aniewa Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 2 godziny temu, halas2 napisał: Gdzie idą wężyki od FIltra DPF? Gdzie znajduje się czujnik? Sprawdził bym jeszcze bo ta spadająca ilość sadzy mnie zdziwiła Wszystko znajdziesz pod nadwoziem, dostęp tylko z kanału. Czujnik jest trudno dostępny, ledwo go widać, umieszczony jest nad przekładnią kierowniczą. Z filtra wychodzi stalowa rurka która następnie połączona jest z grubszym wężykiem i do czujnika ciśnienia oraz termopara do czujnika temperatury. Oba czujniki umieszczone są w tym samym miejscu. Poziom sadzy nie jest mierzony z aptekarską precyzją. Podczas jazdy wskazania poziomu sadzy są płynne, może nawet ubywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 To dlatego nie znalazłem czujnika :). Ostatnio jak byłem na kanale to wężyki przy filtrze wyglądały ok. Odczyt 11g był po jeździe autostradą. a spadł na 10 po spokojnie zrobionej trasie 100km z czego 20 w mieście z lekkim korkiem. Dlatego mnie to zdziwiło. Dziś po takiej samej trasie sprawdzę jak wygląda odczyt. Dzięki za info Po dzisiejszej trasie jest 12.8g na prawie 1300km czyli wychodzi 1g na 100km. Wygląda że wszystko jest ok. Dobry przeskok z wypalania co 240km. Jeżdżę obserwuję ale temat wydaje się zamknięty przynajmniej z mojej strony. Dzięki wszystkim za udzielenie się w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpalys Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Ktoś wie jakim momentem powinien być dokręcony taki wtryskiwacz w silniku K9k 836? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 28 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmalos Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Witam wszystkich na forum, a szczególnie Aniewa. Prawie cztery lata temu zaczęły się problemy z wtryskami Continental 166008052R w silniku 1,5dCI mojej Megane III Wtedy tez założyłem ten post. 1/ Niewiele się zmieniło od 4 lat. W ciągu czterech lat wymieniłem już wszystkie wtryskiwacze, w jednym cylindrze wymieniłem nawet dwa razy wtryskiwacz. Jeżdżę bardzo mało do 5 tys. rocznie i tak aby w każdej chwili samochód dało się przyholować. W każdej chwili może zdarzyć się awaria wtryskiwaczy. 2/ Opanowałem oprogramowanie DDT2000 i Pyren oraz bazy komend Renault, mogę służyć pomocą w tych tematach. 3/ Obecnie wszystkie wtryskiwacze zostały poprawnie zakodowane ale nie da się wykonać ich adaptacji ID009 KOD WTRYSKIWACZA CYLINDER 1 B4FJKJ ID010 KOD WTRYSKIWACZA CYLINDER 2 BBHKLJ ID011 KOD WTRYSKIWACZA CYLINDER 3 A0FCFH ID012 KOD WTRYSKIWACZA CYLINDER 4 A9NGHC PR364 KOREKCJA WYDATKU PALIWA W CYLINDRZE 1 0.98 PR405 KOREKCJA WYDATKU PALIWA CYL. 2 0.98 PR406 KOREKCJA WYDATKU PALIWA CYL. 3 1.05 PR365 KOREKCJA WYDATKU PALIWA W CYLINDRZE 4 0.98 PR1035 STAN DOSTOSOWANIA CYLINDRA 1 0 PR1036 STAN DOSTOSOWANIA CYLINDRA 2 0 PR1037 STAN DOSTOSOWANIA CYLINDRA 3 0 PR1038 STAN DOSTOSOWANIA CYLINDRA 4 0 6/ Stale pojawiają się błędy wtryskiwaczy i inne błędy BŁEDY MODUŁU WTRYSK 1 - DTC020341 (DF028) OBWÓD STEROWANIA WTRYSKIWACZEM: CYLINDER 3 4.DEF OBECNY 2 - DTC020441 (DF029) OBWÓD STEROWANIA WTRYSKIWACZEM: CYLINDER 4 4.DEF OBECNY 3 - DTC1525F3 (DF1012) ZGODNOŚĆ INF. MULTIPL. DLA REG./OGR. PRĘDK. DEF OBECNY BŁĘDY MODUŁU ABS 1 - DTC407481 (DF251) INF. MULTIPL. - MOMENT OBR. SILNIKA RZECZYWISTY --- ZAPAMIĘTANY BŁĘDY UPC 1 - DTC923115 (DF054) OBWÓD ŚWIATEŁ DZIENNYCH AUTOMATYCZNYCH CO.1 OBECNY Lista błędów podsumowanie 1 - 7A(7E0) 1 10742 WTRYSK 4 2 - 01(740) 2 10720 ABS/ABR 1 8 - 27(74D) 20 10719 UPC 2 7/ Oddałbym ten samochód do naprawy do elektryka ale nikt nie wie ile taka naprawa będzie kosztować a nawet nie wiadomo czy to da się naprawić. 8/ Obecnie trzeba byłoby już sprawdzać/wymieniać wiązki a następnie wymieniać ECU 9/ Czy ktoś z Was na forum zna dobrego fachowca który może podjąć się naprawy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Co do adaptacji cylindra to wartość z 0 zmieni się na 1 tylko wówczas gdy podczas jazdy temperatura silnika będzie oscylować blisko 80 stopni. Jak masz uszkodzony termostat to silnik nie osiągnie tej temperatury i adaptacja nie przejdzie. Co do błędów z obwodem wtryskiwaczy3 i 4 to trudno coś doradzić. Bo to może być zarówno błąd w sterowniku silnika jak i brak odpowiedniej rezystancji w stosie piezo. W razie wystąpienia błędu można by zmierzyć rezystancję wtryskiwacza po wypięciu najniższej szarej wtyczki w sterowniku i zmierzyć opór wtryskiwacza między pinami wypiętej szarej wtyczki P3 Q3 dla wtrysku numer 3 lub P4 Q4 dla wtrysku numer 4. Opór powinien oscylować blisko 200 kiloomów. Poniżej 150 kiloomów będzie błąd obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Trochę śmieszno, trochę straszno, cztery lata jeździsz niesprawnym samochodem?? Wymień sterownik, te wtryski są w zasadzie pancerne. Owszem, chyba nawet zdarzyło się, że padł koledze @aniewa, ale to tylko wyjątek, potwierdzający regułę. aha, kodowanie wtryskiwaczy zalecam robić CLIPem Widzę, że kolega z Warszawy, a ja czasami tam pomieszkuję, to w zasadzie mogę Ci sterownik opchnąć a jak to nie będzie jego wina, to mi go zwrócisz a ja Ci oddam kasę jak się dogadamy. W razie co to tu masz namiar do ogarniętego elektronika: http://dskelectronic.pl/index.html co Ci zrobi klona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepio126 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 W dniu 24.07.2019 o 10:43, halas2 napisał: Z olejem 2t zrobiłem około 2tys km. Nie klepią już tak nieprzyjemnie. - W aucie po deszczu nie zbiera się woda. Wygląda to ok. Przerabiałem zatkane odpływy w Lagunie jak miałem. - Z czerwonym polem wiadomo nie trzymam ciągle na odcince. Bardziej chodziło mi o fakt że nie zmieniam biegów przy 2tys. I nie boje się 3.5tys obrotow:) -co do korekt wieczorem po pracy podłącze clipa i zamieszczę zrzut ekranu. Będa to najdokładniej przekazane wartości. Nie mniej jednak są blisko 1. a takie obroty sa w dieslu złe jak jedziesz równo? W dniu 28.08.2022 o 23:00, omega napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa czy ja wiem czy pancerne ...mi padł jeden całkowicie podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Wcale nie są pancerne:). Znam już kilka sztuk uszkodzonych. I maszyna od wtrysków tez mówiła że są uszkodzone. Ale na pewno nie są to najgorsze wtryski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 W Siemensie padają stosy piezo tracąc rezystancję natomiast w Delphi padały zaworki po 220 zł. Stosy piezo nie są w ogóle dostępne a zaworki do Delphi można wymienić nawet na podwórku. Jedne i drugie z powodzeniem powinny wytrzymywać ponad 200 kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Stos piezo da się kupić. http://sklep.moto-car.net/sklep/diesel-siemens_CEWKA_cewka-siemens-continental-gwarancja-rozruchowa.aspx Widziałem w jakimś sklepie nowe końcówki tych wtrysków. Mechanicznie też da się je zabić. Co nie zmienia aktu że bez ustawiania na maszynie nic nam z części bo skąd mieć kod. Chociaż to udana konstrukcja biorąc pod uwagę że mają dużo mniejszy skok pacy niż elektromagnetyczne a mimo wszystko potrafią zrobić uczciwie dobry przebieg. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ciekawe czy to jest oryginał? Do tej pory była informacja, że nie są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ciekawe. Tego się pewnie nie dowiemy. Wiem napewno że można go podregulować dokręcając nakrętkę stosu. Widziałem takie cuda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Podłączasz torque lub pyclip na uruchomionym silniku i delikatnie obracasz nakrętką za pomocą klucza 26 aż korekta wyjdzie 1. Może to i dobry sposób, nigdy nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Też słyszałem o tym właśnie też nie próbowałem. Ale po kupnie auta jeden z moich wtrysków na stole wyszło że ma dawkę powtrysku złą ale gość powiedział że go wyreguluje. I za 5minut było gotowe i dostałem nowy kod. Myślę że nic innego nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi