Sadam49 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Cześć! Pytanie o ilość paliwa i wskazania cyfrowego zegara. Megane 3 HB 1.4 Tce 131km. Ile mieści bak zalany na full? Na razie nie tankowałem od rezerwy tylko zazwyczaj dużo przed i do pełna wlałem ostatnio 42L. Druga rzecz na cyfrowym wskaźniku paliwa, jedna kostka ile może oznaczać litrów? ? kwestia jest taka że zatankowałem pod korek i dwa kwadraciki (1/4 całego wskaźnika) zniknęły po zużyciu 9,5 litra paliwa według wskazań komputera. Jeśli 2 kwadraciki oznaczałyby 10 litrów to bak łącznie pomieściłby 40 co ma się nijak do mojego ostatniego tankowania. Ktoś coś wie na ten temat? Ewentualnie może poprzez ddt4all można coś zmienić, zaadaptować, zresetować czy bóg wie co zrobić odnośnie cyfrowego wskaźnika? Bo według mnie jakoś szybko te kwadraciki mi uciekają hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jak informuje instrukcja pełny zbiornik to około 59 litrów. Z moich niezbyt uważnych obserwacji wynika, że przy tankowaniu połowy zbiornika wg wskaźnika rzeczywiście wchodzi ca. 30 l. Natomiast nie byłem na tyle ciekawy aby sprawdzić ile to będzie przy zniknięciu pojedyńczego kwadracika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 9 minut temu, Laros napisał: Z moich niezbyt uważnych obserwacji wynika, że przy tankowaniu połowy zbiornika wg wskaźnika rzeczywiście wchodzi ca. 30 l. Czyli teoretycznie prawidłowo ale nie do końca. Zastanawiam się na co bardziej patrzeć na wskazania kwadracików i to nimi sugerować się kiedy pojechać na stację czy na wskazania komputera odnośnie pozostałego dystansu do przejechania i wtedy przy jakiejś wartości odwiedzić stację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Tu masz fotkę poglądową z programu pyren z modelu megane3 i tam mniej wiecej jest pokazana ilość paliwa przy konkretnym kwadraciku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Z tego wynika, że 5l to rezerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sadam49 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 UWAGA! PRZEDSTAWIAM WYKŁAD NA TEN TEMAT DLA ZAINTERESOWANYCH I WSZYSTKICH KTÓRZY SĄ CIEKAWI TEGO TEMATU JAK I JA! BYĆ MOŻE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ PRZYPIĘCIA TEMATU/POSTU LUB WYRÓŻNIENIA GO W JAKIŚ SPOSÓB PRZEZ MODERATORÓW ABY ZAINTERESOWANI MOGLI WYSZUKAĆ GO BEZ PROBLEMÓW. PODZIĘKOWANIA DLA @fullxda ORAZ @Laros ZA ICH WYPOWIEDZI KTÓRE BYŁY POMOCNE I POZWOLIŁY MI WYKONAĆ TO CO PONIŻEJ. Dzięki uprzejmości kolegi @fullxda który zamieścił zdjęcie ukazujące mniej więcej ilość paliwa pozostałą w baku przy danych wskazaniach cyfrowego wskaznika paliwa udało mi się rozwikłać temat ile mniej więcej zużytego paliwa oznacza zgaśnięcie poszczególnych kwadracików na wyświetlaczu i nie tylko. Przystępując do wyjaśnień: W momencie gdy świecą wszystkie kwadraciki jesteśmy informowani o tym że mamy 55 L paliwa do zużycia +4 L rezerwy tym samym uzyskujemy całą pojemność baku czyli wspomniane przez producenta 59 L. Pyren określa to jako 1/1 czyli pełny zbiornik (zdjecie poniżej). Komputer najwidoczniej nie wlicza rezerwy i traktuje ją oddzielnie ale to też wyjaśnię i pokażę. Gdy na wyświetlaczu widzimy 7 zapełnionych kwadracików w tym kwadracik rezerwy to pozostało nam 51 L (ilość bez rezerwy). Pyren określa wtedy stan zbiornika jako 7/8. Następnie 6 zapełnionych w tym kwadracik rezerwy to pozostałe 45 L (ilość bez rezerwy). Pyren określa ten stan jako 3/4. Dalej, 5 zapełnionych w tym kwadracik rezerwy to pozostałe 35 L paliwa (ilość bez rezerwy). Pyren taki stan określa jako 5/8. Zapełnione 4 kwadraciki w tym kwadracik rezerwy to informacja że pozostało 25 L (ilość bez rezerwy). Według Pyren jest to 1/2. I tu na chwilkę się zatrzymamy bo z kolei kolega @Laros dorzucił swoje 5 groszy i również pomógł ogarnąć mi swoją wypowiedzią cały temat. Według Pyren zostaje w baku 25 litrów paliwa, a wskaźnik cyfrowy jest zapełniony do połowy. Kolega Laros nie mylił się i przy wskazaniu połowy gdy zatankujemy wejdzie 30 litrów paliwa. Proste wyliczenie pozostałe 25 litrów+30 litrów zatankowane+4 litry rezerwy = 59 litrów czyli pełen bak. Owszem może być tak że wejdzie nam 32-33 litry to po prostu oznacza że jest połowa wskaźnika ale już bliżej jest do zgaśnięcia kolejnego kwadracika. Kontynuując: Gdy zapełnione mamy 3 kwadraciki w tym kwadracik rezerwy to zostało 16 litrów paliwa (ilość bez rezerwy). Pyren określa to jako 3/8. Zapełnione 2 kwadraciki w tym kwadracik rezerwy to informacja, że zostało 7 litrów paliwa (ilość bez rezerwy). Pyren określa to jako 1/4. No i najbardziej smutny, bolesny i kosztowny widok jaki można zobaczyć we własnym aucie to zapalenie się rezerwy. W tym momencie mamy podświetlony tylko 1 kwadracik (od dołu) i to oznacza że pozostało nam 4 litry paliwa. Pyren określa to jako 1 I. I tu jest ciekawie wyjaśniam dlaczego, otóż rezerwa jest traktowana jako 8 litrów w rzeczywistości posiadanego paliwa, a nie 4. Kilka osób którzy rownież pomagali mi rozwikłać cały temat potwierdziło, że po zapaleniu się rezerwy wchodzi im około 50-52 litry paliwa co faktycznie pozwala uzyskać pełen bak na poziomie 59 litrów. Mało zrozumiałe? Poniżej wyjaśniam co ile zużytego paliwa znika dany kwadracik i dopiero to pozwala całkowicie rozwiać wątpliwości, przynajmniej u mnie. Zachęcam do dalszej lektury. Znikanie danego kwadracika jest oczywiście powiązane z tym jak dynamicznie jeździmy i jakie mamy średnie spalanie oraz co najważniejsze ze wskazaniami komputera pokładowego co jest określane jako Ilość zużytego paliwa. Wiadome jest, że jeśli jeździmy agresywnie to szybciej zużyjemy daną ilość paliwa co wpłynie na zniknięcie danego kwadracika na wyświetlaczu. Przy danej zużytej ilości paliwa gaśnie jeden kwadracik i jak się okazuje prawie każdy kwadracik to inna ilość zużytego paliwa. To co wyszło według wyliczeń pokryło się z tym co zaobserwowałem wcześniej u siebie w aucie. Przedstawia się to następująco (oczywiście zawsze zaczynamy od górnego kwadracika tego przy cyfrze 1 na wskaźniku cyfrowym): Znika pierwszy kwadracik co oznacza, że zużyliśmy ok. 4 litry paliwa (pozostaje ~51 L) Drugi kwadracik, zużyliśmy ~10 litrów paliwa (pozostaje ~45 L) Trzeci kwadracik, zużyiliśmy ~20 litrów (pozostaje ~35 L) Czwarty kwadracik, zużyliśmy ~30 litrów (pozostaje ~25 L) Piąty kwadracik, zużyliśmy ~39 litrów (pozostaje ~16L) Szósty kwadracik, zużyliśmy ~48 litrów (pozostaje ~7 L) Siódmy kwadracik, zużyliśmy ~51 litrów paliwa. W tym momencie zapala się rezerwa i jak pisałem wyżej kilka osób potwierdziło, że w momencie zapalenia się rezerwy byli w stanie zatankować ~50-52 litry paliwa. Co oznacza, że w po zapaleniu się rezerwy mamy 8 litrów pozostałego paliwa, a nie 4 co pokazuje chociażby program Pyren, komputer zatem traktuje rezerwę całkowicie oddzielnie. Pyren pokazuje pełny zbiornik (1/1) jako 55 litrów czyli nie bierze pod uwagę rezerwy daltego też w momencie zgaśnięcia przedostatniego (siódmego) kwadracika tego przed kwadracikiem rezerwy Pyren wykazuje, że zostają 4 litry, owszem zostają 4 litry według programu + 4 litry rezerwy której on nie bierze pod uwagę. Przedostatni, siódmy kwadracik znika przy żużyciu paliwa na poziomie 51 litrów i już nam świeci rezerwa czyli 51+4 litry pozostałe według Pyren=55 litrów, pozostają jeszcze 4 litry rezerwy bo przecież zbiornik ma 59 litrów i rachunek nam się wyrównuje, a my mamy czarno na białym, że rezerwa wynosi 8 litrów. Widziałem kilka razy na forum wypowiedzi użytkowników, którzy twierdzą że rezerwa zapala się im gdy mają ok. 8 litrów paliwa w baku co również potwierdza powyższe obliczenia i wyjaśnienia. Jak wspomniałem pokrywa się to również z tym co zaobserwowałem u siebie w aucie, otóż pierwszy kwadracik zniknął mi w momencie gdy komputer wskazywał zużycie 4.5 litra drugi kwadracik zniknął mi przy zużyciu ~10 litrów. Niestety nie mam pojęcia czy gdy zgaśnie nam ostatni (ósmy kwadracik) to czy auto gaśnie czy nie, teoretycznie po zniknięciu tego kwadracika pozostają ~4 litry paliwa. Jeśli auto gaśnie to najprawdopodobniej jest to zabieg producenta aby nie wysuszyć zbiornika, żeby pompa nie zaciągnęła syfu i powoduje to zostanie tych czterech litrów w zbiorniku wtedy faktycznie rezerwa wynosiłaby 4 litry, bo 4 pozostałe są niewykorzystane. Jednak nie wiem czy tak jest, poza tym kto jeździ autem do zgaśnięcia :) Jeśli jednak tak nie jest to jak wyżej wspomniałem, rezerwa jest na 8 litrów. Poniżej zamieszczam również graficzne wskazania tego co opisałem powyżej. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Napracowane! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romano76 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Po zgaśnięciu ostatniego kwadraciku i zatankowaniu 20 l. pokazuje połowę baku. Sprawdzone kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 4 minuty temu, romano76 napisał: Po zgaśnięciu ostatniego kwadraciku i zatankowaniu 20 l. pokazuje połowę baku. Po zgaśnięciu siódmego czy ósmego? W sumie w obu przypadkach po zatankowaniu 20 litrów faktycznie będzie połowę pokazywać. Wartości podane przeze mnie jak widać są podane jako około (~). Jeśli zgaśnie siódmy i zalejemy 20 litrów to w baku będzie ~24 litry więc jak najbardziej będzie wskaźnik pokazywał połowę czyli wskazanie 1/2... jeśli zgaśnie ósmy i zalejemy wspomniane 20 litrów to w baku będzie ~20 litrów jak opisałem wyżej wskaźnik oznaczający 3/8 pojawi się gdy w baku będzie ~16 litrów. Podsumowując potwierdziłeś to co opisałem wyżej więc wyliczenia się zgadzają. U siebie będę teraz sprawdzał czy dany kwadracik gaśnie faktycznie po danej ilości spalonego paliwa. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Prace dyplomowe bardziej skąpe widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 @lufa hehe dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 W dniu 20.12.2021 o 19:28, Sadam49 napisał: Znika pierwszy kwadracik co oznacza, że zużyliśmy ok. 4 litry paliwa (pozostaje ~51 L) Komputer pokazuje mi spalanie średnie 8,6l/100km i wiem z obliczeń przy tankowaniach, że zawyża około 0,4l/100km. Ale do rzeczy ?, w poniedziałek zatankowałem do pełna, zrobiłem jakieś 75 kilometrów i po czym zniknął pierwszy kwadracik. Stosunek jazdy trasa/miasto to jakieś 60/40 (Katowice i okolice), styl jazdy umiarkowany - ani "na dziadka" ani "na rajdowca". Wynikałoby z tego, że na 100km powinien spalić... ok. 5,4l, chyba że coś pokręciłem w obliczeniach...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 2 minuty temu, Laros napisał: w poniedziałek zatankowałem do pełna, zrobiłem jakieś 75 kilometrów i po czym zniknął pierwszy kwadracik. Stosunek jazdy trasa/miasto to jakieś 60/40 (Katowice i okolice), styl jazdy umiarkowany - ani "na dziadka" ani "na rajdowca". Wynikałoby z tego, że na 100km powinien spalić... ok. 5,4l, chyba że coś pokręciłem w obliczeniach...? Jak wiadomo wskazywanie spalania średniego bardzo zależy od stylu jazdy ale też od chociażby korków bo jak się dłużej postoi w korku to średnie wskazywane jest wyższe. Zniknął Ci pierwszy kwadracik po zrobieniu 75km co według mnie jest prawdziwym i dobrym wynikiem opierając się na tym że po tych 75 kilometrach zużyłeś ~4litry. Wiadomo mogłeś zużyć 7-8 litrów gdzie również będzie brak pierwszego kwadracika ale drugi jeszcze jest bo on gaśnie po zużyciu ok. 10 litrów. Opierając się na swoim doświadczeniu ostatnio robiąc 81km spalił mi 5 litrów. Czy jesteś w stanie stwierdzić ile mógł pokazywać komputer pokładowy zużytego paliwa po zgaśnięciu pierwszego kwadracika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 W dniu 20.12.2021 o 12:34, Sadam49 napisał: Ewentualnie może poprzez ddt4all można coś zmienić, zaadaptować, zresetować czy bóg wie co zrobić odnośnie cyfrowego wskaźnika? Można dużo pozmieniać. Najlepiej poustawiać każde pole co 7 litrów. można ustawić przy ilu litrach zaświeci się rezerwa. W dniu 20.12.2021 o 19:28, Sadam49 napisał: Niestety nie mam pojęcia czy gdy zgaśnie nam ostatni (ósmy kwadracik) to czy auto gaśnie czy nie, teoretycznie po zniknięciu tego kwadracika pozostają ~4 litry paliwa. Jeśli auto gaśnie to najprawdopodobniej jest to zabieg producenta aby nie wysuszyć zbiornika, żeby pompa nie zaciągnęła syfu i powoduje to zostanie tych czterech litrów w zbiorniku wtedy faktycznie rezerwa wynosiłaby 4 litry, bo 4 pozostałe są niewykorzystane. Producent przewidział jazdę do ostatniej kropli bo licznik nie wyłącza silnika a tylko licznik odczytuje stan paliwa. Pompa niezależnie od stanu paliwa i tak zasysa paliwo z samego dna i nie wie czy tam jest syf czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 2 minuty temu, aniewa napisał: Najlepiej poustawiać każde pole co 7 litrów. Czemu akurat co 7 litrów? Dla łatwości późniejszych wyliczeń czy będzie to miało związek z czymś innym? Czy ewentualnie posiadasz instrukcje jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi