Ambroxoll Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Witam. Nie wiedziałem, gdzie zamieścić ten temat. Kilka dni temu zauważyłem, że szyby parują. Pierwszy raz miało to miejsce podczas deszczu. Temperatura na zewnątrz 12 stopni. Następnie. gdy jechałem z 3 osobami, a na dworze temperatura wynosiła 9 stopni. Włączenie klimatyzacji pomogło. Czy to normalne, żeby w 7 letnim aucie parowały szyby? Nie mam się do czego odnieść, ale w moim poprzednim samochodzie, który miał 20 lat, wystarczyło wyłączyć obieg wewnętrzny i parowania nie było. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Nie jestem pewien MIII ale w SC III przy niższych temperaturach automatycznie włącza się obieg wewnętrzny powietrza by szybciej nagrzać kabinę. Fakt włączenia obiegu wewnętrznego słychać po pracy wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Albo gdzieś woda dostaje się do kabiny, o czym nie wiesz i dlatego Ci paruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambroxoll Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 4 godziny temu, aniewa napisał: Nie jestem pewien MIII ale w SC III przy niższych temperaturach automatycznie włącza się obieg wewnętrzny powietrza by szybciej nagrzać kabinę. Fakt włączenia obiegu wewnętrznego słychać po pracy wentylatora. Na panelu klimatyzacji jest przycisk odpowiadający za obieg wewnętrzny, jednak działa jedynie przy włączonej klimatyzacji. Myślałem po prostu, że może to działać bez włączonej klimy. Nie jestem obeznany w tego typu sprawach, bo jest to mój pierwszy samochód z klimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 No niestety przy większej liczbie pasażerów i dużej wilgotnosci powietrza w M3 mogą szyby parować.Jak masz ustawiony nadmuch w automacie bez klimatyzacji czy jakiś kierunek np nogi czyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 2 godziny temu, Ambroxoll napisał: Myślałem po prostu, że może to działać bez włączonej klimy. Nie jestem obeznany w tego typu sprawach, bo jest to mój pierwszy samochód z klimą W MIII podobnie jak w MII włączenie obiegu wewnętrznego wymusza automatyczne włączenie klimy między innymi po to by zapobiegać parowaniu szyb. Jazda na obiegu zamkniętym bez włączonej klimatyzacji praktycznie zawsze skutkuje zaparowaniem szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwierzyk Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 U mnie szyby parują głównie podczas deszczu - pomaga tylko włączenie klimatyzacji . Temperatura na dworze raczej nie ma znaczenia bo parują przy każdym deszczu. Jeżdżę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 przy ustawieniu klimatronika na auto nigdy przez 3 lata nie zaparowały mi szyby. Także ustaw na auto i się nie przejmuj póki nie zaparuje. Wymień także filtr przeciwpyłkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 @Ambroxoll puszczasz w aucie jakiś dymek? Analogowy lub elektroniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Ja również bym zaczął od filtra kabinowego, tj. jego wymiany, jeśli nie wiemy kiedy ów filtr był wymieniany. Druga sprawa, że część osób jeździ z wyłączonym nawiewem, co wg mnie jest błędem. Kolejna rzecz: nie wiemy czy Kolega ma automatyczną klimatyzację (no chyba, że przy ręcznej podczas pracy w obiegu zamkniętym klimatyzacja automatycznie się nie uruchomi - tego nie wiem). Reasumując: zawsze jakiś nawiew powietrza do auta powinien być, a brudny filtr, ew. wyłączony nawiew powodują ten brak. Chyba, że mamy tu przykład nadmiernej wilgoci w samochodzie, bo mnie do tej pory szyby parowały tylko i wyłącznie podczas gwałtownego spadku temperatury (np. burza latem), ale przycisk "dobra widoczność" skutecznie problem rozwiązywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwierzyk Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 @konwil co masz na myśli pisząc przycisk "doba widoczność" ? Chodzi Ci o przycisk który włącza nadmuch na szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) @skwierzyk zauważ, że zaleca się używać trybu FAST jeśli wiezie się z tyłu pasażerów. Pewnie ze względu na parowanie szyb właśnie. Edytowane 1 Października 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Fast używam tylko latem, kiedy jest naprawdę gorąco, z tyłu marudzą dzieciaki a w bagażniku sapie Golden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Ja też nie używam bo mi szyby nie parują ale Reno zaleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Ja trybu 'fast' używam co chwilę, na przemian z 'auto' i 'soft' - polecam popróbować Tak, przycisk 'dobra widoczność' - zgodnie z powyższym wyciągiem z instrukcji - to jeszcze z Megane II znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi