podedodo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Cześć, mam pytanie czy ktoś napotkał już problem i być może udało mu się rozwiązać z resetowaniem się liczników i ustawień trybu jazdy w Megane 4 1.5dCi po zostawianiu samochodu na mrozie. Otóż problem jest taki, aktualnie co wieczór są ujemne temperatury i co ranek jak odpalam to mam zresetowane średnie spalanie, przejechane kilometry, średnią prędkość, domyślnie ustawiony tryb jazdy eko z zielonym kolorem, oraz tylko na wyświetlaczu z zegarami reset na język niemiecki (auto jest z rynku austriackiego). Byłem już z tym 2 razy w ASO Renault - 1 wizyta w listopadzie, to dostałem informacje, że czasem może się tak dziać, ale ochłodziło się i dzieję się codziennie, 2 - wizyta poprosiłem o sprawdzenie akumulatora. Otrzymałem informację, że stan jest Dobry, został doładowany i przeprogramowany moduł UPC. Niestety noc po serwisie znowu reset, ktoś wie z czym może być problem i gdzie go mogę oddać to solidnej naprawy usterki? Dodam jeszcze, że po każdorazowym wyjściu z samochodu (dłużej niż 30min) co prawda nie ma pełnego resetu, ale zmienia mi się kolor na czerwony, gdzie używam niebieski, ktoś coś wie? W piątek jadę do ASO, gdyż świeci mi się (właśnie po 2 wizycie) oczyszczenie odstojnika oleju napędowego i mają mi wymienić obudowę filtra, to być może ktoś zna odpowiedź na w/w problem i podpowie jak ich nakierować w ASO, żeby lepiej się im udało na to spojrzeć Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Wg.mnie aku do wymiany. Serwis nic nie przeprogramował. Liczą że ponownie przyjedziesz. Miałem tak w nowym capturze: drugim razem przy mnie aktualizowali oprogramowanie i teraz jest dobrze. Nie masz voltomierza do zapalniczki? Zobacz co się dzieje z ładowaniem po rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podedodo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) No ja też w żadne przeprogramowanie nie wierzę, ale poprosiłem o test akumulatora, który wykonali i pokazali mi nawet jakiś kwitek z rezultatem "Dobry", to że czas zmienić serwis to jest pewnie jasne tylko nie wiem gdzie z tym iść, co powiedzieć i kto mi to w końcu dobrze naprawi. 22 minuty temu, szwagier24a napisał: Nie masz voltomierza do zapalniczki? Zobacz co się dzieje z ładowaniem po rozruchu. Wolałbym samemu nic nie próbować,a bo nie czuje się kompetentny A przeczytałem dokładniej, skombinuje sobie taki woltomierz i sprawdzę, jakie mam wnioski z tego wyciągnąć? Dobra skoro i tak muszę do nich jechać w piątek na wymianę obudowy filtra (co mam nadzieje chociaż 1 problem rozwiąże), to powiem że problem się nie rozwiązał i poproszę o przyglądnięcie się jeszcze raz lub może aktualizacje oprogramowania. Jak nie to będę szukał dalej. Jest gdzieś lista rekomendowanych serwisów do Renault, gdzie można poszukać? Edytowane 8 Grudnia 2021 przez podedodo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Ile lat ma akumulator? Jakie jazdy masz ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podedodo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Tyle co samochód - rok produkcji to 2017. No właśnie jeżdżę praktycznie zawsze długie odcinki, autostrady i +20km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Akumulatory typu EFB - wytrzymują średnio 3 do 4 lat max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podedodo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Bardzo mnie dziwi, tylko że w aso nie zdecydowali się go wymienić - w zasadzie dałem im jasną informację, żeby go wymienili bez pytania jeśli coś jest nie tak. Ale widocznie muszę gdzieś indziej oddać i rozwiązać problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 w 2017/2018 roku był problem z samoresetującym się radiem i przecież wymieniali te radia na gwarancji. Było chyba o tym na forum, że wrzucały się domyślne ustawienia Rlinka. Ktoś chyba nawet pisał, że wymiana zegarów pomogła? już nie pamiętam. Warto podpiąć inny akumulator i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Na forum jest o tym, wymieniane zostały zegary i problem ustępował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Ładowanie nie zaczyna się jednocześnie z uruchomieniem silnika tylko kilka sekund później. Przypuszczam, że u Ciebie rezystancję wewnętrzna akumulatora jest rzędu 6-7 mOhm. Przy pojemności 70 Ah (ja taki mam przy 1.3) powinien być w okolicach 3-4 mOhm. 10 mOhm to bezwzględna wymiana. Zresztą podczas grzania świec jak spada napięcie poniżej 10V to do wymiany. Ta 70 wydaje się dobra - waży 19,7 kg. Im cięższy tym lepszy. Kupując nowy trzeba wziąć wagę ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podedodo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 3 godziny temu, Sarna1 napisał: Na forum jest o tym, wymieniane zostały zegary i problem ustępował. Dzięki znalazłem, będę sugerował następnym razem żeby to sprawdzić. 49 minut temu, szwagier24a napisał: Zresztą podczas grzania świec jak spada napięcie poniżej 10V to do wymiany. Zamówiłem jakiś woltomierz z allegro, będę zerkał za 2 dni jak przyjdzie, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzs Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Hej, Jakieś wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi