LTar Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Dzisiaj wpadł ciekawy artykuł, z którym w dużej mierze się zgadzam. http://www.auto-swiat.pl/porady/reflektory-led-postep-czy-regres/hz4xrd Zastosowanie świateł ledowych nie oznacza, że są to od raz lepsze światła. W autach premium tak, w autach kompaktowych już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Fajny artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Czytałem kiedyś test Peugeota 308 T8 full led kontra halogen. I halogen nie odstawał od led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolaLBN Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Ale jesli chodzi o megane to jednak ledy lepsze niz h7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yod Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Raz w mieście wieczorem obok mnie stanęło Megane full led. Mimo że mam żarówki Osram Nightbreaker, to była ogromna różnica (na korzyść ledów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Ale ogromna różnica pod jakim wzgledem. Artykuł wyraźnie o tym mówi. Że tanie ledy osłabiają kierowców, odbijają swiatlo od znaków itd. Wydaje mi się że Opel ma fajne matrycowe światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yod Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Pod względem jasności, widoczności. Nie wiem co bardziej osłabia: odbicia od znaków czy nieustanne wpatrywanie w szaroburych przechodniów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Uważam że ledy są bardzo dobre. Tylko nie aż tak jednoznacznie jak mi się to wydawało wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 To pojeździj autem z ledami albo bixenonem. Wtedy zobaczysz różnice i nie będziesz czytał i powielał pierdół. Różnica jest kolosalna. Wiem z własnego doświadczenia bo mam samochody z 3ema rodzajami świateł w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Miałem ksenony. Świeciło jak świeciło. Bez szału. Pytanie dla kogo? Czy dla osób jadących z naprzeciwka też jest różnica kolosalna? Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Nie mam porównania do ksenon w megane , ale w Insigni jest moc . Jednak ksenon to ponad 2000lm , wg testu z forum to ponad 2500lm , a Led w Megane 4 , Astra K czy innych kompaktach to poniżej 2000lm. Na pewno lepiej wyglada, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) To prawda, ksenon adaptacyjny jak w insigni, czy jakikolwiek dobry bixenon a halogen, to na prawdę duża różnica. Między ledami na pewno jest różnica przy wysokiej klasie auta, kiedy można mieć ledy dynamiczne. Bo te statyczne, jak w megane, świecą lepiej niż halogen, ale to wciąż nie ksenon, czy led złożony z kilkunastu diod. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez lol19pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Kolejny artykuł http://m.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja,2t6v3y Edytowane 15 Września 2018 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pum4 Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Mnie Pan z serwisu powiedział, że wewnętrzne testy Led w Megane wypadły słabo w porównaniu do H7. Takie materycowe ledy w Astrze kolegi są naprawdę świetne, można włączyć długie i zapomnieć o świecie a widać po horyzont. Philips wypuścił już led-y zarówno do soczewek jak i halogenowych świateł. W EU prawdopodobnie homologacje blokują koncerny, bo skoro można mieć LED za 600zł to kto przy zdrowych zmysłach wyda 3000zł na niepewny efekt. W związku z tym za niedługo ledy będą podstawą niekoniecznie lepszą niż h7, natomiast laserowe światła będą opcją. Edytowane 15 Września 2018 przez Pum4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieksp Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Chyba jedyną zaletą ledów w megane jest wygląd. Auto z tymi reflektorami prezentuje się pięknie. Niestety co do źródła światła jest słabiej niż halogen. Sprawdzałem przed zakupem i stwierdziłem że nie warte jest to dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi