Baszar Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Witam, czy ktoś wie jaki jest zakres momentu obrotowego w tych silnikach? Z tego co znalazłem to maksymalny 190 Nm jest przy 2225 obr. na min. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Prosisz i masz; Zależność mocy i momentu obrotowego od prędkości obrotowej . Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Super dzięki! Tak jak da się wyczuć, ciągnie do około 3,5 tys. obr. na min. Pozdrawiam Ogólnie chciałem się dowiedzieć kiedy najlepiej zmieniać biegi. Z tego wykresu wynika, że między 2250 - 3500 tys obr. na min. Czyli tak żeby po zmianie biegu na wyższy, obroty silnika zatrzymywały się na początku najwyższego momentu obrotowego - czyli 2250 obr. min. Czy dobrze to rozumiem? Pozdrawiam. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Baszar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Poczytaj ciekawe spostrzeżenia kolegi @witman z dnia 29,12,2019 na temat stylu jazdy i spalania w tym silniku, opisane w tym linku https://megane.com.pl/topic/71682-problem-z-bardzo-wysokim-spalaniem-14-tce/page/14/#comments Edytowane 4 Stycznia 2020 przez aniewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Baszar napisał: Ogólnie chciałem się dowiedzieć kiedy najlepiej zmieniać biegi. Zależy w jakiej sytuacji, Zaleca się ; - witman - snucie się na niskich obrotach i zmiana biegów przy tych prędkościach nie jest ekonomiczna, wręcz przeciwnie, - generalnie aby silnik pracował w zakresie, pomiędzy max momentem a max mocą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Najlepsze wyniki spalania osiągniesz zawsze dynamicznie dochodząc do założonej prędkości i później ją utrzymując. Np na tempomacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 O spalanie mi nie chodzi tylko o zdrowy dla silnika i innych podzespołów sposób jazdy, w lecie jak i w zimie. Czyli zmieniać biegi tak jak wyżej napisałem. Nie pozwalać raczej aby obroty schodziły poniżej max. momentu obr. przy zmianie biegów np min. 2 - 2250 tys. obr. - a kręcić w górę można ewentualnie nawet do 5500 tys obrotów. Chyba dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 45 minut temu, Baszar napisał: Chyba dobrze to rozumiem? Dobrze rozumiesz z tym, że należy ograniczyć swoje zapędy ; - zimą, - na mokrej nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 No wiem, dopuki się auto dobrze nie rozgrzeje, to zmieniam biegi przy 2,5 tys max 3 tys w zimie i lecie. Tak wychodzi, bo inaczej czuć naprężenia. Zresztą raczej zawsze tak jeżdżę po mieście. Uważam, że przy tym aucie to min. Na autostradzie wchodzą większe obroty. Jasne że delikatnie obchdzę się z gazem wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 2 godziny temu, Sarna1 napisał: Najlepsze wyniki spalania osiągniesz...później ją utrzymując. Np na tempomacie. Niestety, jest to całkowicie nieprawda, jedno wyklucza drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Moj od 3 tyś dopiero drugiego życia dostaje, czuć kopa jakby zmienne fazy wchodziły w grę ale ja mam chyba powoli turbinkę do regeneracji więc Faktycznie od 2200-2300 czuć ewidentnie że kopa dostaje w zad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi