bungar Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, halas2 napisał: No miał być założony Bosch tak zapewniali w zakładzie... Edytowane 6 Grudnia 2022 przez bungar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Bosch powinien chodzić chociaż zawsze mógł się trafić felerny produkt. Ja miałem kiedyś nieprzyjemność użyć sondy marki nty i po roku czasu podczas jazdy stanęła na 500mv i skończył się jej zywot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 NTY to się nadaje do śmietnika. Zmarnowany czas na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Teraz już wiem. Ewentualnie psu do zabawy można dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bungar Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Panowie było kilka dni spokoju, dziś znów pojawił sie bład, zaintrygowało mnie to zwarcie przy +12v, gdzie mogę tego zacząc szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Kontekst błędu CC.1 sugeruje by zainteresować się obwodem ogrzewania sondy. To są piny 3 (+) i 4(-) tej sondy. Nie wiem o co dokładnie chodzi ale może obwód pomiarowy (piny 1 i 2) ma zwarcie do obwodu ogrzewania sondy zasilanego napięciem 12 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bungar Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 29 minut temu, aniewa napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa I dziś na postoju na ciepłym silniku, całkiem inne wartości tej sondy niż ostatnio? Record_2022-12-15-11-58-46.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Ilość spalań stukowych kosmiczna - o lpg ani słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bungar Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 W dniu 15.12.2022 o 23:23, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Brak LPG, no właśnie już słyszałem że duże to spalanie stukowe, tylko nie bardzo wiem, jakie mogą być przyczyny tego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 W dalszym ciągu napięcie sondy przekracza 2 V czyli prawdopodobnie występuje przebicie do obwodu ogrzewania. Sonda sama z siebie może wytworzyć takiego napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 3 godziny temu, bungar napisał: nie bardzo wiem, jakie mogą być przyczyny tego.. Głównymi przyczynami spalania stukowego są; a/ sterownik ecu bez aktualizacji, b/ przestawiony rozrząd, c/ niewłaściwe luzy zaworowe ; - nie markowy olej, d/ słaba kompresja, e/ uszkodzona sonda lambda, f/ niewłaściwy kąt wyprzedzenia zapłonu, g/ nieprofesjonalnie przeprowadzone strojenie instalacji Pb i LPG, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 7 minut temu, Andrzej-2010 napisał: a/ sterownik ecu bez aktualizacji, To raczej nie gra roli bo z fabryki samochody wychodziły z określonym sterownikiem i nie sądzę, że były spalania stukowe. Niektórzy nie mają pojęcia, że istnieją aktualizacje sterownika i jeżdżą aż samochód pójdzie na złom. Chyba, że masz wiedzę, że w tym silniku był wadliwy soft sterownika i aktualizacja rozwiązywała problemy. Powinna być darmowa akcja serwisowa tak jak to bywało dotychczas w niektórych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disovvex Opublikowano 18 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2024 (edytowane) Cześć, u mnie problem podobny,”skontroluj układ wydechowy” kod błędu dct0420 i dct0301. Po przeczytaniu paru wpisów,Klimę nabiłem, świece wymieniłem, po czym skasowałem błędy. Po przejechaniu około 150km błąd znowu powrócił. Ktoś wie co jeszcze sprawdzić, dalej robić i od czego najlepiej zacząć? Edit: megan 3 1.4tce 2011 240k przebiegu Edytowane 18 Lipca 2024 przez Disovvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2024 7 godzin temu, Disovvex napisał(a): u mnie problem podobny, ”skontroluj układ wydechowy” kod błędu dct0420 i dct0301. Błąd P0420 ; - to zdolność katalizatora do usuwania szkodliwych składników, poniżej wymaganej wartości, Przyczyną może być; - nieszczelności układu wydechowego, - awarię jednej z sond lambda ; - zatankowanie syfiastego paliwa, - dużo jazd po mieście i zamulenie katalizatora, - świece zapłonowe - uszkodzone, - brudny filtr powietrza, - brudne i mokre cewki, 1/ zatankować do pełna na sprawdzonej stacji, 2/ dać po garach / wysokie prędkości obrotowe silnika/ wielokrotnie na prostych odcinkach na dystansie ok;100 km; - procedurę powtarzać co najmniej raz w tygodniu, 3/ skontrolować świece, filtr powietrza, 4/ dokonać pomiaru napięć sond lambda na biegu jałowym , na rozgrzanym silniku ok; 90 C, 5/ ograniczyć ilość jazd po mieście i na krótkich odcinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disovvex Opublikowano 19 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2024 (edytowane) Kurde, może być problem w stylu jazdy, auto jest wykorzystywane na dostawy, krótkie odcinki, niskie obroty. Paliwo testowałem już na 2 stacjach od 0 do fulla tankowane. Świece, filtry wymieniane i sprawdzane, teraz za cewki się wezmę, potem postaram się zrobić jakiś większy dystans, jutro czeka mnie trasa, coś koło 300km na wyższych obrotach i zobaczymy co się stanie. edit: wysokie obroty czyli na jakich go trzymać na dłuższych trasach i do ilu dociskać na krótkich odcinkach? Edytowane 19 Lipca 2024 przez Disovvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi