Szczotka75 Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam, od dłuższego czasu poszukuję Krakowie osoby, która wykona w mojej megane III coupe 2009 usługę aktywacji świateł dziennych z dograniem tej opcji w menu licznika. W ASO powiedziano mi, że aktywować, to może im się uda, ale do licznika to już nie dograją. Czy ktoś z Krakowa jest w stanie polecić mi osobę/warsztat, gdzie nareszcie uda się to wszystko zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Jak aktywujesz to opcja dziennych automatycznie pojawi się w liczniku. Odżałuj te 40 zł, kup ELM 327 i sam to zrób. Wejdziesz w konfigurację licznika i zaznaczysz, że masz dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczotka75 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Hmm zaciekawiłeś mnie tym tzw. interfejsem. Faktycznie na alledrogo razem z przesyłką wyjdzie ok 40 zł. Tylko czy aby napewno takie małe ustrojstwo w połączeniu z moim laptopem i mną (laik w temacie) da pożądany efekt ? To naprawdę takie banalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Byle to był ELM z chipem PIC18F25K80. Sam używam PyRen i czasami DDT4ALL i jest to bardzo proste i intuicyjne Co nie zmienia faktu, że nie można sobie wszystkiego klikać bez czytania Edytowane 13 Maja 2020 przez KDKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 @Szczotka75 jak będziesz miał tego ELM-a i połączysz go z laptopem to podam gotowe screny jak to zrobić. ELM ma być taki jak napisał kolega @KDKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Mam jakiegoś ELMa i nie mogłem się połączyć z EcuTweakerem (a np. Torque działa pięknie). Teraz rozumiem, że chodzi o chip PIC18F25K80, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 A więc: 1. USB czy Bluetooth? 2. Zwykły ELM teoretycznie powinien się połączyć i zezwolić na odczyt konfiguracji (sprawdzane na PyRen i DDT4ALL). Z PICem można dodatkowo zmieniać ustawienia (przynajmniej zauważyłem to w M2p2. Dopiero po zakupie z PICem mogłem coś zmienić. W zwykłym za każdym razem miałem błąd komunikacji) 3. Jeżeli uważasz, że odpaliłeś program poprawnie to sprawdź czy łączysz się po dobrym porcie COM i czy masz odpowiednie sterowniki (tańsze ELMy z PICem w menadżerze urządzeń mają wykrzyknik. Wtedy należy pobrać starsze sterowniki, które działają z "podróbkami") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczotka75 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Dzisiaj dotarł do mnie elm 327 pic18f25k80 z bt. Ściągnąłem ecu tweakera i plik ecu.zip. Jakiś screen znalazłem na którym zaznaczono opcje, które trzeba zmienić. Jutro pójdę do garażu i będę próbował, chociaż szczerze to przydałaby mi się instrukcja co i jak, krok po kroku. Mam lekkie obawy, że coś przestawie nie tak i zamiast polepszyć, to popie...e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Zacznij od przeskanowania programem ddt4all. do pobrania .Skanujesz klikając na lupę a następnie w menu "plik" jest opcja "zapisz listę ecu". Dowiesz się jaki masz konkretny ecu tablicy wskaźników i UCH. W Ecu Tweaker będziesz miał kilka do wyboru a musisz wiedzieć który wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczotka75 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 A więc tak: to ustrojstwo czyli elm 327 z bt łączy się z ecu tweakerem, ikona z prawej strony zmienia kolor z czerwonego na zielony. Jak mu klikne autoidentity to bodajże do wyboru mam scan kwp i ecu. Czy jedno czy drugie wybiorę to mieli mieli i nic. Natomiast co do ddt4all to zainstalowałem go na laptopie z win 7. Bt z laptopa wykryło elma, sterowniki zostały zainstalowane i sparowało laptopa z elmem. Program pokazuje mi porty 1,3,4. Przy wyborze 1 i 3 i próbie połączenia przez bt wywala błąd, że przez te porty nie może się połączyć. Jak mu ustawie port 4 to zaczyna mielić i tak z 10 minut i nic, rozłączam bo nie wiem czy tak długo ma być, czy znowu dupa. I tak w kółko. Trochę się wnerwiłem. Na tym elmie z bt są 3 diody i wszystkie na czerwono świecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undercover20 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Zapłon odpalony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) W folderze głównym ddt4all masz folder o wielkości około 1 GB o nazwie 'ecus" podobnie w pamięci głównej telefonu masz plik "ecu.zip" ? Ecu zip do pobrania np. TU Edytowane 17 Maja 2020 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczotka75 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 W końcu udało mi się połączyć na odpowiednim porcie ddt4all. Teraz pokolei: wybieram megane/scenic III, wchodze w ecu bcm i skanuje tą lupą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Tak,potem wejdź w menu plik i zapisz ECU. Podaj na forum jakie masz ECU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczotka75 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Nie wiem czy to to BCB-OBC_29b, jak dam skan all, bo jak ustawie konkretnie meg III to czegos takiego już nie ma, tylko scanning ecu różnych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi