airbites Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Sprawdź kto jest producentem tych lamp. Domyślam że będzie turecka firma FARBA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Jutro sprawdzę, ale sam osobiście nie widziałem lamp bez znaczków, więc wydaje mi się że właśnie egzemplarze bez znaczków są nie oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 @MichalVTS w sumie może masz rację, choć ja częściej widywałem bez znaczków, to teraz nie mogę znaleźć przykładu. Z kolei na Allegro znalazłem zamiennik, który ma te małe loga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Można spróbować wypłukać je od środka w wodzie destylowanej albo alkoholu izopropenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 No więc po prawie miesiącu zabierania się do walki z lampami, udało mi się znaleźć na to chwilę. Lampę zdemontowałem i w umywalce w domu wypłukałem najpierw wodą z mydłem i odrobiną octu, a następnie dwa razy wodą demineralizowaną. Próbowałem jeszcze potrzeć przeźroczysty plastik od środka mokrym patyczkiem do uszu, ale nic to nie dało... Po płukaniu spróbowałem spolerować lampę, szorując ją dość solidnie najpierw papierem 800, potem 1000, 2500 i na koniec polerowanie pastą lekko ścierną. Testy przeprowadziłem na lewej lampie na klapie (w razie wpadki tańsza w zakupie :P) i efekt jest niestety żaden, co widać na zdjęciu. W porównaniu do części na karoserii, która nie była płukania i polerowana, czyszczona lampa jest praktycznie identyczna... Wniosek jest z tego prosty. Wychodzi na to, że Renault użyło jakiegoś kiepskiego plastiku w moim egzemplarzu. Dodatkowo wiem od kolegi @witman, o drugiej meganie z takimi lampami, więc może to po prostu była jakaś lipna partia części... Zostaje mi kupno nowych, albo przejrzystych używanych i znalezienie kupca na moje "zamglone". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 @MichalVTS faktycznie kiepsko to wygląda... szkoda Twojej pracy :( szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie spotkałem na mieście Meganki z zamglonymi lampami z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Właśnie problem w tym, że niewiele wiadomo skąd to i jak z tym walczyć... niestety lampy do Megany są absurdalnie drogie, więc nie chce za mocno kombinować, żeby nie zniszczyć całkowicie, bo w moim przypadku nie będzie szans dopasować jednego kawałka, tylko od razu do wymiany cały komplet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 @MichalVTS który rocznik masz tej Meganki? Z początku produkcji? Może faktycznie przez jakiś krótki okres czasu pojawiały się Megany z wadliwymi lampami... Dla porównania wrzucam zdjęcie jak to u mnie wygląda, 2012 rocznik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 2010, ph1, ale też przyglądałem się wielu Meganom w Katowicach i żadna nie miała chociażby trochę zamglonych, bez względu która to była faza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Może poprzedni właściciel potraktował je jakąś chemią, która tak zadziałała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Nie wykluczone, ogólnie samochód myty był chyba szczotą drucianą, bo lakier też nadaje się do polerki, ale to na wiosnę :P Może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż ładny komplet lamp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi