Andrzej-2010 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 2 godziny temu, misiek_k-ce napisał: Faktycznie parametry były zle, wymieniłem sondę na oryginalną z Boscha, Czy parametry spalin się poprawiły?? Warto zatankować paliwo na sprawdzonej stacji, Czy ostatnio było dużo jazd po mieście i na krótkich odcinkach ?? Jeżeli tak, to warto auto przegonić wielokrotnie na wysokich obrotach, 2 godziny temu, misiek_k-ce napisał: Ponownie podpielismy komputer i znowu brak błędów, a przy kliknięciu kasowania błąd z auta znika i po kilku km zaświeca się ponownie Czy była jazda po kałużach, mokrej jezdni w momencie zaświecenia komunikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek_k-ce Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Parametry sondy są teraz prawidłowe. Pracuje dobrze. Co do krótkich dystansów to pierwszy raz zaświeciło się w korku w mieście, a drugi i trzeci na trasie podczas płynnej jazdy. Mieszkam w Katowicach wiec dużo czasu spędzam w korkach jednak codziennie przynajmniej na chwile rozpędzam go do 120/130 km/h. Deszczu nie było od tygodnia, drogi suche, bardzo wysokie temperatury Edytowane 14 Czerwca 2019 przez misiek_k-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Dnia 14.06.2019 o 23:02, misiek_k-ce napisał: dużo czasu spędzam w korkach, jednak codziennie przynajmniej na chwile rozpędzam go do 120/130 km/h. Tu nie chodzi o wysokie prędkości auta, tylko o ; - wysokie obroty silnika na dłuższym dystansie, - zabieg należy często powtarzać, - jazda w korkach, dokumentnie zapchała katalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Siemka i mnie dojechało a właściwie Megane 3 1.6 16v 2009jest na gazie chciałem wyprzedzać i lipa ja mu but a tu jak by w tryb awaryjny wskoczył i komunikat skontroluje układ wydechowy i ESP dopiero jak zgasiłem silnik wrzucił do żywych jakieś rady pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Wypadające zapłony - do kontroli sprawność świec i cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.8a Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 22 minuty temu, szwagier24a napisał: Wypadające zapłony - do kontroli sprawność świec i cewek. Świece wymieniłem na nowe zostają cewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, michal.8a napisał: komunikat skontroluje układ wydechowy i ESP Jeżeli przestudiowałeś cały temat to wiesz, że powodów może być wiele; - podłączyć clip i odczytać błędy, aby nie szukać we mgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basstek1 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Odswieże temat. M3 1.6pb. Po sprawdzeniu pyclipem komunikat o uszkodzonym katalizatorze. Samochód jezdzi poprawnie, nic sie nie dzieje dziwnego. Czy powodem faktycznie kata? przebieg 123tys km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 36 minut temu, basstek1 napisał: M3 1.6pb. Po sprawdzeniu pyclipem komunikat o uszkodzonym katalizatorze Podaj numer błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basstek1 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 df394 (dtc042009) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Błąd P0420 ; to zdolność katalizatora do usuwania szkodliwych składników, poniżej wymaganej wartości, Przyczyną może być; - nieszczelności układu wydechowego, - awarię jednej z sond lambda ; - zatankowanie syfiastego paliwa, - dużo jazd po mieście i zamulenie katalizatora, - świece zapłonowe - uszkodzone, - brudny filtr powietrza, 1/ zatankować do pełna na sprawdzonej stacji, 2/ dać po garach wielokrotnie na prostych odcinkach, 3/ skontrolować świece, filtr powietrza, 4/ dokonać pomiaru napięć sond lambda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bungar Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Megane 3 1.6 16v 101km benzyna 2009. Przejechałem nim dopiero niecałe 100km i to po mieście, nie było okazji wyjechać w dłuższą trasę, a dzisiaj przy odpaleniu wyskoczył komunikat skontroluj układ wydechowy. Raczej nie występują inne objawy bynajmniej nie zauważyłem jakiś spadków mocy, czy szarpania, a musiałem załatwić kilka spraw więc trochę jeździłem. Widziałem sporo postów na ten temat, ale często występowały też inne komunikaty, albo występowało to w innych wersjach. Z postów wyczytałem, że często może to być sonda lambda, ale także dużo innych rzeczy nawet zbyt mała ilość czynnika klimy hmm. Podjechałem podpiąc pod komputer i błąd niby dotyczy zwarcia w obrębie sondy za katalizatorem (dokładne zdjęcie w załączniku). Na razie błąd wykasowany, ale do warsztatu mam podjechać dopiero w przyszłym tygodniu, żeby przyjrzeli się faktycznie jak to wygląda od spodu? Może miał ktoś podobnie, z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piken Opublikowano 20 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Cześć Wszystkim. Proszę o pomoc/podpowiedź, bo ręce mi już opadają. Po dłuższej przerwie z przygodami serwisowymi w mojej Megane 3 PH2, 1.2TCE, nagle (wczoraj), przy kolejnym tego dnia uruchomieniu auta, bez jakiegokolwiek "ostrzeżenia", pojawił się błąd "skontroluj układ wydechowy" + kluczyk + check engine. Silnik pracuje bez zarzutów, żadnych dziwnych zachowań. Dzisiaj przed trasą na dystansie ok 70km. podpiąłem interfejs diagnostyczny i sprawdziłem czy wyświetli się błąd i czy może da się go skasować, żeby zobaczyć czy powróci. Błąd, który się wyświetlił, to P1562; Status: Potwierdzona; Jednostka sterująca: jednostka sterująca silnika. Po skasowaniu błędu i ponownym odpaleniu auta żadne kontrolki się już nie pojawiły. Po trasie i ponownym odpaleniu auta błąd powrócił (na trasie auto jechało ładnie, bez problemów - autostrada+ekspresówka+jazda po mieście). Gdy wróciłem do domu tą samą trasą z świecącymi się kontrolkami j.w., ponownie się podpiąłem i skasowałem błąd. Niestety po dwukrotnym odpaleniu auta (bez przejechania jakiegokolwiek dystansu), kontrolki znowu zaczęły się świecić. Ciekawe jest, że gdy skasowałem błąd i uruchomiłem auto, a check, kluczyk i komunikat się nie wyświetlały, to błąd P1562 miał status "oczekujący"...? Proszę o podpowiedź, w którym kierunku iść? Może ma ktoś sprawdzony serwis w Katowicach? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 8 godzin temu, Piken napisał: Może ma ktoś sprawdzony serwis w Katowicach? Zerknij w odpowiedni dział. Tam masz podane, może któryś "przypadnie do gustu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 18.02.2022 o 20:21, bungar napisał: Podjechałem podpiąc pod komputer i błąd niby dotyczy zwarcia w obrębie sondy za katalizatorem Producenci sond prognozują trwałość sond na ; - 150 do 160 tys km przebiegu, W czasie wizyty u mechanika sprawdź przebieg napięcia I sondy również, W razie wymiany ; - to tylko sonda oryginał, bo zamienniki szybko padają, Sprawna II sonda faluje w przedziale; 0,6 – 0,8 V, Sprawdź przewody instalacji elektrycznej sondy II do sterownika czy nie są ; - przygniecione, - przepalone ( od wydechu), - posprawdzaj styki, kostki, masy, DF093 - - błąd dotyczą obwodu pomiarowego sondy II - problemy istnieją na połączeniach ecu z sondą lambda ( przewód, kostka , piny) - zobacz stan wtyczek sterownika silnika, Napięcie sondy mierzy sterownik ; - pokazuje wartości takie jakie trafiają do niego ; - nie koniecznie takie jakie jest na wyjściu z sondy, - po drodze są kostki, piny oraz przewody pomiędzy sondami a sterownikie W dniu 20.02.2022 o 22:16, Piken napisał: Błąd, który się wyświetlił, to P1562; Status: Potwierdzona; Jednostka sterująca: jednostka sterująca silnika. W I kolejności należy; - posprawdzać styki jednostki sterującej oraz stan wtyczek jednostki, - przeczyścić je Edytowane 21 Lutego 2022 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi