el_ryba Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 18 godzin temu, szeryf85 napisał: Sami zmienialiście olej? Trudna operacja? Tak sami, ale najlepiej mieć druga osobę do pomocy. Wymiana mega prosta, widać korek spustowy a korek przez który wlewamy olej to taki biały plastikowy motylek z boku skrzyni. Do wlania oleju zrobiłem lejek z 1.5l butelki i kawałka wężyka. Wywierciłem dziurkę w nakrętce, wkleiłem metr wężyka na klej na gorąco i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf85 Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 A wiecie może ile oleju wchodzi do skrzyni PK4027 (1.6 dci)? I jaki najlepiej kupić? W dniu 23.07.2021 o 20:07, aniewa napisał: Kanał bardzo wskazany a sama operacja stosunkowo prosta. Do odkręcenia korka spustowego potrzebny kwadrat o boku 9 mm, taki jak do korka oleju w silniku. Na pewno 9mm? Bo google piszą o 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxor1289 Opublikowano 26 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Korek jest 8 mm jak w każdym Renault. W dniu 23.07.2021 o 14:12, szeryf85 napisał: Sami zmienialiście olej? Trudna operacja? Bez kanału pewnie nie ma co podchodzić.... Nie potrzeba żadnego kanału. Wystarczą chęci Wystarczy lewarek i kobyłki lub cokolwiek na czym podeprzesz dodatkowo auto. Zlewasz stary olej dolnym korkiem (kwadrat 8mm) i wlewasz nowy bocznym otworem (np. dużą strzykawką z wężykiem) zakręcanym motylkiem. Robota prosta, trzeba jeszcze zrzucić osłonę pod silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mmmakintosz Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) Witam, co ile powinno się wymieniać olej w skrzyni manualnej? Ostatnio wymianę miałem przy 92 kkm , teraz mam 166 kkm, czy to już czas ? Edytowane 15 Lutego 2023 przez Mmmakintosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Najwyższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mmmakintosz Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) Mała pomyłka, olej był wymieniony przy 92 kkm Edytowane 16 Lutego 2023 przez Krzychu Usunięcie cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Im częściej tym lepiej. Co prawda w manuału nie ma on tak ciężkiego życia jak w automacie to również spełnia ważne role: ochronna antykorozyjna nie tylko kół zębatych, ale i synchronizatorów brązowych, odbieranie ciepła. Zmienne warunki eksploatacyjne- wilgoć i temperatura skracają życie oleju. Po za tym w manualnej skrzyni nie ma filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Bez przesady. Zobacz do książki jak przewiduje producent, bo nie pamiętam. Ja wymieniam przy okazji np. teraz przy wymianie sprzęgła. Specjalnie takiej procedury chyba nie ma sensu robić. Na pewno w niczym to nie pomoże, ale i nie zaszkodzi (na psychikę na pewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Ja wymieniam co 100tys w manualu. Poprawia się głównie praca synchronizatorów w zimie gdy skrzynia jest jeszcze zimna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Panowie to ile tego oleju powinno być wlane ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Leje się aż zacznie wypływać z otworu, którym wlewasz olej. Jeżeli masz skrzynię ND4 to według specyfikacji wchodzi tam 2,1 L, do skrzyni TL4 wlewa się 1,9 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi