seimi Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Ostatnio zauważyłem, że gdy jadę autem podczas gdy jeszcze silnik nie zszedł z wysokich obrotów (prawie 1,5 tys.), przez kilka sekund mi sie dławi/szarpie jakby nie pracował na wszystkich cylindrach. Zdarza się to rzadko, ponieważ przeważnie niż rozpocznę jazdę zamykam jeszcze garaż i silnik zdąrzy zejść z obrotów. Macie też tak? Raczej pomijam kwestię paliwa, gdyż tankuję na markowych stacjach. Dopóki nie pokaże się żaden błąd, ASO nic pewnie nie zrobi. Powoli już tracę cierpliwość do tego samochodu... Dodam, że mam przejechane 2,5 tys. km. Edytowane 3 Maja 2019 przez seimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajans Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Trudne do zdiagnozowania, podłączałeś kompa? Może być błahy problem np z filtrem powietrza. Częśto jak samochód się dławi to wygląda jakby prakowało mu tlenu. Może coś w ten desen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Nie mam komputera do auta. Z resztą auto mam od lutego i nie planowałem grzebać w jego ustawieniach na gwarancji. Wydaje mi się, że przyczyna może tkwić w nienaturalnie wysokich obrotach po uruchomieniu zimnego silnika. Kto wie czy go tam za bardzo nie zalewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 1 godzinę temu, seimi napisał: Ostatnio zauważyłem, że gdy jadę autem podczas gdy jeszcze silnik nie zszedł z wysokich obrotów (prawie 1,5 tys.), przez kilka sekund mi sie dławi/szarpie jakby nie pracował na wszystkich cylindrach. Sprawdzić czy; - cewki i świece są suche i czyste ( przed startem ), - wykręcić świece i zobaczyć ich stan, - ewentualnie zamienić świece miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 W nowym samochodzie ? @Andrzej-2010 Nie rób jaj ;) jest opinia ze to celowy zabieg konstruktorów samochodu. Samochód chodzi na bogatej mieszance żeby jak najszybciej nagrzać filtr FAP tak aby spełniał normy spalania. Po prostu dodawaj więcej gazu. I kręć samochód wyżej na obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Rno nie słynie z "dobrych" map wtrysku w silnikach turbo. Pewnie jak w poprzednich TCe zimny silnik będzie zalewany wiadrami paliwa. Tutaj pomogą odczyty LTFT i STFT z np. Torqa. Jak LTFT będzie na minusie (jak dobrze pamiętam) tzn że mieszanka zbyt bogata. Ja u siebie w 1.4 Tce tą wartość mam koło -10 więc silnik ciągle zalewany paliwem :S Tak się chyba reno zabezpiecza przed wypalaniem zaworów/gniazd/ topieniem tłoków. Wolą dolać paliwa niż uszkodzić silnik, resztę przepali katalizator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Koniecznie jedź do ASO skoro samochód jest na gwarancji. Może jest jakiś nowy soft dla silnika, i eliminuje powyższe problemy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Dnia 30.05.2019 o 14:35, mayn napisał: Koniecznie jedź do ASO skoro samochód jest na gwarancji. Może jest jakiś nowy soft dla silnika, i eliminuje powyższe problemy..... Do 1.33 140 KM jest nowy soft i jest zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seimi Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Byłem w ASO zgłosić problem dławienia. Zrobili adaptację przepustnicy. O nowym sofcie nie słyszeli. Oczywiście problem pozostał :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msobo Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Ewidentnie coś jest nie tak a wysokie obroty silnika na moje oko kompletnie nie mają z tym nic wspólnego.Tez mam 1.33 tce każdego dnia rano ruszam samochodem nawet jak obroty po uruchomieniu silnika nie zdążyły jeszcze opasc i nigdy nie zdażyło mi się żeby samochód zaczol szarpać,dławić się albo pracować na 2 gary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Jak macie torq i wtyk obd2 na BT to sprawdzcie sobie wartość LTFT. Jak będzie mocno na minusie to już wiecie czemu szarpie na zimnym. Pewnie mapa tak zrobiona, że zalewa cylindry paliwem raz żeby szybciej go nagrzać (eko), a 2 w reno soft ECU piszą małpy i dlatego tak jest xd. Ja w 1.4 tce mam LTFT na prawie -10 (stąd też te wysokie spalanie). Wszystko mam sprawne. STFT idzie do 0 i tak je trzyma jak wciśniemy więcej gazu (turbinka pompuje więcej powietrza). Przy delikatnym operowaniu gazem ciągle STFT jest w granicach -3 czyli zalewania paliwem. U mnie na zimnym też potrafi lekko poszarpywać silnik jakby zapłony wypadały na luzie (też nie zawsze) ale jak się ruszy to w sumie jest dobrze i nic nie szarpie. Taki urok tych silników najwidoczniej. Nie wiem jaki mam soft silnika być może stary jakiś ale go nie zmieniam bo w nowszych pewnie pozmieniali przebieg momentu który tu mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 a ty umiesz czytać ze zrozumieniem czy tylko wyłapujesz z tekstu słówka? Nigdzie nie napisałem że małpy robią samochody tylko małpy (po SPZcie) piszą soft do silnika a tego robić nie umią (tak samo jak projektować skrzyń biegów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satisati Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Dnia 6.08.2019 o 21:45, seimi napisał: O nowym sofcie nie słyszeli. To zmień ASO, nie muszą słyszeć podłączają auto online do serwera Renault, uruchamiamy aktualizację i automat wymienia soft. Jest nowy !!!! w poniedziałek mi wgrali. Co zauważyłem - auto lepiej się zbiera ale to możne być efekt skasowania krótko i długoterminowej adaptacji, poza tym, słynny wskaźnik temperatury ożywa odrazu po odpaleniu. W nowym sofcie jest znaczna korekta map wtrysku - to już powiedział mi mechanik.... Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez satisati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Czy spadło spalanie? My grandtour 140 KM i pali z przewagą trasy i prędkości 105-110 około 6,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielta82 Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 ja mam tak samo i podchodze do tego ze ten typ tak mam po odpaleniu nie zaszkodzi poczekac około minuty obroty spadaja i jest wszystko w normie Regulamin forum się kłania odnośnie zasad pisania. Przeczytaj przed wysłaniem co palce nastukały, popraw błędy, wstaw odpowiednie znaki przestankowe. Trochę szacunku dla czytających - Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi