WeMan Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Witam, temat poruszany wiele razy ale nie znalazłem nigdzie odwzorowania mojego problemu. Auto to Megane ii ph1 1.6 16v Samochód nie odpala, ale nie tak jak u wszystkich przy takim komunikacie ponieważ u mnie rozrusznik kręci. Blokada kierownicy działa blokuje i odblokowuje bez problemu. Zauważyłem że normalnie podczas próby odpalania wspomaganie załącza się już w momencie w którym auto odpala. A teraz podczas próby odpalania kierownica jest odblokowana ale bez działającego wspomagania. Co ciekawe gdy włącze ten "twardy" zapłon (nie wiem jak się nazywa) czyli hamulec auto na biegu i start to wtedy wspomaganie załącza się bez problemu. Problem pojawił mi się już jakiś czas temu ale po przejrzeniu skrzynek z bezpiecznikami oraz dokrecilem wtedy ta śrubę od blokady kierownicy bo była luźna nadal nie odpalał po czym odłączyłem akumulator na 10min i auto odpaliło - problem znikł aż do dzisiaj. Dodam jeszcze że dziś po walce takiej jak ostatnio i kilkudziesięciu próbach odpalania przestał mi się pokazywać ten komunikat steering not locked. Wczoraj też podczas jazdy na ułamek sekundy zapaliła mi się kontrolka od poduszek i zgasła. Poniżej film z przypadłością. REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Było ładnie i przejrzyście a teraz jest brzydko Edytowane 22 Marca 2018 przez WeMan pkt 5.9 regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Podobnie nie chciało mi odpalić dCi gdy problem był w czujnikach położenia wałka i wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Na filmie widac, że dioda od immo gaśnie, a auto nie odpala. To może świadczyć o usterce nie związanej z immobiliserem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Skoro to 1,6 to spróbuj odłączyć zawór KZFR i zobacz czy odpali. Później jak nie pomoże odłącz wtyczkę od czujnika wałka rozrządu i zobacz czy nie jest w oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Dobrze, dzięki za wskazówki jutro sprawdzę i dam znać. Ps. Przypomniałem sobie że od kilku tygodniu słychać też jakiś podejrzany terkot w okolicach 1500-2000obr. najgłośniej przy hamowaniu biegami. Z racji pogody nie zająłem się jeszcze tym. Wrażenie jest takie jakby albo gdzieś łożysko w skrzyni albo przegub wewnętrzny. Wiem że to raczej nie ma związku z usterką, ale czasem można się zdziwić. Odłączona wtyczka od zaworu nie przynosi efektu niestety. Wtyczka od czujnika położenia wału faktycznie była w oleju ale wyczyszczenie nic nie dało. Wyczyściłem jeszcze czujnik położenia wału ale też nic no chyba że któryś z nich jest uszkodzony. Za każdym razem po nieudanej próbie odpalenia wyświetla się ten komunikat steering not locked. Edytowane 26 Marca 2018 przez WeMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dnia 22.03.2018 o 22:46, WeMan napisał: Dobrze, dzięki za wskazówki jutro sprawdzę i dam znać. Ps. Przypomniałem sobie że od kilku tygodniu słychać też jakiś podejrzany terkot w okolicach 1500-2000obr. najgłośniej przy hamowaniu biegami. Czy to nie jest nieszczelny dolot powietrza przed przepustnicą? - tam jest tłumik w kształcie wygiętego T. Najgłośniej go słychać w tym przedziale obrotów, a najniższą częstotliwość ma przy hamowaniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 A to jest jeszcze przed filtrem? Nie mogę za bardzo sobie wyobrazić jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dnia 22.03.2018 o 22:46, WeMan napisał: Przypomniałem sobie że od kilku tygodniu słychać też jakiś podejrzany terkot w okolicach 1500-2000obr. najgłośniej przy hamowaniu biegami. Sugeruje sprawdzić KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 45 minut temu, WeMan napisał: A to jest jeszcze przed filtrem? Czarna gruba rura między filtrem, a przepustnicą i tłumik na odgałęzieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Sugeruje sprawdzić KZFR. Na kole mam przejechane dopiero jakieś 20tyś. No ale dobra nie jest to wyznacznik, ale jeśli było by uszkodzone to też może być problem z tym że nie mogę jej w ogóle uruchomić? 1 godzinę temu, jabrze napisał: Czarna gruba rura między filtrem, a przepustnicą i tłumik na odgałęzieniu. Ok, dzięki sprawdzę jak tylko ją uruchomię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dnia 22.03.2018 o 22:46, WeMan napisał: Wtyczka od czujnika położenia wału faktycznie była w oleju ale wyczyszczenie nic nie dało. Nie wału tylko wałka rozrządu (w głowicy) przy cewce od strony koła zamachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Sorry, mój błąd źle napisałem. Sprawdziłem oba czujniki. Kostka od czujnika wałka rozrządu była cała zaolejona ale wyczyszczenie nie pomogło. Kolejny dzień, kolejne wieści. Wymieniłem ten czujnik położenia wałka ale nie przyniosło to efektu. Mam jeszcze czujnik wału, ale trzeba też wtyczkę wymienić i nie starczyło mi czasu. Kolejną rzeczą którą zauważyłem jest urwany map sensor, trzymał się na ostatnim włosku.. Ale on raczej nie ma nic do odpalania? Jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie koledzy z błędu. I ostatnia sprawa, dziś dosyć dłużej pokręciłem rozrusznikiem i po pewnym czasie podczas gdy kręci zapala się kontrolka od poduszek. Może taśma? Wcześniej pisałem że już raz mi migła ta kontrolka podczas jazdy. Pomóżcie bo auto cały czas pod marketem. Wyczytałem gdzieś że jeżeli jest usterka poduszki kierowcy to blokada kierownicy nie będzie blokować i na wyświetlaczu pojawi się stosowny komunikat czyli dokładnie tak jak w moim przypadku. Ale powodowało by to brak możliwości uruchomienia silnika? Chyba będę musiał zajrzeć do tego zwijacza. Edytowane 27 Marca 2018 przez WeMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeMan Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Czy całkowicie zerwana taśma zwijacza mogłaby spowodować nie możliwość odpalenia? Przesyłam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Nie ma żadnego wpływu na odpalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi