zimnym silniku nie klepią zawory? Jeśli klepią to nie będzie mocy. Już słyszałem taki przypadek w tym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 1 godzinę temu, lukasz243243 napisał: ja zmieniłem na podane powyżej i nie sądzę aby to był zły wybór. LM mam w Toyocie wlany od pierwszego przeglądu i tak jest 9 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 @szwagier24a trochę klepią, słychać je nawet bez nadmiernego wsłuchiwania się. Na rozgrzanym nawet lekko je słychać ale nie mam odniesienia co jest normą a co już przesadą. Jutro nagram przed wyjazdem pracę na zimnym silniku a po powrocie z pracy na rozgrzanym dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Oleje słabszej jakości mają tendencję do ; - produkowania większej ilości zanieczyszczeń, które mają między innymi wpływ na zatykanie ; - odmy, - dysz olejowych, - regulatorów hydraulicznych zaworów, - elektrozaworu kzfr, - blokowaniu pierścieni tłokowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Powiedz proszę @Andrzej-2010 czy wg Ciebie olej LM lub Motul to niska jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Kolego -Jak Ty rozumiesz to przysłowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi