czarnbar Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Kupiłem dziś dwie kolejne cewki ngk. Gniazda suche. Po wyjęciu 2 i 3 smierdzialy taka spalenizna.. Sonde ta w tłumiku też mam nową już wymieniona. Jak sprawdzić ile w tym modelu auta znajduje się tych sond? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Najlepsze, sprawdzone cewki to cewki marki beru. Skoro komputer pokazał błędy ; DF057 oraz DF058 - to są dwie sondy, jedna przed katalizatorem a druga za katalizatorem. Istotne jest aby sondy były oryginał, mogą być używki ale oryginał, gdyż na zamiennikach nie długo pojeździsz. Sprawdź czy wymiana cewek nie zlikwiduje problemu a błędy sond to reperkusja błędu cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conneus Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Ja bym sprawdził kompresję na cylindrach. Być może masz lekko uszkodzoną UPG pomiędzy 2 i 3 cylindrem i obniżoną kompresję tam. Opcjonalnie sprawdź czy masz poprawny zamiennik świeć w aucie być może masz świece z inną ciepłotą lub luzem niż fabryczne i są problemy po rozgrzaniu. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Conneus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Druga sonda siedzi za katalizatorem i wkręcona jest z boku. Zidentyfikujesz po przewodzie pod samochodem. Ostatnio w sceniku 2001 błąd 058, a tylko jedna sonda przed katem, która po porządnym rozgrzaniu nie łączyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnbar Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ok teraz tak.... Zmieniłem dziś sam dwie cewki 2 i 3 na beru jak pokazywał błąd. Na diagnostyce nie byłem bo każdy zawalony robotą nie było o czym dziś rozmawiać Jestem umówiony na poniedziałek na clipa . Po wymianie dalej to samo... Ale co zauważyłem.... Np przy włączonych wszystkich światłach i włączonym radiu zaczyna się to dziać tak jakby szybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ile tych cewek już wymieniłeś? Jakiej marki były te cewki wymienione? Należałoby się zastanowić dlaczego te cewki tak padają? Warto wg.mnie oglądnąć /zmienić świece na tych cylindrach na których padły cewki. Jakiej marki masz świece? Warto zmniejszyć przerwę na świecach do 0,7 mm, aby zmniejszyć obciążenie cieplne cewek. Poczytaj temat ; Problemy z zapalaniem i nierówną pracą silnika z ZI, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi