Skocz do zawartości

Dwie karty, jednak brak grota zapasowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

niedawno zakupiłem Renault Megane IV Grandtour, jednak osoba od której kupowałem nie posiadała (zgubiła) zapasowy grot, których jest chowany w jeden z kart-kluczy. Mam obie karty, ale niestety brak tego grota i zbliżający się okres zimowy powoduje, że chciałbym go jednak mieć. W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy zakup czystego grota (np. https://allegro.pl/oferta/renault-megane-4-scenic-iv-karta-grot-obudowa-8848764781) i udanie się z nim do ślusarza przyniesie zamierzony skutek?
  2. Czy są jeszcze jakieś inne opcje?

Dzięki z góry za informację.

@bieniu89 a masz w ogóle jakiś grot oryginalny ?  - jeśli nie to chyba może być problem, bo na podstawie czego Ci kluczarz dotnie ten surowy.

Chyba że masz takiego magika jak u nas w Radomiu, który na podstawie zamka dorabia klucze.

Edytowane przez MarcinDe

42 minuty temu, bieniu89 napisał:

Czy zakup czystego grota (np. https://allegro.pl/oferta/renault-megane-4-scenic-iv-karta-grot-obudowa-8848764781) i udanie się z nim do ślusarza przyniesie zamierzony skutek?

Powinien przynieść - dorobi na podstawie drugiego grota - ale przeważnie nie dają gwarancji, że zadziała :) - koszt ok. 50 zł

Ja kupowałem na Ali za 6 zł :) - bo dzieciaki się kartą bawiły i zgubiły grot.

42 minuty temu, bieniu89 napisał:

Czy są jeszcze jakieś inne opcje?

Udać się do ASO - na podstawie win przyślą z Francji nową kartę z grote po paru tygodniach  :) - ale koszt zwala z nóg - coś koło 600 zł.

Edytowane przez sylwekdm

Ja poszedłem od razu do gościa od dorabiania kluczy (zahaczyłem dwa i w drugim nie było problemu). Miał groty do Renówek na miejscu. Cena grotu z dorobienie na podstawie oryginalnego kluczyka 40 zł i 5 minut :) (w M2, ale jak patrzę na ali czy allegro to ceny "czystych" grotów są podobne)

Edytowane przez KDKJ

No właśnie problem w tym, że nie mam żadnego grota - mam jedynie dwie karty-klucze. Liczyłem właśnie na to, że na podstawie zamka będzie w stanie taki grot zrobić (a najlepiej dwa, do obu kart). Zamówienie nowych kart z grotami mi dzisiaj jeden człowiek zaproponował, ale koszt 600-700 PLN jest porażający..

6 godzin temu, bieniu89 napisał:

których jest chowany w jeden z kart-kluczy.

To teraz zasadnicze pytanie dla posiadaczy Meganek IV - czy w obydwu kartach jest grot, czy tylko w jednej?

Nie wiem jak w M4, ale w M2 można sprawdzić ile jest przypisanych kart (PyREN, DDT, Clip. W Delphi nie widziałem). Na Twoim miejscu bym zerknął bo w razie co te braki grotów mogą być najmniejszym problemem.

Jak nie ma w obu kartach to CLIP i sprawdzenie czy przypadkiem nie ma więcej kart dopisanych. Coś to podejrzane - żeby ten grot zgubić to trzeba kartę rozłożyć, a to robi się tylko na wymianę baterii. 

Może się okazać, że pewnego dnia wyjdziesz, a auta nie będzie. A żadna polisa AC nie wypłaci za taki numer odszkodowania.

Ja bym się zastanowił nad zmianą zamków i przeprogramowaniem komputera na inne karty.

koszt nowej karty w Aso do Megane IV to ponad 1200 brutoo z programowaniem (sama karta 1000)

zawsze mozna podjechac do serwisu wyprogramowac wszystkie karty i zaprogramowac te 2 które sa od nowa

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania :!: - Prezes