Jarek80 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Witam. Megane kupiłem około miesiąca temu. Autem jeździ żona, w tym czasie dwa razy powtórzyła się dość niebezpieczna sytuacja. Za pierwszym razem jak powiedziała, że nie mogła wcisnąć hamulca to zrzuciłem winę na przesuwający się dywanik i trochę zbagatelizowałem sprawę. Dywaniki kupiłem nowe - ze stoperami. Dziś jednak przydarzyło się to znów. Tym razem o mało nie spowodowała kolizji, bo pedał był tak twardy że nie mogła go wcisnąć. Nie pamięta co dokładnie zrobiła, że wyhamowała ale przypuszczam że musiała puścić i wcisnąć jeszcze raz (podpompować). Byłem u mechanika (walczę ze stukami w przednim zawieszeniu) umówić wymianę gum stabilizatora, ale termin dopiero na za tydzień, poza tym nie spotkał się z takim zachowaniem układu hamulcowego. Czy ktoś zna taki przypadek, co sprawdzić? Zastanawiam się czy luz w zawieszeniu może w takim stopniu wpływać na ABS, że ten zablokuje hamulce. Kilka rzeczy, które może naprowadzą: -Przy wciskaniu hamulca na wolnych obrotach obroty silnika podnoszą się z 750 do 1000. -poziom płynu 3/4, ale raczej nie wymieniany od nowości -klocki tył zmieniłem zaraz po zakupie auta, bo były zjechane do blachy - przy wymianie łączników stabilizatora zauważyłem, że przednie klocki też marne. Poza tym hamulce jak brzytwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Możliwe, że jest problem z podciśnieniem do wspomagania hamulca. Kojarzę tam jakiś zaworek, ale szczegóły musisz poszukać - nie pamiętam. Zawieszenie nic tu nie ma do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 albo podciśnienie się gubi albo serwo pada innej opcji nie ma :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek80 Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Tylko czy te objawy nie nasilałyby się ? A tu do tej pory było tak 2 razy (w przeciągu 3 tygodni) odkąd kupiłem samochód. Od ostatniego przypadku minęło tydzień. Ewentualnie można sprawdzić w/w elementy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 wężek od podciśnienia najlepiej wymienić a serwo? nie wiem czy się da sprawdzić bez demontażu (z demontażem chyba też nie). Po prostu może padać serwo (zawieszać się czy cuś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Proponuję wymienić płyn hamulcowy na nowy - o odpowiednich parametrach (DOT4+) - skoro od nowości nie wymieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) 13 godzin temu, onomatopeja napisał: (zawieszać się czy cuś). Zaworek łączy wężyk z serwo- on potrafi się uszkodzić ( chwilowo blokować wysysanie powietrza. Edytowane 17 Lipca 2018 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek1 Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 @Jarek80 znalazłeś może co było problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 A gwiazda Twa na ręcznym nie jeździła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek1 Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 @krzychu73 a co masz dokładniej na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek80 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Od tamtego czasu nie powtórzył się ten problem. Co prawda wymieniłem płyn hamulcowy i komplet hamulców (przód+tył) na nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek1 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 czyli problem leżał albo w starym płynie, albo coś z klockami - może się blokowały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 22 godziny temu, pawelek1 napisał: @krzychu73 a co masz dokładniej na myśli? Zagotowany płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek1 Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Może komuś się przyda. Jak pisał @Jarek80 wymienił płyn i klocki hamulcowe. Ja u siebie miałem podobną sytuację. Sprawdziłem płyn po zakupie samochodu i miał ponad 4% wody. Wymieniłem najpierw płyn i pedał hamulca zaczął reagować normalnie i hamulce zrobiły się jak żyleta. Dodatkowo zmieniłem już klocki z tyłu bo jednak trochę skorodowały a dużo ich nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi